Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Podatek - Norwegia

Czytali temat:
(823 niezalogowanych)
58 Postów
Nowicjusz
Witam.Mam pytanie odnosnie podatku.Moj pracodawca nie placil za mnie podatku za rok 2010-z tego co mi wiadomo sama powinnam placic podatek.Czy moge zaplacic go do czerwca 2011-czy musze zaplacic go w styczniu?Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a po co ci płacić podatek skoro pracujesz na czarno?? emerytury norweskiej i tak się nie dorobisz. wykup sobie ubezpieczenie w Polsce i opłacaj emeryturę, a dużo lepiej na tym wyjdziesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
jasta102 napisał:
a po co ci płacić podatek skoro pracujesz na czarno?? emerytury norweskiej i tak się nie dorobisz. wykup sobie ubezpieczenie w Polsce i opłacaj emeryturę, a dużo lepiej na tym wyjdziesz

na dziady chyba

Katia, jesli z jakichs powodow (rodzaj umowy...nie wiem...?) sama mialas odprowadzic podatek, a wyplate dostawalas brutto, to w skatteetaten dowiesz sie dokladnie jakie terminy Cie obowiazuja.

jasta, a co w Norwegii rozstrzelaja jak osiagnie sie wiek emerytalny ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
no musimy chyba poczekać na Panią mgr inż nie arch
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Fiona66 napisał:
[b] (...) a co w Norwegii rozstrzelaja jak osiagnie sie wiek emerytalny ?

Nie takie w sumie smieszne.. Skladka jest wykalkulowana w oparciu o zalozenie, ze statystyczni emeryci beda zyli srednio tylko 3 lata!.. po osiagnieciu wieku emerytalnego (jezeli takowego dozyja).. Brzmi brutalnie.. ale kto wie.. moze sie okazac, ze jak sie nie wpasujemy w statystyki to taniej dla panstwa bedzie nas uspic niz utrzymywac..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
jasta102 napisał:
no musimy chyba poczekać na Panią mgr inż nie arch

Ja akurat nie musze na nikogo czekac, zeby wiedziec, ze jak sie odprowadza skladki emerytalne i osiagnie wiek emerytalny, to emerytura bedzie wyplacana. W wysokosci zaleznej od zgromadzonych srodkow. Przepisy, a nawet kalkulator jest ogolnie dostepny.

Inna sprawa, ze Hilton, bo chyba to o niej wystekales te swoje tytuly (znowu blad z "kropka ) bardzo dobrze jest zorientowana w przepisach z wielu dziedzin, lub potrafi do nich blyskawicznie dotrzec. Nigdy, nikomu na tym forum, nawet w jednej tysiecznej nie udzielisz tylu fachowych porad, zgodnych z obowiazujacym w Norwegii prawem.

Ale co sobie postekasz, pokwekasz, to twoje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Ja akurat nie musze na nikogo czekac, zeby wiedziec, ze jak sie odprowadza skladki emerytalne i osiagnie wiek emerytalny, to emerytura bedzie wyplacana. W wysokosci zaleznej od zgromadzonych srodkow. Przepisy, a nawet kalkulator jest ogolnie dostepny.

ale Pani mgr musi wiedzieć, że to ma być od początku do końca robione legalnie, a nie ktośsobie chce przynieść po jakimś czasie w woreczku pieniądze i sobie zasłużyć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
jasta, mieszasz tematy, krecisz, mecisz....masakra.
Skad u ciebie takie kompleksy w zwiazku z czyims wyksztalceniem, takim, czy innym ?
Mnie na tym forum nigdy nie interesowalo wyksztalcenie innych uzytkownikow. Przeciez juz po 1-2 postaw mozna ocenic czy ma sie doczynienia z jelopem, czy z madrym Jelop moze miec kilka dyplomow, a i tak jelopem pozostanie. I odwrotnie, zeby cos soba reprezentowac, nie potrzeba do tego zadnych dyplomow. Ty jakos tego nijak nie mozesz ogarnac umyslem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
katia napisał:
Witam.Mam pytanie odnosnie podatku.Moj pracodawca nie placil za mnie podatku za rok 2010-z tego co mi wiadomo sama powinnam placic podatek.Czy moge zaplacic go do czerwca 2011-czy musze zaplacic go w styczniu?Pozdrawiam

4.2.6 Sankcje
W przypadkach, w których zaliczka na podatek nie zostanie zapłacona w terminie, nalicza się odsetki karne.

Jeśli zaliczka i składka na ubezpieczenie społeczne nie zostaną zapłacone w terminie, to rozważone zostanie wszczęcie postępowania egzekucyjnego w celu nałożenia zastawu na majątek pracodawcy, w tym na należności od zleceniodawcy. Norweskie władze współpracują także z władzami zagranicznymi przy egzekwowaniu niezapłaconych kwot.

W przypadku, gdy pracodawca nie odprowadza należnych zaliczek na podatek i nie przesyła rozliczeń, może zostać pociągnięty do odpowiedzialności ekonomicznej, patrz ustawa o płatnościach podatków, § 49. Oznacza to, że pracodawca musi sam zapłacić zaliczki, które powinny być potrącone z wynagrodzeń pracowników. W przypadku, gdy pracownik jest wynajmowany innym (wynajem siły roboczej), obowiązki i odpowiedzialność wynikające z ustawy podatkowej mogą także obowiązywać w odniesieniu do osoby wynajmującej w Norwegii. Oznacza to, że norweski najemca będzie odpowiadał za brak wpłat zaliczek na podatek i podatku pracodawcy przez pracodawcę, por. ustawa o płatnościach podatków, § 3(2).

Pracodawca może także zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej zgodnie z ustawą o płatnościach podatków, §§ 50-51, jeśli nie potrąca zaliczek na podatek, nie wpłaca zaliczek zgodnie z przepisami i nie przesyła list rozliczeń.

Osoba zobowiązana do składania rocznych zestawień wynagrodzeń i potrąceń może, zgodnie z ustawą o rozliczeniu podatkowym, § 10-8, patrz przepis z 22 stycznia 1991 r., nr 57, zostać obciążona opłatą, jeśli zestawienie nie zostanie złożone, zostanie złożone zbyt późno lub będzie niepełne.

A tu jeszcze link do poczytania wszystkiego:
194.150.212.46/pl/International-Polska/P...=79976#kapitteltekst
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a to po co ludzie do szkoły chodzą????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok