Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

sommerjobb i feriepenger? - Norwegia

Czytali temat:
(1005 niezalogowanych)
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
Mam pytanie odnosnie feriepenger:

z informacji jakie znalazlam wynika ze jak po kilku miesiacach pracy, jak sie nie pracowalo calego roku to dostaje sie ferieprnger wraz z ostatnia wyplata.

Czy ktos wie czy ta zasada tyczy sie tez pracy wakacyjnej?
Czy pracodawca ma obowiazek wyplacic pieniadze za przyszle wakacje w tym roku?
Czy musi to byc jakos wyszczególnione w umowe, czy poprostu ma wyplacic i juz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Tu jest artykuł o tym
www.aftenposten.no/jobb/article1336205.ece

A tam jest taki akapit:

Feriepenger

Du har krav på feriepenger uansett hva du tjener. Feriepengene skal være 10,2 prosent av lønnen og skal komme i tillegg til lønnen. Feriepengene for inneværende år blir først utbetalt året etter.

Vær oppmerksom på at noen arbeidsgivere utbetaler feriepenger sammen med siste lønnsutbetaling dersom du sier opp.

Wg tego co rozumiem z tego to należą się feriepenger na takich samych zasadach jak wszystkim innym pracownikom, ale może mnie ktoś poprawi lub potwierdzi to co napisałam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
w zasadzie to przy krótkim okresie pracy firma wypłaca feriepenge wraz z ostatnią wypłatą ale wtedy potrącą ci podatek wg przyznanej tabelnummer . jeżeli nie wypłaciili po zwolnieniu to muszą wypłacić w czerwcu w przyszłym roku już bez podatku . można się dogadać z szefem jak się chce .....tak czy tak .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
Ok,
tak mi sie wlasnie wydawało ze niezaleznie ile sie zarobilo czy jak dlugo pracowalo (zasada min.4tyg na min.15h tyg.) legalnie
to te pieniadze sie naleza.
To dobra wiadomosc,
bo pracodawca kreci tez cos z podatkami - ze niby pracownik ma sam je sobie zaplacic, albo nie placic wcale, bo nie przekroczyly progu 35tys kr
a o feriepenger nawet nie wspominal...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
sama nie płacisz podatków tylko pracodawca za ciebie .
jeżeli chcesz już to musi odciągnąć ci podatek bo skąd wiadomo jaki ty osiągniesz dochód do końca roku ??
jak się postarasz to zarobisz ponad milion
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok