katia napisał:
Witam.Mam pytanie odnosnie podatku.Moj pracodawca nie placil za mnie podatku za rok 2010-z tego co mi wiadomo sama powinnam placic podatek.Czy moge zaplacic go do czerwca 2011-czy musze zaplacic go w styczniu?Pozdrawiam
4.2.6 Sankcje
W przypadkach, w których zaliczka na podatek nie zostanie zapłacona w terminie, nalicza się odsetki karne.
Jeśli zaliczka i składka na ubezpieczenie społeczne nie zostaną zapłacone w terminie, to rozważone zostanie wszczęcie postępowania egzekucyjnego w celu nałożenia zastawu na majątek pracodawcy, w tym na należności od zleceniodawcy. Norweskie władze współpracują także z władzami zagranicznymi przy egzekwowaniu niezapłaconych kwot.
W przypadku, gdy pracodawca nie odprowadza należnych zaliczek na podatek i nie przesyła rozliczeń, może zostać pociągnięty do odpowiedzialności ekonomicznej, patrz ustawa o płatnościach podatków, § 49. Oznacza to, że pracodawca musi sam zapłacić zaliczki, które powinny być potrącone z wynagrodzeń pracowników. W przypadku, gdy pracownik jest wynajmowany innym (wynajem siły roboczej), obowiązki i odpowiedzialność wynikające z ustawy podatkowej mogą także obowiązywać w odniesieniu do osoby wynajmującej w Norwegii. Oznacza to, że norweski najemca będzie odpowiadał za brak wpłat zaliczek na podatek i podatku pracodawcy przez pracodawcę, por. ustawa o płatnościach podatków, § 3(2).
Pracodawca może także zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej zgodnie z ustawą o płatnościach podatków, §§ 50-51, jeśli nie potrąca zaliczek na podatek, nie wpłaca zaliczek zgodnie z przepisami i nie przesyła list rozliczeń.
Osoba zobowiązana do składania rocznych zestawień wynagrodzeń i potrąceń może, zgodnie z ustawą o rozliczeniu podatkowym, § 10-8, patrz przepis z 22 stycznia 1991 r., nr 57, zostać obciążona opłatą, jeśli zestawienie nie zostanie złożone, zostanie złożone zbyt późno lub będzie niepełne.
A tu jeszcze link do poczytania wszystkiego:
194.150.212.46/pl/International-Polska/P...=79976#kapitteltekst