Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pomóżcie! Folkeregistrere! - Norwegia

Czytali temat:
(362 niezalogowanych)
5 Postów

(Krisku1971)
Wiking
Kochani,może ktoś mi pomoże bo wymiękam.
Pracowałem w Norge w Stavanger 1,5 roku. Legalnie w norskiej firmie. Potem wyjechałem na rok do kraju. Myślałem że już tu nie wrócę i zgłosiłem papierowo przeprowadzkę do PL.
Niestety w naszym PRLu tak się mi ułozyło że po roku wróciłem z powrotem.
Znów podjąłem pracę w norweskiej firmie.
Chodzi o to że nie chcą mnie w Skattekontor zameldować. Wypełniłem ten papier o flytte a oni na to że nie mogą mnie zameldować bo mam żonę w Polsce i jestem pendlerem.
Twierdzą jedynie że do korespondencji gdzieś tam wpiszą mi norweski adres.
Teraz jest tak: Na stronie skatt jest mój polski adres,na stronie NAV mój norweski adres z przed wyjazdu ( w innym mieście ale Rogaland)
Chcę złożyć dokumenty o rodzinne a tak na prawdę chyba nie mam przypisanego NAV
O co tu chodzi? Doradźcie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
Krisku1971 napisał:
Kochani,może ktoś mi pomoże bo wymiękam.
Pracowałem w Norge w Stavanger 1,5 roku. Legalnie w norskiej firmie. Potem wyjechałem na rok do kraju. Myślałem że już tu nie wrócę i zgłosiłem papierowo przeprowadzkę do PL.
Niestety w naszym PRLu tak się mi ułozyło że po roku wróciłem z powrotem.
Znów podjąłem pracę w norweskiej firmie.
Chodzi o to że nie chcą mnie w Skattekontor zameldować. Wypełniłem ten papier o flytte a oni na to że nie mogą mnie zameldować bo mam żonę w Polsce i jestem pendlerem.
Twierdzą jedynie że do korespondencji gdzieś tam wpiszą mi norweski adres.
Teraz jest tak: Na stronie skatt jest mój polski adres,na stronie NAV mój norweski adres z przed wyjazdu ( w innym mieście ale Rogaland)
Chcę złożyć dokumenty o rodzinne a tak na prawdę chyba nie mam przypisanego NAV
O co tu chodzi? Doradźcie.

Hmm chcialbym Ci pomoc ale nie wiem jak wlasciwie. Moze, jesli masz dwoch wysokich ok 1,90m kolegow , zabierz ich ze soba kolejnym razem na wycieczki po biurach.

Z biurokracja jest tak ze nawet perfect norweski nie zawsze pomoze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Krisku1971)
Wiking
Właśnie. Posługuję się w miarę norweskim ale nie znam na tyle by gadać posługując się terminologią urzędową. Oczywiście dyskutowałem ale one ikje i koniec.
Ciekawy jestem czy inne osoby mające status pendlera też na swojej stronie mają adres polski ( chodzi o zameldowanie) czy też norweski? Może przepisy się zmieniły? Sam nie wiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
Jako pendler masz STAŁE zameldowanie w Polsce razem z Dziećmi a tu w norwegi jedynie adres tymczasowy / do bieżącej korespondencji/ jeżeli będziesz miał tutaj stały numer to moga być klopoty z wypłatą zasiłków. w każdym razie w początkowej fazie.
Inna sprawa to po kiego kija, tobie stały adres w Norge ?.
Masz stały numer personalny czy czasowy ?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Krisku1971)
Wiking
Dzięki Gagatek. Mam registrere bezterminowe i stały numer. Mając stały numer brałem zasiłek na dzieci podczas mojego wcześniejszego pobytu. Trochę Mnie uspokoiłeś- dzięki. Obawiam się jednak tego chaosu w adresach. Wiesz dobrze że ONI nie są zbytnio skłonni do pomocy gdy coś nie gra.
Jak sądzisz-powinienem pojechać do mojego wcześniejszego NAV I zgłosić zmianę adresu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
Krisku1971 napisał:
Dzięki Gagatek. Mam registrere bezterminowe i stały numer. Mając stały numer brałem zasiłek na dzieci podczas mojego wcześniejszego pobytu. Trochę Mnie uspokoiłeś- dzięki. Obawiam się jednak tego chaosu w adresach. Wiesz dobrze że ONI nie są zbytnio skłonni do pomocy gdy coś nie gra.
Jak sądzisz-powinienem pojechać do mojego wcześniejszego NAV I zgłosić zmianę adresu?

Adres korespondencyjny możesz zmieniać i codziennie nie ruszając się wcale z domu. Nawet jak jesteś w Polsce na wczasach.
Skoro masz stały numer personalny to wchodzisz na >altin< i tam zmieniasz adres do korespondencji.
Jak tego nie ma na >altinie< to wtedy są dopiero kłopoty i to tylko wtedy, gdy mieszka się w różnych miastach i to w sporych odległościach. Ponieważ cała korespondencja administracyjna jest lokowana właśnie na ostatnim aktualnym adresie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Krisku1971)
Wiking
Dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok