Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dagepenger bardzo prosze o pomoc i wyjasnienie - Norwegia

Czytali temat:
oChoinka Wielkieplecy (1369 niezalogowanych)
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
witam
zwolnilam sie z pracy i chcialabym ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych wiem ze musze czekac 8-10tygodni i licze sie z tym.
Mam jednak inny problem-w NO pracuje od roku 2012, w zeszlym roku zarobilam za malo zeby ten zasilek otrzymac, w tym roku mam juz zarobiona wymagana kwote, potwierdzona ostatnim payslipem.
Dziś jednak pani w NAV poinformowala mnie ze musze czekac na rozliczenie podatkowe czyli marzec/kwiecien i dopiero wtedy zlozyc zasilek i odczekac kolejne wymagane 8tyg zeby ten zasilek otrzymac czy to prawda?
czy ta nowa suma tzn rok 2012 + 2013 musi byc rowna wymaganej sumie za 3 lata czy za rok?
i kiedy mogę zgłosić wniosek o zasiłek w takim razie? dopiero po otrzymaniu rozliczenia podatkowego?
bardzo prosze o rady, pomoc, informacje itd
wielkie dzieki i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
GKL napisał:
witam
zwolnilam sie z pracy i chcialabym ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych wiem ze musze czekac 8-10tygodni i licze sie z tym.
Mam jednak inny problem-w NO pracuje od roku 2012, w zeszlym roku zarobilam za malo zeby ten zasilek otrzymac, w tym roku mam juz zarobiona wymagana kwote, potwierdzona ostatnim payslipem.
Dziś jednak pani w NAV poinformowala mnie ze musze czekac na rozliczenie podatkowe czyli marzec/kwiecien i dopiero wtedy zlozyc zasilek i odczekac kolejne wymagane 8tyg zeby ten zasilek otrzymac czy to prawda?
czy ta nowa suma tzn rok 2012 + 2013 musi byc rowna wymaganej sumie za 3 lata czy za rok?
i kiedy mogę zgłosić wniosek o zasiłek w takim razie? dopiero po otrzymaniu rozliczenia podatkowego?
bardzo prosze o rady, pomoc, informacje itd
wielkie dzieki i pozdrawiam

Jak w zeszlym roku zarobilas za malo to nie da rady. Dagpenger licza od pelnych cylki rozliczeniowych: za jeden rok kalendarzowy 1,5 G (kwoty bazowej norweskich ubezpieczen spolecznych ustalanej raz w roku), 3g za trzy pelne lata itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
dzięki za tak szybkie odpowiedzi, ale nadal będę drążyć bo fakt w 2012 nie wyrobiłam wymaganego minumum za rok ale teraz za lata 2012+2013 mam wyrobioną i to z nadwyżką tą wymaganą średnią za 3 lata okresu rozliczeniowego, potwierdzone ostatnim payslipem, czyli wymagana stawka zarobiona, potwierdzona, więc gdzie tu jest problem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
GKL napisał:
dzięki za tak szybkie odpowiedzi, ale nadal będę drążyć bo fakt w 2012 nie wyrobiłam wymaganego minumum za rok ale teraz za lata 2012+2013 mam wyrobioną i to z nadwyżką tą wymaganą średnią za 3 lata okresu rozliczeniowego, potwierdzone ostatnim payslipem, czyli wymagana stawka zarobiona, potwierdzona, więc gdzie tu jest problem...Twój problem jest tego typu iż nie potrafisz interpretować poprawnie , aktualnych przepisów .
Ponieważ , zarobek brutto za rok 2013 będzie obowiązywał dopiero w 2014 r.
Teraz obowiązuje za 2012 r .
Niemniej , proponuję już teraz , bezwzględnie zarejestrować się jako bezrobotny , poszukujący pracy jednak bez prawa do zasiłku .
Jak teraz zostaniesz zarejestrowana to do Stycznia minie akurat właśnie te dwa miesiące .
Mało tego , będziesz już oficjalnie w bazie danych z uprawnieniami do wszelakich kursów dla bezrobotnych .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
GKL napisał:
dzięki za tak szybkie odpowiedzi, ale nadal będę drążyć bo fakt w 2012 nie wyrobiłam wymaganego minumum za rok ale teraz za lata 2012+2013 mam wyrobioną i to z nadwyżką tą wymaganą średnią za 3 lata okresu rozliczeniowego, potwierdzone ostatnim payslipem, czyli wymagana stawka zarobiona, potwierdzona, więc gdzie tu jest problem...

Problem lezy w tym, ze starajac sie o dagpenger zgodnie z przepisami pod uwage bedzie wziety rok 2012 tylko i wylacznie. NAV bierze pod uwage tylko pelne lata rozliczwniowe, a rok 2013 jeszcze trwa. Bierzacy rok bedzie brany pod uwage jak zlozysz dokumenty na poczatku przyszelgo roku po podsumowaniu zarobkow i podatkow z roku 2013.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
hmm nie podoba mi sie to ale niestety rozumiem....
no to jeszcze tylko ostatnie pytanie czy czy musze czekac tylko do stycznia czy az do otrzymania poczta rozliczenia skat-tzn marzec/kwiecien...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
GKL napisał:
no to jeszcze tylko ostatnie pytanie czy czy musze czekac tylko do stycznia czy az do otrzymania poczta rozliczenia skat-tzn marzec/kwiecien...

Pierwsze rozliczenia od pracodawcow beda wyslane w styczniu, skatte na wiosne. Zapytaj w Navie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
GKL napisał:

Napisałem przecież jasno , teraz się rejestrujesz , ponieważ masz takie prawo , poprzez to iż zakończyłaś pracę u ostatniego pracodawcy . I im wcześniej się zarejestrujesz , tym szybciej minie te dwa miesiące .
Co do samej podstawy do ustalenia zasiłku , to nie liczył bym na kokosy . Ponieważ NAV jak stwierdzi iż ma zacząć wypłacać jakikolwiek tobie zasiłek , to bardzo szybko , znajdzie pracę za podobnym wynagrodzeniem , a odmowa podjęcia zatrudnienia , jest równoznaczna z utratą zasiłku .
Oczywiście nie za pierwszym razem , niemniej taka właśnie jest stosowana procedura .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
ooo to wyjasnia znacznie wiecej dziekuje
co do propozycji od nav to tego sie nie boje ba wrecz na to czekam bo nie chce siedziec w domu, jednak mam wyksztalcenie jako pedagog a moj norweski jest na poziomie A1 i boje sie ze dopoki nie ukoncze A2 ciezko bedzie o jakakolwiek prace, dlatego tez nie chce w razie problemow zostac bez srodkow do zycia.
Czyli od chwili kiedy zarejestrowalam sie w NAV przez neta jako osoba bezrobotna to zaczyna leciec te 2 miesiace a nie od momentu zlozenia wniosku o zasilek tak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
GKL napisał:Czyli od chwili kiedy zarejestrowalam sie w NAV przez neta jako osoba bezrobotna to zaczyna leciec te 2 miesiace a nie od momentu zlozenia wniosku o zasilek tak?
Nie wiem jak to działa przy rejestracji przez net .
Wiem , że znajomi musieli po rejestracji wstępnej przez net , przejść się osobiście do NAV i złożyć fizycznie , odnośne dokumenty , potwierdzające ich status bezrobotnego .
Tam otrzymali również , potwierdzenie tego zdarzenia , a przez net , wypełniają jedynie dwutygodniowe kontrolki , dyspozycyjności do podjęcia pracy .
Znajomy dostał ofertę pracy z NAV i zrezygnował z tej Oferty , ponieważ była daleko , a on nie ma auta , oraz jest brak dojazdu innymi środkami komunikacji . A i tak dostał ostrzeżenie . Wybronił się tym , że niema nawet prawa jazdy . teraz czeka na inną bardziej realną ofertę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok