Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zasilek Dagpenger (zasilek dniowki) - Norwegia

Czytali temat:
Michał Michał (659 niezalogowanych)
2 Posty
Andrzej Zieba
(Romanmisiek)
Wiking
Mam pytanie moze ktos mi odpowie. Od marca 2009 roku pobieram dagpenger z NAV. Zasilek ten zostal mi przyznany na 52 tygodnie, mimi iz w roku poprzednim moj dochod przekroczyl 200 tys. W ciagu tego roku pracowalem legalnie ok 4 m-ce. Pytanie, czy zasilek ten po zgloszeniu do NAV zostanie wydluzony o te przepracowane miesiace? W mysl norweskich przepisow osoba ktorej dochod w roku porzedzajacym ubieganie sie o zasilek przekroczyl 133.624 kr powinna dostac zasilek na 104 tygodnie, wiec dlaczego ja dostalem na 52 i czy moge skladac do NAV odwolanie o ponowne rozpatrzenie wniosku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Romanmisiek napisał:
Mam pytanie moze ktos mi odpowie. Od marca 2009 roku pobieram dagpenger z NAV. Zasilek ten zostal mi przyznany na 52 tygodnie, mimi iz w roku poprzednim moj dochod przekroczyl 200 tys. W ciagu tego roku pracowalem legalnie ok 4 m-ce. Pytanie, czy zasilek ten po zgloszeniu do NAV zostanie wydluzony o te przepracowane miesiace? W mysl norweskich przepisow osoba ktorej dochod w roku porzedzajacym ubieganie sie o zasilek przekroczyl 133.624 kr powinna dostac zasilek na 104 tygodnie, wiec dlaczego ja dostalem na 52 i czy moge skladac do NAV odwolanie o ponowne rozpatrzenie wniosku.

W mysl norweskich przepisów? A ktorych?? Skąd wziąłeś tę kwote?

Długość okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych zależy od wysokości Twoich zarobków z pracy w poprzednim roku kalendarzowym, lub przeciętnej wysokości Twoich zarobków w 3 ostatnich latach kalendarzowych przed złożeniem przez Ciebie wniosku o zasiłek dla bezrobotnych.

* 104 tygodni przy zarobkach wynoszących co najmniej kr 145 762 (tj co najmniej 2 razy wyższych od podstawowej sumy ubezpieczenia społecznego, tzw. sumy G)
* 52 tygodni przy zarobkach niższych niż kr 145 762 (2 razy podstawowa suma ubezpieczenia społecznego, tzw. suma G) , ale wyższych niż kr 72 881 (podstawowa suma ubezpieczenia społecznego, tzw. suma.

Co najmniej to znaczy równo lub wiecej. Twoj zarobek widocznie był niższy niz 145 762 NOK, a tak jak piszesz 133 624 to mniej niz 145 762.

Twoje wątpliwosci wynikają z niezrozumiena tekstu i pewnei z tego ze "mądrzy" koledzy wiedzą "lepiej". Mysle ze teraz juz wiesz dlaczego masz przyznane na 52 tygodnie.
Jezeli pracowales legalnie to trzeba to zglosic od razu do NAV i trzeba zglosic ile czasu pracowales, bo jesli wiecej niz 50% poprzedniego wymiaru czasu pracy, to zasiłęk sie nie nalezy.

Ps. piszesz ze zarobek przekroczył 200 tys. to skad wziąles kwote 133 624 ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
mnie sie wydaje,ze te 133 cos tam to mogla byc minimalna kwota sprzed kilku lat,Roman gdzies to wygrzebal z wykopalisk
a w 2008 zarobil 200 tys
matko,nie moge sobie za nic przypomniec jakie byly zasady przyznawania zasilku dla nas w marcu 2009 bo tu moze tkwic klucz,czy takie same jak teraz?ale skleroze mam i brak poczucia czasu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ja tez mam sklżroze, a poza tym to jak ktos sie nie zgadza z decyzją NAVu to ma bodajże 6 tygodni na odwolanie, a nie po roku sie pytac hvorfor????
Blee
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
no wiec Roman,poniewaz wszyscy tu mamy skleroze,dowiedz sie jakie byly warunki przyznawania zasilku w momencie kiedy o niego skladales i jezeli stwierdzisz,ze zaszla pomylka,musisz napisac odwolanie
tak jak napisala Hilton,miales 6 tyg na napisanie odwolania,ale wymysl jakies logiczne wytlumaczenie dlaczego piszesz dopiero teraz,moze uznaja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Jest jeszcze ostatnia deska ratunku - trzeba poczekac az odezwie sie Krolestwo za Konia. Istnieje wielkie prawdopodobienstwo, ze jest on w posiadaniu wydrukowanej strony NAVu sprzed roku.
Trzeba czekac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
truskawkowa napisał:
mnie sie wydaje,ze te 133 cos tam to mogla byc minimalna kwota sprzed kilku lat,Roman gdzies to wygrzebal z wykopalisk
a w 2008 zarobil 200 tys
matko,nie moge sobie za nic przypomniec jakie byly zasady przyznawania zasilku dla nas w marcu 2009 bo tu moze tkwic klucz,czy takie same jak teraz?ale skleroze mam i brak poczucia czasu

ojejej truskawka , odstaw Ty już te wspomaganie i zacznij brać bilobil
póki czas
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok