Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Już jest! Polsko-norweski

Kalendarz 2025

Sprawdź
Autopromocja

Czy to dyskryminacja? proszę o pomoc - Norwegia

Czytali temat:
Jacek Duda Agnieszka Agnieszka placebo11 Riggman Edward Kowalski (1103 niezalogowanych)
37 Postów
kasia kowalska
(czarowniczka)
Nowicjusz
Witam wszystkich
Mój znajomy dostał wypowiedzenie z pracy. Może to nic dziwnego bo w życiu już tak jest, ze raz się jest na wozie, a raz pod.
Lecz wydaje nam sie trochę dziwnym, że po pięciu miesiącach po przybyciu nowego menagera otrzymuje wypowiedzenie prawie tak na "hura" z uzasadnieniem iż nie zna języka norweskiego. Gdy podpisywał kontrakt i w trakcie jego trwania nie stanowiło to dla nigo problemu ponieważ zna język angielski, a w zakładzie mówią wszyscy w języku angielskim, więc z komunikacją nie było żadnych problemów. Najdziwniejsze jest jednak to, że na jego miejsce zatrunieni są dwaj inni polacy przy czym nie są fachowcami w branży tak jak mój znajomy a na dodatek tych dwoje co przybyło jeden z nich zna norweski tylko troszeczkę ( wiecie - wasze gu i taak), a drugi tak jak mój znajomy tylko angielski.
W związku z tym pytanie moje brzmi....
Czy wie ktoś jak to ugryźć, bo dziwna ta sprawa przynajmniej dla nas no i czy nie można by tego uznać jako dyskryminację?
Muszę też dodać, że wszyscy są zdegustowani takim obrotem sprawy, bo nie było innych podstaw do zwolnienia. Tym bardziej, że jest on fachowcem w tej branży tzn ma kierunkowe wykształcenie i nigdy nie podpadł, a ten nowy nie.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
robert zadrozny
(czester)
Wiking
Witaj
Pytanie czy to była umowa tzw do emerytury lub jak to inni nazywają na stałe czy to była umowa tzw projektowa przedłużana co sześć miesięcy?
Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
rozumie twoje rozgoryczenie i zlosc. tak wlasnie w zyciu jest ze czasami powodem zwolnienia z pracy nie jest ta przyczyna ktora podaja w wypowiedzeniu.jezeli zostaly zachowane wszystkie okresy wypowiedzenia,dotrzymane warunki finansowe to wydaje mi sie ze niewiele moze twoj znajomy zrobic.obie ze stron pracodawca jak i rowniez pracownik moga wypowiedziec umowe o prace jaka ona by nie byla.powod zwolnienia jest wazny ale jak sama powiedzialas znajomy dal sam ten powod.nowo przyjeci widocznie byli lepsi o te pare slow od twojego znajomego(tak uznal pracodawca) wiec pozostaje nic innego tylko nauka jezyka.wiem na swoim przkladzie ze to procentuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
kasia kowalska
(czarowniczka)
Nowicjusz
Umowa byla na 6 miesiecy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
czyli wszystko zostalo zachowane o ile dobrze mi sie wydaje,po 5 miesiacach kolega dostal wypowiedzenie polrocznej umowy o prace,czyli miesieczny okres wypowiedzenia.sprobujcie w zwiazkach branzowych ale jetem pesymista tutaj.jezeli to branza budowlana to w zwiazkach otrzymacie porade po polsku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Krzysztof Czaja
(KrzysztofCzaja)
Wiking
a powiec mi jak jest umowa bez daty koncowej i w pracy jest mobbing i dyskryminacja to da sie cos zrobic bo szkoda ludzi co tam robia co chwile chory ze stresu jeden czy drugi odp jak mozesz jak mozesz cos podpowiedziec i duZa to firma jest pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1583 Posty
Joanna Kuchnicka
(Asikhb)
Maniak
KrzysztofCzaja napisał:
a powiec mi jak jest umowa bez daty koncowej i w pracy jest mobbing i dyskryminacja to da sie cos zrobic bo szkoda ludzi co tam robia co chwile chory ze stresu jeden czy drugi odp jak mozesz jak mozesz cos podpowiedziec i duZa to firma jest pozdrawiam

KrzysztofCzaja masz swiadomosc, ze odpisujesz na post sprzed 15 lat...? Moze to na czasie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok