Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pierwszy wyjazd na 3 miesiące do pracy - Norwegia

Czytali temat:
Kasia Jędrusik MarekH1985 Baggiom04 Andrzejj199 (5144 niezalogowanych)
4 Posty
Krzysztof Kijewski
(KrzysztofKijewski)
Wiking
Witam,

Otrzymałem właśnie propozycje pracy w Norwegii, w przetwórni warzyw (Cv złożyłem jeszcze we wrześniu). Pracodawca oferuje 107,4 NOK/h, ale przed naliczeniem podatku dochodowego. Umowę ma mi przesłać i ja jadąc do Norwegii podpiszę ją na miejscu. Ile zostanie z tej sumy na rękę? przejrzałem wiele atykułów, ale nadal nie mogę się połapać. Wydaje mi się, że 100 NOK na rękę to minimum. Ma to być umowa na 3 miesiące. Prosze o odpowiedzi, bo start około 9 grudnia i muszę szybko się decydować. Jest to poważny pracodawca (jedna z największych firm, w wakacje złożyłem Cv osobiście w w ich biurze). Ale po wakacyjnym pobycie wróciłem już do Polski. Proszę także o podanie pierwszych kroków jakie powinienem podjąć po przyjeździe. Przyjadę od razu do pracy;p Co z kartą podatkową, zgłoszeniem pobytu itp?
Dziękuje za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
minimum to 135k/t brutto podatek 28%
chyba ze masz mniej niz 18 lat to mniej
z umowa o prace walisz do skatt po karte podatkowa
pozwolenia nie potrzeba do 3 miesiecy
z karta walisz do banku po kontao
karte i konto dajesz firmie
i czekasz na wyplate
przez 4 tygodnie nie mozesz chorowac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Krzysztof Kijewski
(KrzysztofKijewski)
Wiking
Wielkie dzieki za szybką odpowiedź, właśnie za mało mi się wydawało. Spróbuje ponegocjować, żeby koło 100 na czysto wyszło, bo gdzie koszty mieszkania, jedzenia, benzyny itp...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
podaj nazwe tej firmy
sprawdzimy co za jedna
poszukaj na fejsbobku pracownikow
zobacz ich zarobki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
KrzysztofKijewski napisał:
... Spróbuje ponegocjować, żeby koło 100 na czysto wyszło...

Nie doradzam Osobiście takiego posunięcia na samym początku ...
---

Ponieważ jeszcze do tej pory , Nie pracowałeś w Norge Legalnie , jak sam Piszesz ...!
---
Nic sobą poza chęciami nie przedstawiasz !
---
Jeżeli Faktycznie jest to dobra i poważna Firma .
To stawkę jaką tobie zaproponowano , jest zgodna z Ich wewnętrznym Taryfikatorem i szczeblami awansu w Firmie .
---

Nie wiemy co i jak napisałeś w CV ... Wykształcenie - Praktyka Zawodowa - Inne .
Nie wiemy też jaka jest taryfa w tej Firmie i regulamin awansu .
---
Ba , ty sam tego nie wiesz ... !!!
A to źle świadczy o twoim zainteresowaniu tą firmą i tyle .
---
TYLKO nie pisz Mi iż nie masz , żadnego dostępu do danych zakładowych w Firmie ... ! .
---
Reasumując
Podpisz ...
Zacznij pracować ...
Wykaż się ...
A po okresie Trzech Miesięcy , staraj się o podwyżkę , jak oczywiście , dadzą tobie , taką szansę dalszej pracy ...!
---
I to są Moje takie Luźne spostrzeżenia ...
A ty i tak zrobisz jak Uważasz .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
Sprobuj ponegocjowac,przynajmniej na 99nok! To i tak,bdzie sukces!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Ty nie negocjuje tylko powiedz ze ci sie należy minimalna stawka tak jak napisał patim 135kr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
bo NORKI musla ze POLSKA to 3 swiat albo chiny
gdzie wystraczy zaplacic 6koron na miesiac

i po to zrobili serial o ludziach z barakow
zeby pokazac jak ludzie w Polsce mieszkaja w ziemiankach i tylko wode wala w ramach kultury

calkowice negujac fakt ze polskie teatry powstaly 300 lat wczesniej niz powstala Norwegia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Krzysztof Kijewski
(KrzysztofKijewski)
Wiking
Nie mam zamiaru zostawać dłużej w Norwegii, po prostu trafiła mi się okazja trochę przez 3 miesiące zarobić. Nie planuje tam kariery, szczególnie jako pracownik fizyczny w przetwórni warzywnej. Po prostu sprawdzałem i rozmawiałem z ludźmi, którzy w Norwegii pracowali i wiem, że raczej 100 netto to minimum (byłem też tam 2 miesiące). Liczę ile mogę przywieźć z takiego wyjazdu i po odliczeniu mieszkania, dojazdu, życia tam to zarabiając 77 NOK/h to będzie znacznie mniej niż przypuszczałem, szczególnie, że to praca dość ciężka w temp. 0-5 C. Jeśli więc mają taki system płac w tej firmie to trudno, ale jednak zrezygnuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
Madry chopak!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok