Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

wytlumaczenie pewnje kwetsii - Norwegia

18 Postów
Wiking
cz moglby mi ktos wytluamczyc co daje dokument REGISTRERINGSBEVIS for EOS-borgere??!! CO trzeba zrobic by posiadac person number??!! Jestem w posiadaniu numeru "referansenummer" a chcialbym poporstu sie dowiedziec co to daje??!! fajnie jakbym uzyskal jakies blizsze informacje??!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Lærer)
Wiking
Nie jestem pewny, o jakim referansenummer mowisz. Jezeli chodzi ci o numer uzyskany po wypelnieniu formularza online na stronie UDI, to jestes juz tylko 1 krok od uzyskania registreringsbevis. Pozostalo ci tylko udac sie na policje z "owym" numerem oraz np. atestem firmy. Registeringsbevis daje ci prawo pobytu i pracy w N na czas nieokreslony (dotyczy jedynie obywateli UE/EOG).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Domyślam się że chodzi o referensenummer który znajduje się na registreringsbevis.
Jest to tylko numer sprawy i do niczego jest on niepotrzebny. Bynajmniej Tobie.
Z powyższym dokumentem powinieneś udać się do skatt, wypełnić wniosek o kartę podatkową i meldunek.
Numer personalny i karta podatkowa przyjdzie Ci pocztą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Viola Bacz
(Silesia)
Stały Bywalec
I jeszcze mała podpowiedź do tego co pisał Grześ. Na skrzynce koniecznie umieść swoje imię i nazwisko. Tutaj bazują nie tyle na numeracji na skrzynkach co na nazwiskach na nich napisanych. Jeżeli nie będzie nazwiska twoja poczta najzwyczajniej zostanie odesłana do nadawcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
pozowolenie stale to ja mam. pracodawca mi powiedzial ze dzieki temu pismu nie musze sie juz ubiegac o pozwolenia. MAm takie same prawa jak NOrwedzy...oprocz ich obywatelstewa. Ogolnie jestem w posiadaniu POlskiego oraz USA obywatelstwa dlatego sie pytam?? A z tym reference numer..to jest jakby nr pierwszej zarejestrowanjia w UDI badz pierwsze wydane pozwolenie o prace....i nadany numer w kazdym pismie sie pojawia,stad moje pytanie czy ten reference number sie rozni czyms od PERSOn number. bo tak jak mowicie ze do UDi,Skatte to ja to wszystko juz robilem w zeszlym roku i w tym juz znowu i wlasnie dostalem to "nopwe" pismo o ktorym pisze z tymi nowymi prawami ze nie musze sie ubieagac corocznie io nowe pozowlenia z POLITI. Nakreslam ze samo pismo rowniez z POLITI bylo wyslane do mnie;D moze trochu inaczej to teraz ugryzlem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
a moglbys mi powiedziec w takim porzypadkun jeszcze co daje mi ten personal number??!! BO z zawodu jestem FIzjotrerapeuta, i bede chcial sie ubiegac o uwierzytylenine mojegoi dyp[lomu po studiach na AKademii Medycznej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Numer personalny lub D-nummer
Jeżeli składasz podanie o kartę podatkową po raz pierwszy, to razem z nią otrzymasz numer identyfikacyjny: D-nummer lub numer personalny. Numerem tym należy posługiwać się w kontakcie z władzami publicznymi. Należy go również podać przy zakładaniu rachunku bankowego w Norwegii. Powinieneś posiadać konto w banku w Norwegii, aby pracodawca mógł przelać na nie Twoje wynagrodzenie, i aby urząd podatkowy mógł później zwrócić ewentualną nadpłatę podatku.

Powinieneś używać D-nummer lub numeru personalnego za każdym razem, gdy przyjeżdżasz do Norwegii do pracy. Musisz również podać ten numer starając się o nową kartę podatkową.

W Norwegii powszechnie używa się numeru personalnego i D-nummer do identyfikacji i ustalania tożsamości obywateli.

Wszystkie osoby mające status rezydenta w Norwegii otrzymują unikalny numer personalny, który ważny jest przez całe życie. Numer personalny składa się z 11 cyfr, gdzie pierwsze sześć cyfr wskazuje datę urodzenia.

Obcokrajowcy, którzy przyjeżają do Norwegii do pracy i będą przebywać tutaj krócej niż 6 miesięcy, nie otrzymują numeru personalnego. Zamiast niego otrzymują D-nummer. Numer ten jest zbudowany w taki sam sposób, jak numer personalny, ale pierwsza cyfra wzrasta o 4.

Jeżeli nie otrzymałeś D-nummer wcześniej, to zostanie Ci on przydzielony razem z kartą podatkową. Przy składaniu podania o kartę podatkową musisz wylegitymować się paszportem lub dowodem tożsamości. Należy posługiwać się D-nummer we wszystkich sytuacjach wymagających numeru personalnego.

Jeżeli bedziesz przebywał na terenie Norwegii tak długo, że w świetle ustawy o ewidencji ludności uzyskasz status rezydenta, to zostanie Ci przydzielony stały numer personalny. Jeżeli miałeś wcześniej D-nummer, to powinieneś przestać go używać w momencie otrzymania numeru personalnego.

ŻRÓDŁO SKATTEETATEN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok