Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwolnienie z pracy - Norwegia

Czytali temat:
(1533 niezalogowanych)
4 Posty
Paweł Miśkiewicz
(pawkoservice)
Wiking
Witam serdecznie mam na imię Paweł i mieszkam w Bergen.
Pracowałem w norweskiej firmie i postanowiłem się zwolnić ze względów osobistych , na umowie mam klauzulę która mówi o 3 miesięcznym wypowiedzeniu . Złożyłem wypowiedzenie z dniem 30.09.2013 r. a moja firma oznajmiła mi że nie zagwarantuje mi pracy i że mogą odstąpić od tej klauzuli z 3 miesięcznym wypowiedzeniem. Dzwoniłem do Arbeidstilsynet i tam mnie poinformowano że firma nie może tak postąpić i muszą mi zagwarantować lub wypłacić 3 miesięczne wypowiedzenie.
W umowie mam napisane
" Den gjensidige oppsigelsesfristen er: 3-tre maneder
Oppsigelsesfristen reguleres av Arbeidsmiljolovens bestemmelser i paragraf 15-3

Nie wiem co mam z tym zrobić i gdzie się z tym udać.
Proszę o pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Musza Ci placic tyle, ile masz na umowie, nawet jesli nie maja dla Ciebie wystarczajaco pracy. Arbeidstilsynet jest odpowiednim miejscem do rozwiazywania takich problemow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
trzeba bylo te posade sprzedac na MN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Paweł Miśkiewicz
(pawkoservice)
Wiking
Dzięki za info ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Paweł Miśkiewicz
(pawkoservice)
Wiking
Super wszystko wiem.
Chciałbym aby mnie ktoś poprawił jeśli pisze źle.
Pracuję bez przerwy w Norwegii od 04.02.2008 r .
- czyli już ponad 5 lat
- w tym momencie zwolniłem się z pracy i za 3 miesiące będę mógł złożyć dokumenty w NAV aby otrzymywać zasiłek gdzie znów będę musiał czekać 8 tygodni aby ten zasiłek zacząć pobierać

Moje pytanie brzmi przez jaki okres czasu będzie mi się należał zasiłek ?
Czy istnieje opcja abym pobierał ten zasiłek będąc w Polsce i czy muszę coś deklarować czy muszę być w Norwegii na miejscu.,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Norwegia bedzie ci wyplacac w Polszy zasilek az do czasu gdy nie dostaniesz renty z KRUS
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Jan B.
(boxii)
Wiking
pawkoservice napisał:
Super wszystko wiem.
Chciałbym aby mnie ktoś poprawił jeśli pisze źle.
Pracuję bez przerwy w Norwegii od 04.02.2008 r .
- czyli już ponad 5 lat
- w tym momencie zwolniłem się z pracy i za 3 miesiące będę mógł złożyć dokumenty w NAV aby otrzymywać zasiłek gdzie znów będę musiał czekać 8 tygodni aby ten zasiłek zacząć pobierać

Moje pytanie brzmi przez jaki okres czasu będzie mi się należał zasiłek ?
Czy istnieje opcja abym pobierał ten zasiłek będąc w Polsce i czy muszę coś deklarować czy muszę być w Norwegii na miejscu.,

Jak sie sam zwolniles to w ogole sie jakis zasilek nalezy?
Pobierac zasilek bedac w PL? Bedac na zasilku masz byc zasadniczo gotowy do podjecia pracy w kazdej chwili jak tylko Nav ci ja znajdzie. Bedac w PL to bylo by chyba wyludzanie zasilku a w takim kombinowaniu tu ci chyba nikt nie pomoze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Pierwszy post i myślałem, że normalny facet, ale drugi post to typowy polski tryb myślenia.. Możesz przenieść tylko na 3mieiące.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
jasta102 napisał:
Norwegia bedzie ci wyplacac w Polszy zasilek az do czasu gdy nie dostaniesz renty z KRUS
renty czy emerytury...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Paweł Miśkiewicz
(pawkoservice)
Wiking
Dla sprostowania bo widzę że nie wszyscy są życzliwi - chodzi mi o to że w niedalekiej przyszłości chcę wrócić do kraju . Chciałbym się dowiedzieć na co mogę liczyć do tego czasu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok