Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Brak zwrotu i karta podatkowa. - Norwegia

Czytali temat:
kudlatydurnowaty krupa (373 niezalogowanych)
1 Post
John Foreman
(John_ny)
Wiking
Witam!

Piszę bo mam mały problem. W zasadzie to nawet dwa. Może tu ktoś mógłby mi coś poradzić.

Może od początku. Pracowałem dwukrotnie w okresie wakacyjnym w Norwegii. Po dwa miesiące w 2012 i 2013. W 2012 dostałem bez problemu D-numer i tabelę podatkową. Wszystko fajnie... w kwietniu dostałem rozliczenie, wyliczyli mi jakiś zwrot iii.... nic. Nie dostałem jak na razie zwrotu. I nie wiem za bardzo czemu bo z tego można było wyczytać zwrot, choć niezbyt duży, mi się należał. Termin wypłat chyba minął pod koniec października. I teraz pytanie - co według was można z tym zrobić? Przypomnę, że jestem w Polsce i w Norwegii pracowałem tylko w trakcie wakacji. Czy zwrócić się do jakiegoś "księgowego"? Pisać bezpośrednio do SKATT'a?

Jakby tego było mało w kwestii wakacyjnej pracy doszedł mi dodatkowy problem. O ile w 2012 skatt przyszedł do mnie po 3 tygodniach to w przypadku 2013 jak na razie nie otrzymałem żadnej karty podatkowej. Złożyłem odpowiednie podanie i czekałem (i czekam). Poprosiłem o kopię. Oczywiście, którą miałem otrzymać listownie. Adres się zgadzał. Nic nie otrzymałem. Czy można w jakiś sposób sprawdzić jaką się posiada tabelę podatkową? Albo czy w ogóle mi jakąś przyznano? Bo pracodawca odprowadzał podatek ale wolałbym wiedzieć wcześniej czy nie przyjdzie mi jeszcze sporo dopłacić w przyszłym roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
skontaktuj się z ze skattekontor bo w twoim przypadku to nie wiedzą na jakie konto wysłać te zwroty .
to że nie dostałeś skattekort to zapewne pech ...że nie podałeś norweskiego adresu .
możesz wybrać kopię osobiście o ile była ci przyznana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok