Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

własna działalność - Norwegia

Czytali temat:
Grzegorz Kustra (1116 niezalogowanych)
8 Postów

(ATOMEK)
Wiking
Witam , mam małe pytanko
moja żona nie pracuje i niemoże znaleść pracy, ja pracuje w firmie remontowo budowlanej.
Czy moja żona może otworzyc firma malarsko-remontową,,a ja będe pracował ,czy mój dotychczasowy szef nie będzie robił mi problemu że pracuje w dwuch firmach. Dziękuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Musiałaby ciebie wtedy zatrudnic i wiecej by was to kosztowało, duzo wiecej. Lepiej ty załóz firme na siebie i pracuj. Twój szef nie bedzie robił problemu, bo mozna miec dwie prace, nawet skattekort ma perforację, zeby ja rozdzielic na dwie czesci...jedna dla jednego szefa, druga dla drugiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(ATOMEK)
Wiking
witaj ja rozmawiałem z moim szefem czy moge otworzyc firme malarską i powiedział ze nie moge,
więc postanowiliśmy że żona otworzy firme a ja będe pracował oraz przyuczał żone do zawodu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
A twoj szef jest Polakiem czy Norwegiem? Ja pracuje w jednej firmie jako normalny pracownik i mam tez otwarta własna działalność. Jak widac mozna A po co ty sie pytasz szefa czy mozesz otworzyć? To, co ty robisz poza godzinami pracy u szefa, to twoja sprawa, mozesz miec otwarte 4 firmy. Teraz nawet biznes palnu nie trzeba miec. Firme mozesz otworzyć przez internet.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Hilton,niektore firmy maja zapis,ze pracownik nie moze prowadzic rozwnolegle konkurencyjnej dzialalnosci(wiadomo dlaczego)
Atomek,to zalezy od Twojego szefa jak to potraktuje,chociaz teoretycznie to zona ma firme,nie Ty
trudno odpowiedziec na forum na to pytanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie pomyślałąm o tym, ze moze byc taki zapis. Rozmawialam wlasnie z "moimi" Norwegami i mówią, ze w takim wypadku zostaje firma na żone, ale co do tego w ilu miejscach Atomek bedzie pracował, to juz Atomka sprawa. Moze byc i tak, ze szef bedzie mu tak ustawiał prace, zeby juz gdzie indziej nie mógł, tylko ze to juz brzmi polskością.
W kazdym razie jezli zona otworzy działalnosc, to zeby Atomek wykonywał te prace, to musi byc zatrudniony w tej firmie. Inaczej to bedzie na czarno. Z kazdej sytuacji jest wyjście.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
trudno jest cos tu poradzic,bo nie znamy polityki firmy i czy zasada poinformowania szefa o takiej dzialalnosci nie tyczy tez wspolmalzonka
druga sprawa to praktyka,czyli jak potoczy sie dalsza wspolpraca Atomka z szefem w momencie,kiedy ten sie dowie o firmie,to juz musi Atomek sam ocenic-nie znamy jego szefa
no i tak jak juz wspominalas,koszta prowadzenia tej planowanej firmy znacznie wzrosna....
trzeba na spokojnie zliczyc plusy i minusy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(ATOMEK)
Wiking
dziękuje za podpowiedzi. Ja pracuje w norweskiej firmie u norwega i to co się dowiedziałem, to ja jako pracujący nie moge otworzyc podobnej firmy poniewarz będe jako konkurencja, to jest chronione. Lecz moge pracowac w wielu firmach. Jeżeli moja żona otworzy firme podobną i mnie zatrudni legalnie ponieważ mam troszke kontaktów i nie moge otworzyc własnej firmy lecz też nie chce rezygnowac z dotychczasowej pracy ponieważ nigdy nie wiadomo co to będzie póziniej dlatego nie wiem czy szef nie bedzie miał nic do tego że to nie ja otworze firme tulko moja żona
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
ATS Anna S.
(ATS Anna)
Nowicjusz
Jesli chcesz otworzyc firme w tej samej branzy, w ktorej pracujesz na etat u kogos, musisz poinformowac swojego szefa. Jesli ten sie nie zgodzi, to nie mozesz prowadzic firmy w danej branzy, mozesz sie jedynie zwolnic w firmie, w ktorej jestes zatrudniony na etat.
Co do firmy zony-jesli malzonka ma firme (enkeltpersonforetak), to nie moze zatrudnic wspolmalzonka. Wspolmalzonek moze pracowac w firmie, wtedy nadwyzka dzielona jest na dwoje, adekwatnie do pracy jaka wspolmalzonek wykonal.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
moi szefowie maja 3 firmy i małzonek jest zatrudniony przez drugiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok