Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

KOlejne zapytanie - Norwegia

Czytali temat:
Artur Kaminski (422 niezalogowanych)
18 Postów
Wiking
witam. mam zapytanie w sprawy personal number. Za 2 tygodnie otrzymam owy i moje zapytanie brzmi, jezeli mam prace stala i pracodawca mnie w tej chwili rozlicza do konca tego roku....czy jest mozliwosc bym pracowal w PL i rowniez mogl sie rozliczac w PL??!! W sensie miec "umowe" o prace i pracowac w PL??!! chopdzi mi o to czy bedzie problem w urzedach NOrweskich itp??!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
w norwegii rozliczasz się normalnie i w polsce też powinieneś wtedy wykazać norweskie zarobki choć z tego co wiem to i tak większość tego nie robi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
chodzi mi rowniez o to iz wypisujac o Personal nmbr tak jakby posiwadczasz "migracje" z PL:> stad moje zapytanie czy bede z tegoz powodu jakies klopoty iz bedzie sie powiedzmy 1 miesiac pracowalo i bedzie to wykazane w PL ,gdzie na podaniu np. SKATT i tym siwstku o personal nmbr wykazano iz bedzie sie siedzialo w NORWAY i pracowalo ,zarabiolo w tym czasie?!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
W urzedach norweski nie bedzie problemu dotąd, do póki bedziesz sie tu rozliczał uczciwie z tego co tu zarobiles. Jezeli jestes dodatkowo w stanie pracowac jeszcze w Polsce, to w Polsce musisz sie rozliczyc. Pytanie urzednikow w PL moze brzmiec "jak byles w stanie rownoczesnie pracowac w NO i w PL ", a odpowiedz moze byc prosta, jestes np. freelancer....Rozliczając sie w PL powinienes podac zarobek norweski ( tylko do wiadomosci US) , ale nie znam osoby, ktora tak robi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Hilton napisał:
W urzedach norweski nie bedzie problemu dotąd, do póki bedziesz sie tu rozliczał uczciwie z tego co tu zarobiles. Jezeli jestes dodatkowo w stanie pracowac jeszcze w Polsce, to w Polsce musisz sie rozliczyc. Pytanie urzednikow w PL moze brzmiec "jak byles w stanie rownoczesnie pracowac w NO i w PL ", a odpowiedz moze byc prosta, jestes np. freelancer....Rozliczając sie w PL powinienes podac zarobek norweski ( tylko do wiadomosci US) , ale nie znam osoby, ktora tak robi
hihihihi Znasz znasz ja rozliczylem sie tak w pierwszym roku pobytu tutaj z dochodow Polskich i norweskich w polsce poniewaz wieksza czesc roku podatkowego pracowalem w Polsce wlasnie. W tym przypadku bedzie prawdopodobnie tak samo. Podatek placimy jeden w kraju ktory rosci sobie do niego prawo czyli ten w ktorym pracujemy znaczaco wieksza czesc (jezeli pracujemy na umowy o prace oczywiscie a nie w wolnych zawodach). Oczywiscie nikt tego nie robi bo jak zaplacic 36 % np podatku od dochodow polskich gdy w Polsce placimy tylko 19 tak? Proponuje przeczytac przepisy dotyczace rezydenta podatkowego ktore z latwoscia mozna znalesc na Polskich i Norweskich stronach urzedow podatkowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
no wlasnie chodzi o to ze jestem wolnym zawodem. JEstes z zawodu MGR FIZJOTERAPII i bede doslownie na miesiac zatrudniony w PL. A w Norwegii mam podpisana umowe o prace na okres 6miesiecy,. Stad moje zapytanie poniewaz za doslownie 1 tydzien otrzymam Numer Personalny i czy nie bedzie jakiegos dymu. Rozlicza z podatkow mnie moj szef w NOrwegii i w PL myśle ze rowniez szefowa. W pl raczej bedzie to cos w stylu umowa zlecenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Fizjoterapeuta to wolny zawod na umowe o prace???????????? Gdzie jestes rezydentem podatkowym????? tam gdzie nim jestes powinnes zaplacic podatek od wszelkich dochodow-np obligacji panstwowych USA tez jezeli takie posiadasz. Inna rzecza jest co zrobisz i co zamierzasz robic dalej. Chcesz zostac tutaj wracac do Polski?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok