Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Bartek Boike geo_ziom_mce (1916 niezalogowanych)
27 Postów

(andaluzja)
Wiking
Jufinho napisał:
Najdokladnijsze informacje uzyskuje sie od ludzi
a do tego sluzy forum
wiec jezeli nie znasz odpowiedzi na to pytanie to WYPIERDALAJ z tego forum i nie zasmiecaj tego postu swoimi bzdurnymi tekstami !!
Zauwazylem ze nie bylo jeszcze zadnego wpisu na forum aby jakis PIERDOLONY KRETYN nie zaczal hejtowac. Ale przeciez to takie polskie...... pozdro dla normalnych

Zauważyłem i gro ludzi żąda tylko jednego DAJ i to jak najszybciej.
Inaczej zostaniesz zmieszany z błotem w najgorszym przypadku.
Prym w tym wiodą osoby mieniące się wykształconymi /tzw. wykształciuchy/

Przykład widać powyżej.

Forum jak nazwa własna mówi, służy do wyrażania własnych opinii w ogólnej debacie.
Można pomóc, jednak nie ma takiej konieczności ani też obowiązku.
Ja na ten przykład szukam na tym forum odpowiedniego podręcznika oraz małego pokoju. Czy z tej racji iż tego jak na razie nie znalazłem mieszam innych z błotem ?.

Co do metrum :
Wyszukiwarka Google, po wpisaniu słowa "feriepenge" daje taki wynik:
Około 69 300 wyników (0,29 s)

A tam między innymi jest taka niewinna pozycja jak :

www.help.no/Privatrettslig-oppslagsverk/...UX-Z-rxPrxoC5p_w_wcB

Wiem, że dla niektórych, taka czynność jest o wiele trudniejsza od rzucenia w eter bluzgu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
dlatego nie warto pomagać polakom bo to wredny naród
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
X Y
(Jufinho)
Początkujący
Ja nic nie żądam. Zadałem na początku pytanie i napisałem "proszę". Poprostu puściły mi nerwy gdyż za każdym razem gdy cos chce sie dowiedziec na forum to nagle pojawia sie hejt. Nawet jak znajde informacje w internecie to i tak wole ten temat poruszyc na forum zeby do konca "wyssac" informacje na interesujacy mnie temat. Kto pyta nie błądzi a ja lubie pytac. A to co robie i jakie mam wyksztalcenie nie ma tu zadnego znaczenia ale widze ze niektorym sluzy to jako argument do hejtowania. Mimo wszystko dzieki na informacje. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Joseph napisał:
Hilton napisał:
Jufinho napisał:
Witam, mam 2 pytania
1.
jezeli firma proponuje dajmy na to 500000 koron rocznie to jezeli chcialbym to podzielic na stawke miesieczna to dziele przez 10,5 miesiaca gdyz odliczam 1,5 miesiaca urlopu tak ??

2. Przy rozliczeniu rocznym jestem rozliczamy z pensji brutto + ferienenger czyli 500000 + 10.2 % z 500000 = 551000 ??

Prosze o informacje czy dobrze ten system rozumiem czy sie myle....

Kwota podana nie zawiera feriepenger. Jezeli jestes pracownikiem w firmie prywatnej to jest to 10,2% a w panstwowej 12% i zostanie to wyplacone od twojego faktycznego zarobku (feriepenger grunnlag). Jezeli dajmy na to bedziesz na zwolnieniu lekarskim przez pol roku, to podstawa do wyliczenia feriepenger

to ci dopiero ciekawa teoria:

Arbeidstakere har lovbestemt krav på fire uker + en dag ferie hvert år. Arbeidstakere over 60 skal ha en uke ekstra.
Feriepengene utgjør 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere over 60 år, er satsen 12,5 prosent. Der det er avtalt flere feriedager enn loven krever, blir prosentandelen tilsvarende høyere. Hvis dere er omfattet av tariff- eller annen avtale som gir en femte ferieuke, er den ordinære satsen 12 prosent. (14,3 for arbeidstakere over 60 år.) Feriepengene inngår på vanlig måte i arbeidstakerens skattbare inntekt, og du skal betale arbeidsgiveravgift når den utbetales.

Jozek, dlaczego ty jestes wiecznie upierdliwy, niedoinformowany i szukasz sensacji tam, gdzie jej nie ma? Filozofowales juz tutaj na temat platnosci za internet, bostøtte, a teraz masz probem z % feriepenger.
Usunales wazny wyraz kopiujac tekst." Feriepengene utgjør minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget." Ja jestem pracownikiem kommuny i mam 12 % tak jak wszyscy w kommunie, ktorzy sa w wieku ponizej 60 lat. I tak jak wszyscy pracownicy kommuny mam tez 5 tygodni ferii. W firmach prywatnych tego sie raczej nie praktykuje, bo prywaciarz nie lubi dawac pieniedzy gratis i nie lubi gdy pracownik za dlugo jest na feriach.
Zaakceptuj pewne fakty, ktore nie sa ciekawymi teoriami, tylko sa praktykowane.
Dobranoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Hilton napisał:
Joseph napisał:
Hilton napisał:
Jufinho napisał:
Witam, mam 2 pytania
1.
jezeli firma proponuje dajmy na to 500000 koron rocznie to jezeli chcialbym to podzielic na stawke miesieczna to dziele przez 10,5 miesiaca gdyz odliczam 1,5 miesiaca urlopu tak ??

2. Przy rozliczeniu rocznym jestem rozliczamy z pensji brutto + ferienenger czyli 500000 + 10.2 % z 500000 = 551000 ??

Prosze o informacje czy dobrze ten system rozumiem czy sie myle....

Kwota podana nie zawiera feriepenger. Jezeli jestes pracownikiem w firmie prywatnej to jest to 10,2% a w panstwowej 12% i zostanie to wyplacone od twojego faktycznego zarobku (feriepenger grunnlag). Jezeli dajmy na to bedziesz na zwolnieniu lekarskim przez pol roku, to podstawa do wyliczenia feriepenger

to ci dopiero ciekawa teoria:

Arbeidstakere har lovbestemt krav på fire uker + en dag ferie hvert år. Arbeidstakere over 60 skal ha en uke ekstra.
Feriepengene utgjør 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere over 60 år, er satsen 12,5 prosent. Der det er avtalt flere feriedager enn loven krever, blir prosentandelen tilsvarende høyere. Hvis dere er omfattet av tariff- eller annen avtale som gir en femte ferieuke, er den ordinære satsen 12 prosent. (14,3 for arbeidstakere over 60 år.) Feriepengene inngår på vanlig måte i arbeidstakerens skattbare inntekt, og du skal betale arbeidsgiveravgift når den utbetales.

Jozek, dlaczego ty jestes wiecznie upierdliwy, niedoinformowany i szukasz sensacji tam, gdzie jej nie ma? Filozofowales juz tutaj na temat platnosci za internet, bostøtte, a teraz masz probem z % feriepenger.
Usunales wazny wyraz kopiujac tekst." Feriepengene utgjør minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget." Ja jestem pracownikiem kommuny i mam 12 % tak jak wszyscy w kommunie, ktorzy sa w wieku ponizej 60 lat. I tak jak wszyscy pracownicy kommuny mam tez 5 tygodni ferii. W firmach prywatnych tego sie raczej nie praktykuje, bo prywaciarz nie lubi dawac pieniedzy gratis i nie lubi gdy pracownik za dlugo jest na feriach.
Zaakceptuj pewne fakty, ktore nie sa ciekawymi teoriami, tylko sa praktykowane.
Dobranoc.

odpisałem ci jednym zdaniem wstawiając cytat, zeby nie było że filozofuje, filozofować to zaczęłaś ty.

Nie tylko pracownicy administracji państwowej mają 12% feriepenger, a ty sugerujesz że jest taki podział, masz dużymi literami cytat..

12% feriepenger mają np. pracownicy adecco (nie wszyscy oczywiście), a jest to firma prywatna i wiele innych firm prywatnych, większość osób które znam ma ma 5 tyg. urlopu pani doinformowana...

insynuacje na temat filozofowania to raczej sobie zostaw i nie pieprz mi że coś usuwałem:

www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift...r-jeg-i-feriepenger/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
X Y
(Jufinho)
Początkujący
Chlopaki ja pracuje w fimie prywatnej i wszyscy mamy 12 % feriepenger. Za bardzo sie na tym nie znam (stad ten post) ale wynika to chyba ze tego ze jestesmy zatrudnieni na jakichs umowach zbiorowych. Cos w tym stylu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok