Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pozwolenie na pobyt dla żony - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz N......E Andrzej Szczur marys24 Agnieszka Pawlak Kinga. T. Patrycja Starczewska-Rzyska sensei69 jacenty17 Kasprzyk (3182 niezalogowanych)
6 Postów
Dominik K
(ert)
Wiking
Witam, nie mogę nigdzie znaleźć informacji, dlatego piszę nowy post. Obecnie jestem zarejestrowany w NAV jako osoba poszukująca pracy, mam wszystkie potrzebne pozwolenia. Czy moja żona może przyjechać do mnie i dostać pozwolenie na pobyt, numer ID i dopiero starać się o pracę a jak dostanie kontrakt to o pozwolenie? Wiem że może legalnie przebywać przez pewien czas w Norwegii ale chcę aby mogła korzystać z opieki lekarskiej. Będę wdzięczny za informację jak to wygląda.

Dominik
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
jezeli masz registreringbevis i jestas zarejestrowany mozesz miec klopot w dostaniu pozwolenia (mam na mysli pozwolenie na laczenie rodzin)jezeli zona ma mozliwosc dostania pracy niech zlozy sama ma wieksze szanse na otrzymanie go ,drugie wyjscie wracasz do pracy i odrazu skladasz o pozwolenie na laczenie rodzin. zas jezeli chodzi o opieke lekarska wystarczy ze jest zameldowana na norweskim adresie(udaj sie na policje i w okienku informacyjnym, zloz wniosek, ,,gvaranti for besøk,), potrzebujesz miec ze soba paszport ,pozwolenie ,decyzje z nav o przyznaniu zasilku,3 ostatnie lønnslip z nav i wydruk z konta za ubiegly miesiac .To nazwijmy,,,,,,pozwolenie,,,dostaniesz od reki i zona moze kozystac z norweskiej sluzby zdrowotnej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dominik K
(ert)
Wiking
Mogę zameldować żonę na norweski adres bez pozwolenia na pobyt? Poza tym niestety nie osiągnąłem jeszcze prawa do zasiłku. Intensywnie szukam pracy i mam nadzieję że szybko ją znajdę Pracę straciłem bo nie dałem się kantować pracodawcy jak moi koledzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
sam nie masz pracy ani zasiłku a chcesz ściągać żonę . gdzie tu logika ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dominik K
(ert)
Wiking
żona przyjechała do mnie, a w między czasie wyszło tak z pracą, a logika jest bo mam mieszkanie za free. Kasę na koncie na kilka miesięcy życia więc nie widzę braku logiki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
tyle, ze dla UDI taką logikę mozesz sobie wsadzic w tylną kieszen dzinsow. Ale probuj, najwyzej odrzucą wniosek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dominik K
(ert)
Wiking
To lepiej żeby żona z Polski szukała pracy? Chyba nie, tym bardziej że mam właśnie taką sprzyjającą sytuację mieszkaniową. a jeśli się nie uda zarejestrować to nic nie szkodzi. Chodziło mi o zwykłą opiekę lekarską w razie jakby się coś stało. Nie mamy zamiaru płodzić potomstwa i liczyć na zasiłki z urzędu, nie po to tu przyjechaliśmy Zarejestruje się jak dostanie pracę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Nie rozumiem toku twojego rozumowania ert. Żona przyjechała po tym jak straciłeś pracę czy przedtem? Skoro przedtem to czemu od razu po przyjeździe nie złożyliście wniosku o jej registrerignsbevis? Jeżeli potem to po co przyjechała? Jeżeli martwisz się tylko o lekarza dla żony to powinna wziąc z Polski Europejską Kartę Zdrowia i w razie nagłej potrzeby otrzymałaby pomoc lekarską. Nie martwisz się o pieniądze na życie, a o lekarza tak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dominik K
(ert)
Wiking
Stało się to na przełomie jej przyjazdu, czyli nie zdążyłem jej zarejestrować. Przyjechała do mnie bo nie chcę żyć osobno i chyba tego nie trzeba tłumaczyć. Co do karty europejskiej to otrzymała by ją gdyby była ubezpieczona w polsce, ale nie jest. Zgłosiłem się do Helfo po druk e109 jeszcze jak była w Polsce żeby miała opiekę lekarską na moje norweskie ubezpieczenie, ale ta procedura trochę trwa, dostałem pismo że otrzymam ten druk za 3 miesiące W sumie to o nic się na razie nie martwię, tylko chciałem wiedzieć czy będąc bezrobotnym mogę zameldować żonę. Może źle zadałem pytanie na początku za co przepraszam, wprowadziłem tym samym mały zamęt i dziękuję za zainteresowanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Że nie chce się życ osobno nie musisz tłumaczyc. Większośc z nas jest tu z powodu męża lub żony. Życzę Wam powodzenia w szukaniu pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok