Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norweska menda nie chce mi zaplacic feriepenger - Norwegia

Czytali temat:
(1234 niezalogowanych)
187 Postów
Zimny Dran
(ZimnyDran1)
Stały Bywalec
Co mam zrobic skoro norek nie chce mi wyplacic feriepenger? Wmawia mi bezczelnie ze zaplacil, a jak poprosilem o wyslanie faksem potwierdzenia przelewu to mnie olewa. Co mnie bardzo nie zdziwilo bo to byl zawsze kawal h.ja reszte dziada. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
Coz, ciezko cokolwiek konkretnego doradzic, ale zakladam, ze znasz dobrze prawo i wiesz, ze feriepenger naleza Ci sie w tym roku.

Jezeli nie bedziesz mial innego wyjscia, to skontaktuj sie z Arbeidstilsynet, maja nawet zatrudnionego Polaka, z ktorym bedziesz mogł porozmawiać bez przeszkód (sam z nim już miałem kontakt )

www.arbeidstilsynet.no/c26840/artikkel/vis.html?tid=42397
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
P & B .
(pawello)
Początkujący
A gdzie ci te pieniadze wplacil bo podejrzewam ze na kontoto jak tak to masz potwierdzenie.Prawda.Bo tu to raczej wszystko na konto idzie a jak nie to znaczy ze cosik nietak bo do lapy to nie daja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
187 Postów
Zimny Dran
(ZimnyDran1)
Stały Bywalec
Mota sie jebany, nie wie w ktorym miesiacu zaplacil wiec chcialem potwierdzenie przelewu od niego faksem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
Prosze zglosic to na policje kwalifikuja to jako wyludzenie,oni sobie z tym poradza ,poniewaz takie sytuacje sie zdazaja coraz czesciej ze Norweg pozwoli sobie na kradziez pieniedzy -powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Witam ( i lønn i feriepenger) w Norwegii wypacany jest jedynie na konto, które każdy pracujący legalnie powinien posiadać. Nie napisałeś ile czasu pracujesz( jesli pracujesz od tego roku dopiero to feriepenger dostaniesz w następnym roku około czerwca/lipca) Sprawdź wykaz z banku i będziesz wiedział, i nie potrzebne Ci potwierdzenie przelewu... Jeżeli nie masz tego w wykazie to jedynie pozostaje www.arbeidstilsynet.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
huber30 napisał:
Mota sie jebany, nie wie w ktorym miesiacu zaplacil wiec chcialem potwierdzenie przelewu od niego faksem
Inaczej pisać nie potrafisz jak tylko z bluzgami i w sposób wulgarny...
Z jednej strony chcesz konkretnej odpowiedzi a z drugiej poza siarczystymi inwektywami nie podajesz nic konkretnego jak zaznaczył -"norgekowal"-

Ogólnie w Norge mniejsze firmy same nie rozliczają się z pracownikami tylko mają wynajęte biura rachunkowe do tej czynności .
Wynagrodzenie.... Skatt...feriepenge...idzie na przelew pakietami z danej firmy tylko z podanymi numerami kont pracowników bez zbędnych pozostałych danych...
Normalna firma nie jest w stanie pozwolić sobie na przekręt z jednym czy drugim narwanym i agresywnym zagranicznym pracobiorcą bo konsekwencje są nieadekwatne do" ewentualnych oszczędności"....dotyczy kłopotów z policją skarbową... inspekcją pracy....

Feriepenge w trakcie przelewu na konto pracownika jest księgowane jako zwykły lønn i nic poza tym stąd i pewnie kłopot z odszukaniem Twojego przelewu....

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
187 Postów
Zimny Dran
(ZimnyDran1)
Stały Bywalec
feriepenger za 2008
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
huber30 napisał:
feriepenger za 2008

NO I.....i i i i i i ......

Ta należność jeżeli byś dalej pracował w tej samej firmie była wypłacana standardowo na konta w czerwcu lub lipcu a jak na razie mamy już sierpień .
Ponadto jak w firmie już nie pracujesz to feriepenge jest wypłacane z ostatnią wypłatą pomniejszone o należny podatek w wysokości 50%.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
187 Postów
Zimny Dran
(ZimnyDran1)
Stały Bywalec
Nikt w tej firmie nie otrzymal feriepenger, poza tym nie ma wyplat za ostatnie jeden, dwa miesiace. Ja tam nie pracuje juz rok czasu ale jak pamietam to tam zawsze byly problemy z wyplatami. Taka k.rwa szmata Rune(wlasciciel) jak Litwin zlamal reke w lokciu przy stawianiu legarow dachowych to go szybko wyslal do domu(litwini pracowali bez ubezpieczenia) taka to jest za..ista firma w tej norwegii., ( a klac bede bo to jest tak jak w tym kawale; siedzi stary dziadek na progu chalupy przechodzi kolo niego babka, dziadek czerwienieje i stuka laska o ziemie, Babka sie go pyta
- Co ci Kaziu?
Na co Kaziu caly czerwony ze zlosci syczy :
- Jak se przypomne zem cie bez cnoty do chalupy bral to mnie szlak trafia!!!
( i tak to jest z tym moim przeklinaniem)
POZDRAWIAM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok