Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
oChoinka Wielkieplecy (1366 niezalogowanych)
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
ok czyli wszystko juz wiem, mam nadzieje ze jesli dostane oferty z navu to bedzie cos konkretnego i w normalnej odleglosci
sliczne dzieki za wszystkie informacje
i powodzenia dla wszystkich walczacych z norweska biurokracja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
broom feie napisał:
GKL napisał:Czyli od chwili kiedy zarejestrowalam sie w NAV przez neta jako osoba bezrobotna to zaczyna leciec te 2 miesiace a nie od momentu zlozenia wniosku o zasilek tak?
Nie wiem jak to działa przy rejestracji przez net .
Wiem , że znajomi musieli po rejestracji wstępnej przez net , przejść się osobiście do NAV i złożyć fizycznie , odnośne dokumenty , potwierdzające ich status bezrobotnego .
Tam otrzymali również , potwierdzenie tego zdarzenia , a przez net , wypełniają jedynie dwutygodniowe kontrolki , dyspozycyjności do podjęcia pracy .
Znajomy dostał ofertę pracy z NAV i zrezygnował z tej Oferty , ponieważ była daleko , a on nie ma auta , oraz jest brak dojazdu innymi środkami komunikacji . A i tak dostał ostrzeżenie . Wybronił się tym , że niema nawet prawa jazdy . teraz czeka na inną bardziej realną ofertę .

Pani pedagog czyta ze zrozumieniem, a nie nagina rzeczywistość pod siebie. Po zwolnieniu się samemu z pracy jest 8 tyg wstrzymany zasiłek a nie możliwość zarejestrowania się jako bezrobotny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Jarek Majewski
(dymeks87)
Wiking
GKL napisał:
hmm nie podoba mi sie to ale niestety rozumiem....
no to jeszcze tylko ostatnie pytanie czy czy musze czekac tylko do stycznia czy az do otrzymania poczta rozliczenia skat-tzn marzec/kwiecien...

Dokumentacja dochodów:
NAV zasięga zazwyczaj informacji w Urzędzie Podatkowym (Skatteetaten). Dane dotyczące dochodów za rok ubiegły można uzyskać z Urzędu Podatkowego dopiero od marca następnego roku. W styczniu i lutym musisz więc udokumentować zarobki w inny sposób.

Możesz użyć następującej dokumentacji :
– Doroczne zestawienie płac, świadczeń pokrytych przez pracodawcę i wpłaconego podatku (lønns-og trekkoppgave) od pracodawcy, zawierające kody dochodów zgodnie z klasyfikacją stosowaną przez Urząd Podatkowy (Skatteetaten).

– Odcinek płacy za miesiąc grudzień wykazujący łączne wypłacone zarobki za cały rok i ich podział zgodnie z klasyfikacją stosowaną przez Urząd Podatkowy (Skatteetaten).

– Roczne zestawienia wypłaconych świadczeń z NAV (dokumentacja świadczeń z systemu ubezpieczeń społecznych).

Źródło NAV.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
podbije temat z troszkę innym pytaniem ale wciąż w temacie :
moja umowa o prace"na zastępstwo" skończyła sie w czerwcu tego roku. Teraz jestem na urlopie macierzyńskim,który wypłaca mi NAV. Koncze urlop na poczatku marca. W 2012 mam dochody na poziomie 1,5G a w 2013 bede miala na pewno wyższe. Czy moge ubiegac sie o dagpenger skoro po macierzyskim nie mam gdzie wrócić?(brak wolnego etatu)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
fee_ciri napisał:
podbije temat z troszkę innym pytaniem ale wciąż w temacie :
moja umowa o prace"na zastępstwo" skończyła sie w czerwcu tego roku. Teraz jestem na urlopie macierzyńskim,który wypłaca mi NAV. Koncze urlop na poczatku marca. W 2012 mam dochody na poziomie 1,5G a w 2013 bede miala na pewno wyższe. Czy moge ubiegac sie o dagpenger skoro po macierzyskim nie mam gdzie wrócić?(brak wolnego etatu)

Oczywiście ze mozesz sie ubiegać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Ubiegać mogę sie zawsze - tak mi pan w NAV powiedział
mam wątpliwości poniewaz ani ja ani moj pracodawca nie wypowiedzieliśmy umowy - ona po prostu wygasła. teraz nie ma dla mnie etatu - mozliwe ze bedzie od maja/czerwca. pan w NAV nie byl mi w stanie odpwiedziec na pytanie czy mi sie należą dagpenger, powiedzial zeby wniosek złożyc i czekac. najwyzej odpiszą że nie przysługuje. stąd moje pytanie - moze ktos z was byl w podobnej sytuacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok