Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

karta podatkowa/numer personaly-prosze o wyjasnien - Norwegia

Czytali temat:
(702 niezalogowanych)
20 Postów
Tomasz Bednarski
(tomasz bbb)
Wiking
Witam...
mozecie mi napisac czy czekajac na pozwolenie o prace z policji moge w miedzy czasie skoczyc do gminy i zalatwic formalnosci o numer ID i uzyskac karte podatkowa czy musze czekac az przyjdzie odpowiedz z policji???
mam juz kontrakt i numer z UDI...
dzieki z gory za odpowiedz
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Kontrakt masz na krocej niz pol roku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Tomasz Bednarski
(tomasz bbb)
Wiking
kontrakt jest na 6 m-cy na okres probny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ze swojego doświadczenia mogę ci piowiedzieć że bez pozwolenia o pracę nie masz po co wybierać się do skatteetaten
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Tomasz Bednarski
(tomasz bbb)
Wiking
oki...chcialem sie tylko zorientowac bo gdzies wczoraj przeczytalem ze niby to od jakies roku jest juz pozmieniane i niby teraz rejestrujesz sie na udi i nie musisz starac sie o pozwolenie..
no ale dzieki za odpowiedz.
pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Jest opisane jak to teraz wygląda:
www.mojanorwegia.pl/forum/view/praca%2c_...byt_wazne.html#71361

Nie wiem co to ten numer z UDI, ale jeśli masz registreringsbevis to możesz sobie załatwiać dalej formalności.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
tomasz bbb napisał:
oki...chcialem sie tylko zorientowac bo gdzies wczoraj przeczytalem ze niby to od jakies roku jest juz pozmieniane i niby teraz rejestrujesz sie na udi i nie musisz starac sie o pozwolenie..
no ale dzieki za odpowiedz.
pozdro

Nie niby, tylko na pewno. Najpierw musisz sie zarejestrowac przez internet na stronie udi selfservice , a na drugi dzien isc i odebrac registreringsbevis. I to wszystko. Polacy ju znie musza starac sie o pozwolenie. Zastanawia mnie co to za numer z udi masz?
A jesli chodzi o nr personalny, to mozesz dostac tymczasowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Tomasz Bednarski
(tomasz bbb)
Wiking
z udi dostalem REFERENCE NUMBER -po wypelnieniu formularza online...
a gdzie odbieram ten registreringsbevis ???
moze to glupie pytanie ale nie mam zielonego pojecia co z czym sie je a znajomi ktorzy mi tutaj teraz pomagaja sa takze troche zdezorientowani tymi procedurami bo siedza juz kilka lat a kilka lat temu wszystko niby robilo sie inaczej...
tak wiec jeszcze raz sorry za takie proste pytania i z gory dziekuje za odpowiedz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Tym reference numer to sobie głowy nie zawracaj bo nie jest Ci do niczego potrzebny.
Skoro się zarejestrowałeś przez internet to teraz idź do UDI, do okienka politi i tam odbierzesz registreringsbevis.
Potem udajesz się do okienka obok, chyba skatt było opisane i wypełniasz wnioski o numer personalny, kartę podatkową i meldunek. Potem już tylko czekasz, papiery powinny przyjść pocztą w ciągu dwóch tygodni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Tomasz Bednarski
(tomasz bbb)
Wiking
dzieki za fachowa pomoc ...jutro bede dzialal...pozdrawiam Tomek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok