Romanmisiek napisał:
Mam pytanie moze ktos mi odpowie. Od marca 2009 roku pobieram dagpenger z NAV. Zasilek ten zostal mi przyznany na 52 tygodnie, mimi iz w roku poprzednim moj dochod przekroczyl 200 tys. W ciagu tego roku pracowalem legalnie ok 4 m-ce. Pytanie, czy zasilek ten po zgloszeniu do NAV zostanie wydluzony o te przepracowane miesiace? W mysl norweskich przepisow osoba ktorej dochod w roku porzedzajacym ubieganie sie o zasilek przekroczyl 133.624 kr powinna dostac zasilek na 104 tygodnie, wiec dlaczego ja dostalem na 52 i czy moge skladac do NAV odwolanie o ponowne rozpatrzenie wniosku.
W mysl norweskich przepisów? A ktorych?? Skąd wziąłeś tę kwote?
Długość okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych zależy od wysokości Twoich zarobków z pracy w poprzednim roku kalendarzowym, lub przeciętnej wysokości Twoich zarobków w 3 ostatnich latach kalendarzowych przed złożeniem przez Ciebie wniosku o zasiłek dla bezrobotnych.
* 104 tygodni przy zarobkach wynoszących co najmniej kr 145 762 (tj co najmniej 2 razy wyższych od podstawowej sumy ubezpieczenia społecznego, tzw. sumy G)
* 52 tygodni przy zarobkach niższych niż kr 145 762 (2 razy podstawowa suma ubezpieczenia społecznego, tzw. suma G) , ale wyższych niż kr 72 881 (podstawowa suma ubezpieczenia społecznego, tzw. suma.
Co najmniej to znaczy równo lub wiecej. Twoj zarobek widocznie był niższy niz 145 762 NOK, a tak jak piszesz 133 624 to mniej niz 145 762.
Twoje wątpliwosci wynikają z niezrozumiena tekstu i pewnei z tego ze "mądrzy" koledzy wiedzą "lepiej". Mysle ze teraz juz wiesz dlaczego masz przyznane na 52 tygodnie.
Jezeli pracowales legalnie to trzeba to zglosic od razu do NAV i trzeba zglosic ile czasu pracowales, bo jesli wiecej niz 50% poprzedniego wymiaru czasu pracy, to zasiłęk sie nie nalezy.
Ps. piszesz ze zarobek przekroczył 200 tys. to skad wziąles kwote 133 624 ?