Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Feriepenger - chorobowe - ubezpieczalnia - Norwegia

Czytali temat:
Dariusz Swakowski jolanta janik sebastian xxx Cezary Set bartek ... Piotr Piotr Globtroter K Marcin Krymer ELŻBIETA BIERCZAK Paweł Wasiluk Daniel Dziekoński pajko1981 Jadwiga Zielinska (4081 niezalogowanych)
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
Witam!

W 2009 roku pracowalem chwile w Norwegii i uległem wypadkowi w pracy.
Od polowy stycznia 2009 do Lutego 2010 leczyłem się i byłem na chorobowym w Norwegii. Dwa tygodnie temu otrzymałem Feriepenger od NAV za pierwsze 48 dni mojego chorobowego, w przyszłym miesiacu dostanę Feriepenger od mojego norweskiego pracodawcy za 1 miesiąc pracy u niego.
Mam do Was pytanie czy mogę się starać o to aby ubezpieczyciel zapłacił mi resztę Feriepenger za rok 2009???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
pierwsze słysze !!!
feriepenge jest wypłacane procentowo od zarobionej kwoty brutto . to skąd ten ubezpieczyciel miał by wiedzieć ile ty zarobisz ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
no tak ale przez cały ten rok pobierałem chorobowe i od tego chorobowego było odciągane na Feriepenger, NAV wypłaca feriepenger tylko za pierwsze 48 dni chorobowego a ja na chorobowym bylem 13 miesiecy. Nie wiem czy dobrze myślę ale podchodzi to pod utracone zarobki i ubezpieczalnia powinna mi zwrócić :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
mnie się wydaje że nie dobrze myślisz i tego feriepenge nie zobaczysz niestety . chyba że faktycznie było odciągane to tak ale to chyba też płaci nav więc już by ci wypłacił .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Jezeli byles ubezpieczony to moze poprostu poczyj swoja polise?
Tam wszystko powinno byc opisane a jak nie to wystarczy zadzwonic do firmy ubezpieczeniowej.
Mysle ze nikt ci dokladnie nie odpowie na twoje pytanie bo ubezpieczyc mozna sie wsumie od wszystkiego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
nawet jeśli było to uznane za wypadek w pracy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
bad harry napisał:
mnie się wydaje że nie dobrze myślisz i tego feriepenge nie zobaczysz niestety . chyba że faktycznie było odciągane to tak ale to chyba też płaci nav więc już by ci wypłacił .

NAV własnie płaci tlko za pierwsze 48 dni chorobowego, nigdzie nie mogłem znaleźć info co dalej :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
ciekawski napisał:
Jezeli byles ubezpieczony to moze poprostu poczyj swoja polise?
Tam wszystko powinno byc opisane a jak nie to wystarczy zadzwonic do firmy ubezpieczeniowej.
Mysle ze nikt ci dokladnie nie odpowie na twoje pytanie bo ubezpieczyc mozna sie wsumie od wszystkiego...

ja nie byłem ubezpieczony indywidualnie - moja firma w której pracowałem była ubezpieczona :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
za wypadek w pracy masz inne świadczenia ale na feriepenge to bym nie liczył
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
bad harry napisał:
za wypadek w pracy masz inne świadczenia ale na feriepenge to bym nie liczył

no własnie że ja nic nie dostałem (prawdopodobnie nie dostane) za ten wypadek ponieważ mam 12% uszczerbku na zdrowiu a w Norwegii odszkodowania wypłacane są od 15% :/

oprócz chorobowego, zwrotów kosztów lekarstw i przejazdów do szpitala nic wiecej nie dostałem :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok