Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Własna działalność a Sykepenger - Norwegia

9 Postów
Kubas Skubas
(Kubas Skubas)
Wiking
Czołem. Od kilku lat prowadzę swoją firmę. Tzw. samozatrudniający. Od ciągłego siedzenia za kółkiem mam problemy z kręgosłupem. Już kilka miesięcy temu lekarz w Polsce przekonywał mnie że może być problem. Prawdopodobnie czeka mnie operacja. To wiąże się z niezdolnością do pracy. Prawdopodobnie na wiosnę poddam się operacji. To jeszcze nie jest pewne. Chciałem zapytać, bo norweska księgowa mało wie. Odsyła mnie do NAV. Ja nie mam na NAV czasu i może ktoś z Was wie?
Jak NAV nalicza Syka przy samozatrudnieniu?
Liczą z dochodu netto? Brutto?
Z jakiego okresu? Co powonieniem wiedzieć żeby nie zrobić się w konia?
Stawiam piwko za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Kubas Skubas napisał:
Czołem. Od kilku lat prowadzę swoją firmę. Tzw. samozatrudniający. Od ciągłego siedzenia za kółkiem mam problemy z kręgosłupem. Już kilka miesięcy temu lekarz w Polsce przekonywał mnie że może być problem. Prawdopodobnie czeka mnie operacja. To wiąże się z niezdolnością do pracy. Prawdopodobnie na wiosnę poddam się operacji. To jeszcze nie jest pewne. Chciałem zapytać, bo norweska księgowa mało wie. Odsyła mnie do NAV. Ja nie mam na NAV czasu i może ktoś z Was wie?
Jak NAV nalicza Syka przy samozatrudnieniu?
Liczą z dochodu netto? Brutto?
Z jakiego okresu? Co powonieniem wiedzieć żeby nie zrobić się w konia?
Stawiam piwko za informacje

Nie masz czasu na Nav, a masz jednocześnie czas, na zadawanie głupich pytań na tym forum, dziwna gradacja podstawowych potrzeb.

Dobra rada:
Zamiast zajmować się głupotami tu na forum, to wejdź na swoją indywidualną stronę w NAV i tam, czytaj odpowiednie dokumenty tak długo aż zrozumiesz sens swoich indywidualnych problemów, które tu niestety, ale mało udolnie, wyłuszczyłeś.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Patrycjusz Nyga
(MusicGarden)
Wiking
Hei
Najlepiej dopytaj, ale raczej nie wolno dorabiać jak już dostajesz pieniądze z NAVu.
Info podaję z autopsji, w tych sprawach trzeba być ostrożnym.
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Kubas Skubas
(Kubas Skubas)
Wiking
[/quote]
Nie masz czasu na Nav, a masz jednocześnie czas, na zadawanie głupich pytań na tym forum, dziwna gradacja podstawowych potrzeb.

Dobra rada:
Zamiast zajmować się głupotami tu na forum, to wejdź na swoją indywidualną stronę w NAV i tam, czytaj odpowiednie dokumenty tak długo aż zrozumiesz sens swoich indywidualnych problemów, które tu niestety, ale mało udolnie, wyłuszczyłeś.
Powodzenia[/quote]

Twoja ocena moich wyborów jest tu bardzo mało istotna. Nawet w ogóle. Wybrałaś słaby sposób zaistnienie. Takie rady w rodzinie udzielaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Kubas Skubas
(Kubas Skubas)
Wiking
MusicGarden napisał:
Hei
Najlepiej dopytaj, ale raczej nie wolno dorabiać jak już dostajesz pieniądze z NAVu.
Info podaję z autopsji, w tych sprawach trzeba być ostrożnym.
pozdrawiam

Dzięki Mistrzu, tak sądziłem że może być to nieuniknione. Myślałem że ktoś tu przerabiał temat.
Poczekam, może ktoś się odezwie. Dziękuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Patrycjusz Nyga
(MusicGarden)
Wiking
Zastanawiam się co jeszcze mogę podpowiedzieć, dobrze mieć kontakt do jakiegoś biura z polską obsługą powodzenia

może ten link będzie pomocny
www.facebook.com/propterfamilia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

()
Wyjadacz
Kubas Skubas napisał:
Twoja ocena moich wyborów jest tu bardzo mało istotna. Nawet w ogóle. Wybrałaś słaby sposób zaistnienie. Takie rady w rodzinie udzielaj. Też tak myślałem, ze w tym tonie odpowiesz.
Z jednej strony podziękowałeś komuś kto napisał mało logiczny komunał który nie ma żadnej spójności z twoim zapytaniem, a z drugiej strony zrugałeś innego kto logicznie pokierował ciebie do konkretnego PRAWODAWCY znaczy NAV.
Gratulować wyboru, jesteś dokładnie taki sam, jak Józek z Zenkiem przy ciepłej wódce zagryzanej kiszonymi ogórkami w trakcie poważnej dysputy, nad wyższością dobrej dupy, nad złą żoną.
Pogratulować jedynie twojego wyboru.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Ksiegowa norweska malo wie, na wizyte w NAVie nie masz czasu i ochoty, to moze na forum Ci ktos podpowie...

Brawo, brawo, brawo...
Nie masz czasu na NAV i pieniedzy na konsultacje, to bedziesz MUSIAL miec czas na wizyty w sadzie i honorarium dla adwokata...

Oczywiscie wiem, ze moja opinia wogole cie nie interesuje, podobnie jak mi jest calkowicie wszystko jedno, ze jak dalej tak bedziesz dbal o swoje sprawy to w koncu nie bedziesz mial nic: ani pracy, ani zdrowia, ani pieniedzy ani nawet zasilku... Tak sobie poprostu pisze, skoro pytasz....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Kubas Skubas
(Kubas Skubas)
Wiking
MusicGarden napisał:
Zastanawiam się co jeszcze mogę podpowiedzieć, dobrze mieć kontakt do jakiegoś biura z polską obsługą powodzenia

może ten link będzie pomocny
www.facebook.com/propterfamilia

Dzięki
Widzę że ogarniasz. Nie każdy ma czas się po NAVach rozbijać, jak zarabia się siano już od 4:30rano nie raz do 20. Ci internałci na etaciku u norka nie czają. tylko sie mądrzą. Próbowałem do NAV dzwonić. Heh. Raz z postoju. To mi pani urzędnik przeczytała to co na stronie nav. Wiecej nic nie wiedziała. Tylko oznajmiała: Złóż dokumenty a my je rozpatrzymy. Komedia. Ale już przywykłem Dzięki Kolego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Kubas Skubas
(Kubas Skubas)
Wiking
WujekJanek napisał:
Ksiegowa norweska malo wie, na wizyte w NAVie nie masz czasu i ochoty, to moze na forum Ci ktos podpowie...

Brawo, brawo, brawo...
Nie masz czasu na NAV i pieniedzy na konsultacje, to bedziesz MUSIAL miec czas na wizyty w sadzie i honorarium dla adwokata...

Oczywiscie wiem, ze moja opinia wogole cie nie interesuje, podobnie jak mi jest calkowicie wszystko jedno, ze jak dalej tak bedziesz dbal o swoje sprawy to w koncu nie bedziesz mial nic: ani pracy, ani zdrowia, ani pieniedzy ani nawet zasilku... Tak sobie poprostu pisze, skoro pytasz....

To napisz do mamusi. List. Pocztą Polską. Bo na 100% już o tobie zapomniała. I dopiero czuje ulgę.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok