Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Paulina Fierke (1651 niezalogowanych)
4 Posty
Karolina P.
(karolaaa)
Wiking
Ok dzięki wielkie za przetłumaczenie, ale orientuje się ktoś która z tych kwot jest zwrotem/dopłatą? no i co z tym dalej zrobić, zgłaszać się czy zostawić tak jak jest...
nie myślcie że nie szukałam na forum informacji w tym temacie bo szukałam ale niestety nic takiego nie ma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ostatnia link to jest strona którą trzeba wypełnić jeżeli chcesz się rozliczać . żeby wiedzieć ile obliczyli ci zwrotu ( albo niedopłaty ) to trzeba druk który nazywa się .....foreløping beregning av skatter og avgifter 2010 . albo dostałeś taki albo nie przysłali ci . jeżeli się rozliczysz to nie potrzebujesz tego bo po rozpatrzeniu dostaniesz skatteopgjør . będzie tam wyliczona ostateczna kwota do zwrotu lub dopłaty po wszelkich twoich odliczeniach .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
karola ......na tym dokumencie nie ma tej kwoty .......przeczytaj wczesniejszy post
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
vinz napisał:
...To druga strona Selvangivelse 2010 ///Co z tym zrobić?
W Twoim przypadku NIEWIELE... bo i taki Masz zarobek ...
Niemniej tam gdzie pisze...:
Beløp som ikke er... w pustej linijce wpisz co następuje...:

Postnr.....Ooppgi nummeret på postten,.......Inntekt/Fradrag..../to jest już napisane/...
3.3.7.......10% standard fradrag........................1000................../To masz wpisać/

I tylko tyle , lub aż tyle....

I jeszcze trzeba wpisać , dokładny adres na jaki ma przyjść ewentualny przekaz lub girio...

Jednak nie wiem gdzie to napisać , bo ja Mam Tutaj konto od samego początku...

I podpisać się... oczywiście , oraz przesłać na podany adres...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Karolina P.
(karolaaa)
Wiking
Dzieki bardzo za wytłumaczenie Andre ved mark, czyli tak jak Gabriel napisał poniżej i poinstruował gdzie co wpisać wpisuję te 10% odliczenia i odsyłam im pita z powrotem tak?

a mozecie jeszcze tylko spojrzeć na moją drugą stronę pita...

img651.imageshack.us/i/drugastrona.jpg/

w rubryce "Spesifikasjon av reisefradrag" pod hasłem: Egenandel jest kwota - 13700 , czy to oznacza ze oni sami mi odliczyli koszty podróży? bo nie do końca rozumiem...wiecie coś na ten temat czy tak sie zdarza...mam swoją teorie, że może skoro podawałam w Urzędzie że będe w Norwegi konkretnie od 31 czerwca do 31 września to oni to jakoś uwzględnili?? napiszcie mi prosze czy to jest możliwe bo ja tam moge sobie tylko gdybać i czy to lepiej dla mnie czy gorzej i dalej te 10% odpisywać czy nie??((

A powiedz mi Andre ved mark "foreløping beregning av skatter og avgifter 2010 . albo dostałeś taki albo nie przysłali ci " odnośnie tego co napisałeś...kiedy przysyłają ten druk o którym wspominasz??

Ja dostałam te same druki co vinz "Selvangivelse 2010 for lonnstakere og pensjonister mv" i druga kartka "Forelopig oversikt over skatter 2010"

DZIEKI!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ten druk przychodzi razem ze selvangivelse ( przynajmniej mnie zawsze przychodzi )
ten link który podałaś to jest strona do rozliczenia . kwota 13700 nok to jest kwota którą musisz przekroczyć żeby można było coś odliczyć za dojazdy do pracy i bøsokreise do polski .
czy ci się opłaca wziąć ulgę 10% to ciężko mi powiedzieć bo to jest sprawa indywidualna , ja np nigdy nie brałem bo mi się nie opłaca .
jeżeli wpiszesz te 10% to dopisz w punkcie 5.0 ( to są dodatkowe informacje ) nr konta gdzie mają ci przelać pieniądze i dopisz tam coś ....wystarczy po angielsku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:
ten druk przychodzi razem ze selvangivelse ( przynajmniej mnie zawsze przychodzi )
ten link który podałaś to jest strona do rozliczenia . kwota 13700 nok to jest kwota którą musisz przekroczyć żeby można było coś odliczyć za dojazdy do pracy i bøsokreise do polski .
czy ci się opłaca wziąć ulgę 10% to ciężko mi powiedzieć bo to jest sprawa indywidualna , ja np nigdy nie brałem bo mi się nie opłaca .
jeżeli wpiszesz te 10% to dopisz w punkcie 5.0 ( to są dodatkowe informacje ) nr konta gdzie mają ci przelać pieniądze i dopisz tam coś ....wystarczy po angielsku

10% to standard ,dla tych co nie mają innych udokumentowanych odpisów i mają na tyle małą zaliczkę podatkową ,że nie ma z czego zwrócić tychże ewentualnych odpisów .
Tak jak w powyższym przypadku ..."vinz" i Jemu podobnych...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Karolina P.
(karolaaa)
Wiking
Ahaaa czyli jeżeli ja nic nie odliczam zadnych dojazdów to zostawiam te rubrykę w spokoju wiesz ja nie mam zadnych odliczeń więc wydaje mi się że lepiej skorzystać z tych 10% dla obcokrajowców, zawsze to cos
Dzięki bardzo za pomoc, tak jak napisałes wpisze te 10 % i numer konta) to jak to im odeśle to zostaje mi czekać na gotowe rozliczenie w którym będzie napisane czy i jaki zwrot/ nadpłata tak?

A mogę jeszcze zawrócić głowę...moja przyjaciółka na stałe pracująca otrzymała ten dokument "foreløping beregning av skatter og avgifter 2010" razem z selvangivelse, tak jak piszesz to wystarczy jak wypełni odpowiednie rubryki z rozliczeniami (chociaz w jej przypadku to tez bieże tylko te 10% bo najbardziej jej sie to opłaca) i odniesie te pismo do Skata? i czekać na ostateczne rozliczenie od skata z uwzględnieniem tego odpisu?

Fajnie, że można liczyć na pomoc od was. Dzięki raz jeszcze i życzę dożo zdrowia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
dopisz jeszcze w punkcie 5.0 że to jest konto koleżanki żeby nie mieli wątpliwości że coś im się nie zgadza . na dodatek te 10% z kwoty brutto to nie znaczy że dostaniesz dokładnie 10% . skatt wyliczy ile należy się im podatku , ile ty zapłaciłaś i różnice doda do tych 10% które chcesz dostać . tak że możesz dostać ciut więcej albo mniej ....zależy ile masz odprowadzonej zaliczki wcześniej .
koleżanka może zrobić tak samo .
skatteopgjør będą pod koniec czerwca .....wtedy dowiesz się ostatecznie ile dostaniesz .
ze odliczenia 10% można kożystać tylko dwa lata rozliczeniowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:
... na dodatek te 10% z kwoty brutto to nie znaczy że dostaniesz dokładnie 10% . skatt wyliczy ile należy się im podatku , ile ty zapłaciłaś i różnice doda do tych 10% które chcesz dostać . tak że możesz dostać ciut więcej albo mniej ....zależy ile masz odprowadzonej zaliczki wcześniej .
koleżanka może zrobić tak samo .

Mało tego WSZYSCY ZAPOMINAJĄ O JEDNEJ PODSTAWOWEJ SPRAWIE...

ŻE ZALICZKA WPŁACONA NA POCZET PODATKU ZAWIERA W SOBIE RÓWNIEŻ I OBOWIĄZKOWE INDYWIDUALNE UBEZLIECZENIE ....

Dlatego ta kwota również jest odejmowana i dopiero 10% z tego co ewentualnie zostaje....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok