Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Skattekort 2011 - Norwegia

Czytali temat:
Paweł W Caroline xxx Aleksandraaa (1577 niezalogowanych)
3 Posty
Marek Z
(mzajac)
Wiking
Proszę o pomoc w interpretacji dokumentu Skattkort, który otrzymałem:
zostałem zakwalifikowany do tabeli 7100, klasa 1 z podatkiem 45%. W jaki sposób mam obliczyć moją pensje netto? - czy 45% czy tez z tabeli 7100, gdzie przy średniej miesięcznej podatek wynosi 37%.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
według mnie powinieneś się dostosować do nr. karty podatkowej ale nie wiem czemu i skąd ci się wzięło te 45% ??? tutaj nawet jakbyś nie posiadał karty podatkowej to pracodawca ma prawo potrącić ci 50% podatku , więc tu jakby różnica jest tylko 5%. a ty przecież kartę masz --- myślę że to jakiś błąd zrobili w urzędzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
mzajac napisał:
Proszę o pomoc w interpretacji dokumentu Skattkort, który otrzymałem:
zostałem zakwalifikowany do tabeli 7100, klasa 1 z podatkiem 45%. W jaki sposób mam obliczyć moją pensje netto? - czy 45% czy tez z tabeli 7100, gdzie przy średniej miesięcznej podatek wynosi 37%.

dobrze że nie napisali 100%
na tym skattekort masz wycinek z tabeli 7100 . zarobek brutto i podatek od tego .....nic skomplikowanego całą tabelę można znależć na streonie skattu .
nr 7100 to jest typowa tabela bez odliczeń
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marek Z
(mzajac)
Wiking
powiatowy myśliciel napisał:
według mnie powinieneś się dostosować do nr. karty podatkowej ale nie wiem czemu i skąd ci się wzięło te 45% ??? tutaj nawet jakbyś nie posiadał karty podatkowej to pracodawca ma prawo potrącić ci 50% podatku , więc tu jakby różnica jest tylko 5%. a ty przecież kartę masz --- myślę że to jakiś błąd zrobili w urzędzie

trekkprosent 45, co to oznacza? , rzeczywiście wg tabeli i poziomu miesiecznej pensji brutto wychodzi 37%, wieć skąd to 45%? jak mam to rozumiec? , z góry dziękuję za pomoc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no 45 % ale to jest błąd nic innego na to nie patrz bo czegoś takiego nie ma--- równie dobrze mogli napisać 50% --bez sensu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nie mam twojego skattekort przed oczami ale przeważnie pisze 36% i dotyczy to pracy dodatkowej czyli na dwóch etatach . wtedy z drugiej roboty odciągają te 36%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marek Z
(mzajac)
Wiking
Andre ved mark napisał:
nie mam twojego skattekort przed oczami ale przeważnie pisze 36% i dotyczy to pracy dodatkowej czyli na dwóch etatach . wtedy z drugiej roboty odciągają te 36%

del 1, del 2 po 45%,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
To 45% wynika z kwoty, jaka podales, jako oczekiwany dochod brutto w 2011 - zakladaja, ze przekroczysz pierwszy prog podatkowy...

Rozwiazanie 1. Zostaw to jak jest. Ksiegowy i tak bedzie odprowadzal zaliczki wg tabeli.
Jezeli prog przekroczysz, bedziesz musial doplacic podatek.
Rozwiazanie 2. Zaloguj sie do Altinn, jest tam zakladka z formularzem o zmiane karty.. Wypelnij w oparciu o dane faktyczne, wyslij, i poczekaj na nowa karte..

Nie napisales, ile rocznie zarabaiasz, ani ile odliczasz, wiec nie powiem Ci, ktore rozwiazanie jest lepsze..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no i z tego że tak pisze ..........masz pracę na drugim etacie ?????? jak nie to ciebie to nie tyczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(sailor)
Wiking
Zgadza sie. Stawka procentowa dotyczy w twoim przypadku "biarbeidsgiver", czyli pracodawcy, u ktorego pracujesz na 2. etacie. 1. pracodawca bedzie stosowal sie do tabeli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok