Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dagpenger a wyjazd na urlop - Norwegia

5 Postów
andrzej jaroszewski
(jarosz291)
Wiking
Cześć witam wszystkich.Jadę na święta do Polski a jestem na zasiłku , wiem że musze to zaznaczyć w meldekort .Czy ktoś byłby tak miły i wytłumaczył mi od A do Z ? Przykładowo wyjeżdżam 15-tego na 4 tygodnie .............? - ( Karty wysyłam przez internet )
P.S. Wesołych Świąt i szczęśliwego NOWEGO ROKU 2011!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jarosz291 napisał:Przykładowo wyjeżdżam 15-tego na 4 tygodnie .............? - ( Karty wysyłam przez internet )
Witam
Moim zdaniem , powinieneś w tym przypadku pójść Osobiście do NAV i zgłosić zawieszenie na czas pobytu w Polsce .
Faktem jest , że jest to jakieś utrudnienie , niemniej oficjalnie nie pracujesz i masz czas by Tam się pojawić i załatwić bezpośrednio ten palący Ciebie problem... .

Ja osobiście tak zrobiłem w tamtym roku .
I na czas pobytu miałem oficjalne zawieszenie świadczeń .Natomiast po powrocie zgłosiłem się ponownie i bezproblemowo świadczenia zostały wznowione ....

Również Życzę Spokojnych Świąt i Spokojnego Nowego 2011-Roku.

(na gościnnych występach)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Jarosz, nie mozesz zaznaczyc w meldekort, ze jestes w PL. Pobierajac zasilek nie mozesz opuszczc Norwegii bez zgody NAV, a tym bardziej wysylac z PL meldekort Musisz zrobic tak, jak Gabriel.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
Ja osobiście będąc dwa razy w polsce na zasiłku zaznaczałem ten fakt tylko w melding-u(jeden melding był wysłany z polski),nie chodziłem do NAV-u i nie uprzedzałem że wyjeżdzam.Oczywiście nie zapłacili mi za ten okres,to normalne ale dla świętego spokoju trzymałem kopie biletów przez ponad miesiąc.....jagby chcieli sprawdzić.....

pozdrawiam i wesołych świąt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
qantan napisał:
[quote](...)będąc dwa razy w polsce na zasiłku zaznaczałem ten fakt tylko w melding-u(jeden melding był wysłany z polski),nie chodziłem do NAV-u i nie uprzedzałem że wyjeżdzam./quote]

I tyle faktycznie wystarczy. Bedac na zasilku masz takie samo prawo do urlopu jak bedac w pracy.
Zaznacz w meldekort (sa tam rubryki w ktorych zaznaczasz daty od..do).. i problem z glowy. Nie probuj wysylac meldekort *bez zaznaczonego urlopu* z Polski.. IP.
Noo.. i chyba wlasnie podsunalem Ci jak to obejsc.... oczywiscie tylko wtedy, gdy nie podrozujesz samolotem, i nie korzystasz z norweskich kart w PL..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Sethur napisał:
qantan napisał:
(...)będąc dwa razy w polsce na zasiłku zaznaczałem ten fakt tylko w melding-u(jeden melding był wysłany z polski),nie chodziłem do NAV-u i nie uprzedzałem że wyjeżdzam.

I tyle faktycznie wystarczy. Bedac na zasilku masz takie samo prawo do urlopu jak bedac w pracy.
Zaznacz w meldekort (sa tam rubryki w ktorych zaznaczasz daty od..do).. i problem z glowy. Nie probuj wysylac meldekort *bez zaznaczonego urlopu* z Polski.. IP.
Noo.. i chyba wlasnie podsunalem Ci jak to obejsc..

dziwne to jest bo melderkort wysyłasz wstecz, (urlop powinno się zaznaczać do przodu) bo czasem NAV coś chce od ciebie i musisz się stawić w biurze to co powiesz im że w Polsce na urlopie jesteś, a jak nic nie chcą to wtedy wysyłasz normalnie listę za kasę?
Sposobów jest pare żeby NAV się nie połapał co i jak z wysłaniem karty.
Niby urlop ci sie należy ale co wtedy z warunkiem gotowości do podjęcia pracy?

Trochę ludzi już miało problemy z tego powodu że brało kasę będąc w PL i nie widzę innego rozwiązania jak zgłosić to w NAV że się na święta do kraju jedzie. parę dni to można ominąć, ale parę tygodni to już ryzyko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
poprostu zgłaszasz gościu do NAV że jedziesz np. na święta, mówisz od kiedy do kiedy mniej więcej będziesz i po sprawie, za te dni NAV nie płaci, wiem bo miałem tak samo. Zgłoś masz problem z głowy- nie ryzykuj bo lepiej powiedzieć co i jak niż np. później możesz mieć wielkie nieprzyjemności- pamiętaj że informacja się szybko rozchodzi- a w tym kraju urząd NAV współpracuje z policją , urzędem podatkowym itd. także twój wybór-- pozdrówka od mase1
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
@qantan, to musialo byc dawno temu. Obecnie NAV wymaga zwrotu nienaleznie pobranych pieniedzy. Jeszcze rok temu wielu Polakow mialo dlugi rzedu 70 000 koron wobec NAV, dlatego ze brali zasilki i siedzieli w PL.

@Sethur, to bardzo intrygujace, ze osoba na zasilku ma prawo do urlopu. Osoba niepracujaca urlopu nie ma. Osoba pobierajaca zasilek moze pracowac ustalona ilosc godzin w tygodniu i moze szukac pracy. Nie moze natomiast wyjezdzac za granice nie powiadamiajac jednostki NAv o tym fakcie. Wyjechac mozna, na ten okres dagpenger jest zawieszony.
Znajomi Norewgowie wyjezdzaja bez zglaszania, ale meldekort wysylam za nich ja, z Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
zdaję sobie sprawę Hilton że tak też można te 70000 to jeszcze nic bo oprócz tego jest nabijana opłata za wyłudzenie pieniążków 300000 nok, wiem bo taki norweg tutaj pracował, pobierał zasiłek z NAV no i jeszcze posiadał własne gospodarstwo rolne, także w sumie jemu to nawet naliczyli 700000 nok wszystkiego w tym 48 dni więzienia i 1,5 roku w zawiasach- milusio sie takie kombinacje tutaj kończą, nie wiem jak wy tam sobie radzicie Hilton ale tutaj z czasem wszystko wychodzi pozdróffffka od mase1
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
andrzej jaroszewski
(jarosz291)
Wiking
Witam.
Bardzo wszystkim dziękuje za pomoc i poświęcony czas.Lecę samolotem do Polski i bukowałem bilet ze swojej karty norweskiej - więc nie będę kombinował zaznacze w meldekort urlop i normalnie wyśle co 14 dni (z Polski ).Pójdę także do NAV zgłosić urlop.
Jeszcze raz dzięki za mądre rady WSZYSTKIM!!!!!!!!!!!!!
WESOŁYCH ŚWIĄT I SZAMPAŃSKIEEJ ZABAWY W SYLWESTRA.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok