Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

NAV - Norwegia

Czytali temat:
Miki Kiss (1219 niezalogowanych)
9 Postów
Wiking
siemka.
czy ktos ma pojecie ilr dostane zasiłku z NAV-u jesli zarobiłem w ostatnim roku 330 000 tys brutto? a wpoprzednim 100 000 tys?
prosze om odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
w twoim przypadku lepiej brać pod uwagę ostatni rok a nie średnią z trzech
wychodzi 792 NOK brutto za każdy dzień roboczy . podatek według twojej nr tabell
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
czyli od tego odejmuje moje 36% podtku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
nie rób se jaj , 36 procent żebyś płacił to musiał byś zarabiać ponad 500 000NOK .
naucz się jak się ze swojej tabeli odczytuje podatek względem zarobku brutto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:
nie rób se jaj , 36 procent żebyś płacił to musiał byś zarabiać ponad 500 000NOK .
naucz się jak się ze swojej tabeli odczytuje podatek względem zarobku brutto

Nie był bym tego taki pewny , mnie za pierwszym razem jak byłem na permiteringu odciągali właśnie 36% na zaliczkę podatkową .. a średnie roczne wynagrodzenie było w granicy 200tys/B.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
to się dałeś oszukać
jak masz przyznany tabell nr ( a idąc na zasiłek jest w dokumentach ) to nav jakim prawem może ci zabrać więcej jak wychodzi z tabeli
oj gabriel , gabriel ...........tak się dać wykiwać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
kare napisał:
siemka.
czy ktos ma pojecie ilr dostane zasiłku z NAV-u jesli zarobiłem w ostatnim roku 330 000 tys brutto? a wpoprzednim 100 000 tys?
prosze om odp.

Zasiłek dla bezrobotnych wynosi dziennie 2,4 promila podstawy obliczenia zasiłku dla bezrobotnych. Odpowiada to przeciętnie 62,4 procentom dawniejszego dochodu przed odciągnięciem podatku.

Jeżeli masz obowiązek alimentacyjny lub masz na utrzymaniu dzieci w wieku poniżej 18 lat, to otrzymasz dodatek w wysokości kr 17 na każde dziecko. Jeżeli oboje rodzice otrzymują zasiłek dla bezrobotnych lub zasiłek na przekwalifikowanie zawodowe, to dodatek taki wypłaca się jednemu z rodziców.

Bonus urlopowy przyznaje się, jeżeli otrzymywałeś zasiłek dla bezrobotnych przez okres dłuższy niż osiem tygodni. Bonus urlopowy wynosi 9,5 % zasiłku dla bezrobotnych brutto otrzymanego w poprzednim roku kalendarzowym, i jest zazwyczaj wypłacany na przełomie stycznia/lutego następnego roku. Obowiązuje to również, jeżeli okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych zostanie zakończony wcześniej.

zródło - NAV
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:
to się dałeś oszukać
jak masz przyznany tabell nr ( a idąc na zasiłek jest w dokumentach ) to nav jakim prawem może ci zabrać więcej jak wychodzi z tabeli

OJ ...joj.. widzę... , że się tylko znasz w tych sprawach ze słyszenia... tylko i wyłącznie i nic ponadto...
Każdy z NAS w ciągu roku podatkowego płaci zaliczkę na tzw..podatek... wg tzw tabeli...
Jeżeli nasze wpływy nie przekroczą bariery 420tys.z groszami to każdy ma podatek 28%...
natomiast sama zaliczka w ciągu roku może i wynosić 40%...50%...
Mnie z wyliczeń NAV wychodziło iż zabiorą zaliczki w wysokości 36%.i tak było...
Mam to na piśmie...
Bo przecież mogłem jeszcze legalnie i oficjalnie sobie dorobić po godzinach... i wtedy zaliczka również była by w wysokości 36% a nawet i wyższa...
Natomiast po rozliczeniu rocznym dostałem zwrot nadpłaty bo żadnych innych dochodów nie miałem i tyle...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
gabriel napisał:
bad harry napisał:
to się dałeś oszukać

OJ ...joj.. widzę... , że się tylko znasz w tych sprawach ze słyszenia... tylko i wyłącznie i nic ponadto...
Każdy z NAS w ciągu roku podatkowego płaci zaliczkę na tzw..podatek... wg tzw tabeli...
Jeżeli nasze wpływy nie przekroczą bariery 420tys.z groszami to każdy ma podatek 28%...
natomiast sama zaliczka w ciągu roku może i wynosić 40%...50%...
Mnie z wyliczeń NAV wychodziło iż zabiorą zaliczki w wysokości 36%.i tak było...
Mam to na piśmie...
Bo przecież mogłem jeszcze legalnie i oficjalnie sobie dorobić po godzinach... i wtedy zaliczka również była by w wysokości 36% a nawet i wyższa...
Natomiast po rozliczeniu rocznym dostałem zwrot nadpłaty bo żadnych innych dochodów nie miałem i tyle...

zaliczka 40 do 50 procent NIGDY jeżeli dostarczysz pracodawcy skattekort , ponieważ w dochodach do 420 000 NOK NIE MOŻE BYĆ takiej pozycji w tabelli żeby zapłacić ponad 40 procent . musiał byś zarabiać koło 50 000NOK miesięcznie co dało by koło 600 000 rocznie .
a zaliczka 36 procent jest pobierana gdy masz dwa etaty . jeżeli byłeś na zasiłku to nie mogłeś mieć drugiego etatu a tym samym zaliczki 36 procent
natomiast jak już to oszukali cię dorażnie bo oddzyskałeś to po rozliczeniu rocznym , o tym to ja wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:zaliczka 40 do 50 procent NIGDY jeżeli dostarczysz pracodawcy skattekort , ponieważ w dochodach do 420 000 NOK NIE MOŻE BYĆ takiej pozycji w tabelli żeby zapłacić ponad 40 procent . musiał byś zarabiać koło 50 000NOK miesięcznie co dało by koło 600 000 rocznie .
WIESZ , ŻE DZWONIĄ tylko nie wiesz gdzie .... .
W CERKWI ..czy...w...KOŚCIELE...!!!
Ponadto nie potrafisz czytać ze zrozumieniem prostej tabeli Skatt na zaliczki ....i TYLE .
To że ktoś ma akurat zarobek w jednym miesiącu i 60tyś Nok/B... nie oznacza ,że przez resztę roku też tyle będzie miał...
Właśnie dla tego są te tabele... od ZERO ZAROBKU A ZARAZEM I ZERO NOK ZALICZEK po maksymalne dopuszczalne zarobki w danej tabeli...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok