Witam. Chciałbym się do Was zwrócić o porade. Otóż założylem firme jednoosobową w kwietniu tego roku. Wiem że pierwsze 50 000 nok jest wolne od podatku Vat. Podpisalem 3 kontrakty na laczna kwote 49 200 nok. Z tym że sa to bardzo drobne prace ogrodowe i wyplata tych pieniedzy nastapi dopiero w listopadzie. I teraz do sedna. Mam na oku pare innych zleceń tylko nie wiem jak to jest z tym vatem ponieważ na wniosku rejestracycjnym jest adnotacja ze mam wyslac im faktury na kwote do 50 000 nok które to sa wolne od vat.
1. I nie wiem czy poprostu mam dalej podpisywac kontrakty i dopiero jak wplynie mi do 50 000 nok na konto od kazdej nastepnej faktury place Vat
2. Czy może moge wyslac moje kontrakty i te kwoty ktore badz co badz beda platne pozniej beda zwolnione od vat i kazda nastepne faktura juz objeta vatem
Zastanawiam sie czy kontrakt ma jakies znaczenie czy licza sie tylko i wylacznie faktury, a moze mozna wystawic taka fakture juz dzis z tym ze data platnosci bedzie np. 1.10.2014 a inne nawet jesli beda z wczesniejsza data beda objete vatem.
Bardzo prosze o pomoc
1. I nie wiem czy poprostu mam dalej podpisywac kontrakty i dopiero jak wplynie mi do 50 000 nok na konto od kazdej nastepnej faktury place Vat
2. Czy może moge wyslac moje kontrakty i te kwoty ktore badz co badz beda platne pozniej beda zwolnione od vat i kazda nastepne faktura juz objeta vatem
Zastanawiam sie czy kontrakt ma jakies znaczenie czy licza sie tylko i wylacznie faktury, a moze mozna wystawic taka fakture juz dzis z tym ze data platnosci bedzie np. 1.10.2014 a inne nawet jesli beda z wczesniejsza data beda objete vatem.
Bardzo prosze o pomoc