Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wlasna dzialalnosc, dachy skosne i plaskie - Norwegia

Czytali temat:
pawel piro miroslaw kl BEATA MARUSZEWSKA Agata Dymna Kasia J Wojtek Mazurek Jasta  102 Henryk G. G (636 niezalogowanych)
1 Post
artur k
(control)
Wiking
Witam wszystkich!!

Pracuje w NO jako blacharz-dekarz czwarty rok. W polsce bylo ich szesc.

Krycie dachow papa, membrana, dachowka czy tez blacha oraz obrobki nie maja dla mnie wiekszych tajemnic.
Panie i Panowie i tutaj skrywaja sie pytania, trudne, blache, glupie a za razem pomocne.
Do wszystkich co znaja sie w tym temacie oraz tych co chca wyrazic swoja opinie : piszcie!!

Pytanie numer 1
Najwazniejsze. Jak wykonac dobry kosztorys projektu/dachu/serwisu? Biorac pod uwage zabezpieczenia, podatek itp? Jak liczyc pojedyncze latki, 1m2 pokrycia z izolacja, bez na papie, folii, czy dachowce?
pytanie numer 2
gdzie szukac sprzetu tj gientarek, wkretarek, palnikow, grzalek itp itd.
Biorac pod uwage ceny w PL a tutejsze promocje nie sadze by byl sens sciagac narzedzia z zagranicy, ale czy ktos wie i chcialby sie podzielic wiadomosciami na temat najtanszego sklepu z wyposazeniem budowlanym?
Oczywiscie nie obedzie sie bez pomocy ksiegowej lub kogos z jezykiem norweskim do prowadzenia papierow.
Sila robocza do pomocy oczywiscie z Polski.
Dzialalnosc odbywala by sie na terenie Oslo jak i okolic.
Zaopatrzenie w blache plaska oraz folie mam na wyciagniecie reki, wiec z tym latwiej.
Prosze pisac na forum oraz priv
Pozdrawiam Artur
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wojtek Mazurek
(WojtekMzr)
Wiking
Cześć,
Jesteś jeszcze w Norwegii? Gdzie kupujesz materiały i narzędzia? Możesz polecić jakąś hurtownię? Brat budował się w Molde i prawie wszystko ciągnał z Polski, bo było taniej.
Zastanawiałem się nad stawkami za robociznę w Norwegii. Napisz proszę jak to wygląda z Twojej perspektywy. Czy jako polscy dekarze trzymacie się w jakoś razem?

Dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok