Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Witam Wszystkich kilka pytan na poczatek... - Norwegia

Czytali temat:
(924 niezalogowanych)
5 Postów
Wiking
Serdecznie witam wszystkich !!

Jestem nowy w norwegi i mam nadzieje ze znajde wspacie tu na forum do norwegi zajechalem zaledwie wczoraj wiec za bardzo nie wiem co sie jeszcze dzieje wokol mnie hehe lecz jestem dobrych mysli otoz chcial bym, sie dowiedz jakie dokumenty potrzebne sa do rejestracji w urzedzie pracy , i czy przy rejestracji tam potrzebuje juz pozwolenie na pobyt czy to zalatwiac gdy znajde prace ... jakie kroki stawiac na poczatku wiem ze to takie pytanie ogolne i ciezko na nie odpowiedziec ale jak juz mowilem choc odrobna pomocy i bede wielce wdzieczny naleze do osob zaradnych wiec lekkie wprowadzenie a mysle ze poradze sobie sam... acha i jeszcze jedno tu wszedzie sa domki hehe pozdrwiam krajnow na obczyznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Polecam lekturę tego co tam piszą na początek.

www.nyinorge.no/pl/Nowicjusz-w-Norwegii/

No domków to tu większość jest, przeważnie białe i czerwone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
marek góral
(masejobe)
Początkujący
HEJ JA TU JESTEM 12 LAT I DALEJ NIE MOGE SIE ODNALEŹĆ
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Do rejestracji w urzedzie pracy potrzebyny jest numer personalny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
Flaber napisał:
Serdecznie witam wszystkich !!

Jestem nowy w norwegi i mam nadzieje ze znajde wspacie tu na forum do norwegi zajechalem zaledwie wczoraj wiec za bardzo nie wiem co sie jeszcze dzieje wokol mnie hehe lecz jestem dobrych mysli otoz chcial bym, sie dowiedz jakie dokumenty potrzebne sa do rejestracji w urzedzie pracy , i czy przy rejestracji tam potrzebuje juz pozwolenie na pobyt czy to zalatwiac gdy znajde prace ... jakie kroki stawiac na poczatku wiem ze to takie pytanie ogolne i ciezko na nie odpowiedziec ale jak juz mowilem choc odrobna pomocy i bede wielce wdzieczny naleze do osob zaradnych wiec lekkie wprowadzenie a mysle ze poradze sobie sam... acha i jeszcze jedno tu wszedzie sa domki hehe pozdrwiam krajnow na obczyznie

też pozdrawiam hehe
dobrze że jesteś wesoły i dobrej myśli bo przyjechać i wtedy szukać pracy to trzeba być odważnym
bez kontraktu na pracę nie dostaniesz numeru personalnego , to jak się zarejestrujesz ? i po co skoro NAV ci raczej pracy nie znajdzie . trzeba szukać samemu .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie raczej, a na pewno Nav nie znajdzie pracy, ten urząd tutaj nie dziala tak jak w PL. Pracy trzeba szukac samemu. W NAvmozna jedynie dostac liste ze stronkami do pozostawienia swojego CV, stronki są na forum juz podane.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
tak właśnie sugeruje że to bez sensu bo i tak mu to nic nie da . na dodatek jest niemożliwe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
zuzu zuzu
(zuze)
Nowicjusz
Do rejestracji w urzedzie pracy potrzebyny jest numer personalny.
toz to totalna bzdura
pewnie jak twoje wszystkie wywody
wiedze masz z dagblad
taki norweski fakt
mozna sie zarejestrowac bez numeru w nav
wiem po sobie

a ty sie4 glupio pytasz co to za termin 15 05
we firmie

widze ze to forum zrobilo sie bardziej papieskie od papierza
poprawne politycznie
i nie punktuje innych
tu nawet tapeciary i sprzataczki
woza luksusowymi limuzynami

nalucyciel mo zowsze rocje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Hilton napisał:
Nie raczej, a na pewno Nav nie znajdzie pracy, ten urząd tutaj nie dziala tak jak w PL. Pracy trzeba szukac samemu. W NAvmozna jedynie dostac liste ze stronkami do pozostawienia swojego CV, stronki są na forum juz podane.

Ta jasne bo w Polsce to UP ci pracy szuka,(trzy lata temu jak był bum gospodarczy i ludzi w moim fachu przyjmowały firmy od ręki, to UP łaskę mi zrobił żeby mnie jako bezrobotnego zarejestrować, a co dopiero teraz?)

Co do samego NAV to nie licz że ci prace znajdą, zapytać możesz bo teraz to potrzebują ludzi do sezonowej pracy więc jest większa szansa że się gdzieś załapiesz na początek.

Swoją drogą nielogiczne byłoby niemożliwością zarejestrowanie sie w NAV jesli możesz tu do 3 m-cy przebywać legalnie i szukać pracy???(żadnych kosztów z tego tytułu NAV nie ponosi)

Oczywiście najlepiej dla ciebie byłoby żebyś znalazł jakąś ofertę pracy najpierw, bo wtedy to wszystkie spawy urzędowe załatwisz bez problemu(personnumer, registerebevis)
(sam tak tu trafiłem)
Może jest ktoś kto tez zaczynał tak jak ty od "dupy" strony i coś konkretnie podpowie.

masz jeszcze link do tematu gdzie sa podane miejsca gdzie możesz szukać pracy.

www.mojanorwegia.pl/forum/view/praca%2c_...ukajacych_pracy.html

powodzonka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking

Oczywiście najlepiej dla ciebie byłoby żebyś znalazł jakąś ofertę pracy najpierw, bo wtedy to wszystkie spawy urzędowe załatwisz bez problemu(personnumer, registerebevis)
(sam tak tu trafiłem)
Może jest ktoś kto tez zaczynał tak jak ty od "dupy" strony i coś konkretnie podpowie.

tak tu już jest w tym kraju że jeżeli masz legalną pracę to wszystkie drzwi stoją przed tobą otworem .
a dopuki jej sam nie znajdziesz to uważają cie za pasożyta .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok