Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Firma malarska a uprawnienia - Norwegia

Czytali temat:
Kris polo Filip Michalski Łukasz Ry Karol Pawlikowski Witold Kurylowicz Tomek_T31133 Teśluk (3374 niezalogowanych)
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
Pytanie brzmi nastepujaco .
Czy jezeli chce rozpoczac dzialanosc gospodarcza jako np malarz , to cyz musze posiadac jakies uprawnienia malarskie badz szkole np ukonczona budowlanka albo cos w tym rodzaju
2 pytanie
czy to samo tyczy sie np otwozenia firmy jako stolarz czy musze posiadac jakies specjalne papiery ?

3 pyytanko
jaka forma dzialanosci gospodarczej najlepiej wybrac
spolka z ograniczona odowiedzialnoscia czy moze jest jakis lepszy system ?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Grzel napisał:
Pytanie brzmi nastepujaco .
Czy jezeli chce rozpoczac dzialanosc gospodarcza jako np malarz ...

JA...JA...JA... ,

odpowiem oględnie na pierwszą część ....na drugiej się nie znam...

W Norge FIRMĘ możesz założyć będąc dorosłym,w świetle prawa nawet po współczesnej podstawówce... , o ile masz pieniądze na prowadzenie dalszej jej działalności...
Natomiast jak nie masz odpowiednich wymaganych certyfikatów to mało kto da Tobie zlecenia na wykonanie danego projektu...
Bo bez tego certyfikatu nie dajesz prawnej gwarancji na wykonaną pracę a co za tym idzie ŻADEN UBEZPIECZYCIEL nie ubezpieczy danego projektu...
Niemniej zdarzają się Główni wykonawcy którzy znając SKOCZKA dają mu robotę za połowę normalnej stawki .
Tak się właśnie dzieje z elektrykami ... hydraulikami... i paru innymi zawodami ...
TU w Norge na wszystko trzeba mieć Norweski certyfikat.../uprawnienia/...
Pomimo iż w Polsce masz Nawet DYPLOM MISTRZA W DANYM ZAWODZIE...to dopóki Tu go nie uwierzytelnisz to w pracy jesteś zwykłym pomocnikiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Jakub Sroka
(kubuss)
Wiking
A czy jesli prowadzę w Polsce od sześciu lat jednoosobową działalność tj malowanie oraz wykończenia wnętrz to mam jakieś szanse na zdobycie certyfikatu w Norwegii tak z ciekawości pytam i pytanie drugie czy tam mozna się po niemiecku porozumieć czy nie?????? z góry dzięki pozdro z Polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
kubuss napisał:
A czy jesli prowadzę w Polsce od sześciu lat jednoosobową działalność tj malowanie oraz wykończenia wnętrz to mam jakieś szanse na zdobycie certyfikatu w Norwegii tak z ciekawości pytam i pytanie drugie czy tam mozna się po niemiecku porozumieć czy nie?????? z góry dzięki pozdro z Polski

Jeśli możesz udokumentować swoją praktykę zawodową w sposób wiarygodny dla Norwegów, to wystarczy zdać egzamin, na który możesz zapisać się tutaj: www.privatistweb.no . Egzamin można zdawać po niemiecku, jednak porozumiewanie się w tym języku w Norge jest raczej utrudnione, nie jest to zbyt popularny język tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Jakub Sroka
(kubuss)
Wiking
Serdeczne dzięki za wyczerpujące info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok