Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wredna choroba - Norwegia

Czytali temat:
Wieslaw Gasior halina manka kasiakasia2535 kasiakasia2535 Tomasz Nierzwicki Mani Ek mmxx . piotrek Kowalczyk legut1 FlyMan aga Wiącek Dominik Myszoglad adamek1 (3460 niezalogowanych)
23 Posty
xxxxx yyyyy
(ktostam)
Wiking
Dzien dobry. Mam nadzieje ze pisze w dobrym miejscu, jesli nie to przepraszam.
Mam 24 lata i bardzo nieprzyjemne problemy z kregoslupem. W skrocie, jestem po 3-ech operacjach. Dyskopatia, przepuklina na odcinkach L4-L5, L5-S1. Pracowalam w Norge ponad 3 lata ciagiem, diwe ostatnie operacje robione byly w Norwegii. Pod koniec zeszlego roku problemy z kregoslupem sie nasilily, w zwiazku z czym nieprzedluzono mi umowy o prace i od stycznia jestem na dagpenger. Ze wzgledu na bardzo silny bol nie jestem w stanie podjac sie jakiejkolwiek pracy. Po styczniowej wizycie u lekarza mam na papierze, ze mam dyskopatie, przepukline, i osteochoroze. Nie nadaje sie do leczenia operacyjnego, bo podczas poprzednich operacji zostalo wyciete duzo tkanki i juz wiecej nie mozna. Moze ktos sie orientuje, jak moglabym starac sie o rente? Ciezko jest wyzyc z dagpenger, a jak juz wspomnialam nie nadaje sie do pracy. Pytalam w Navie, jednak mnie najnormalniej w swiecie zbywaja. Slyszalam ze aby moc starac sie o rente, trzeba byc na zwolnieniu lekarskimprzez 52 tyg. Ale jak mam isc na zwolnienie, skoro nie pracuje?
Moze ktos z was byl w podobnej sytuacj, lub wie, co moge zrobic i zechce sie swa wiedza podzielic?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jesli pobierasz dagpenger, a jestes niezdolna do pracy, to dlaczego lekarz nie wystawil Ci zwolnienia ? W takim wypadku dagpenger zostaja wstrzymane na czas zwolnienia. Pobierajac dagpenger jestes, z zalozenia,osoba zdolna do podjecia pracy.
Jesli sa pewne ograniczenia, ze wzgl. na stan zdrowia, dotyczace np. podjecia pracy fizycznej, to tez lezy w gestii lekarza, zeby wystawic odpowiednie zaswiadczenie do NAV. Po rocznym (ciaglym) zwolnieniu mozesz sie starc o arbeidsavklraringspenger. Renta na dzien dzisiejszy jest dla Ciebie raczej nieosiagalna, chociazby dlatego, ze nawet nie jestes na zwolnienu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
xxxxx yyyyy
(ktostam)
Wiking
Czyli rozumiem, ze moge dostac zwolnienie bedac na zasilku? Na zwolnienie wczesniej nie poszlzm bo chcialam byc ok wzgledem pracodawcy, ktory niestety zrobil jak zrobil i troche mi namieszal...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Teraz, to juz nic nie rozumiem Niby powazna choroba kregoslupa, po 2 operacjach w Norwegii, a Ty nie bylas na zwolnieniu, zeby nie zasmucac pracodawcy ? Po operacji wracalas prosto do pracy ? Szpital nie wystawil zwolnienia ? Nie mialas kontroli po operacji, rehabilitacji, wizyt u fastlege ?Taka sama niejasna historia, jak z dziadkiem Kjellem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
xxxxx yyyyy
(ktostam)
Wiking
Kurcze chcialam napisac zwiezle i na temat, a wyszlo jak zwykle.
Po ostatniej operacji pracowalam normalnie przez rok i dopiero po tym czasie problemy znow powrocily. Jak poszlam do lekarza rodzinnego to dostalam zwolnienie na tydzien, bo nie dotarly do niego moje papiery z ostatniej wizyty u specjalisty i chyba myslal ze po prostu sciemniam bo mi sie nie chce pracowac. Tutaj zwolninia na kregoslup sa plaga, wiec lekarze nie daja ich tak chetnie. Po tym tyg poszlam do pracy i czekalo juz na mnie pisemko o nieprzedluzeniu umowy. Okazalo sie ze moja dokumentacja nigdy nie trafila ani do lekarza ani do navu. Wczoraj w koncu po wielu telefonach, przyslali mi papiery do domu, wiec wlasciwie dopiero teraz moge okazac ze rzeczywiscie moje problemy zdrowotne powrocily
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Pawel x
(MikeP)
Początkujący
Ciekawe..... wlasciwie moge uwierzyc w rozne przypadki ,wypadki losowe rodakow w Norge, a twoj chlopak norweg tez nie moze nic poradzic w tym temacie? Jaka prace wykonywalas jesli omzna wiedziec?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
xxxxx yyyyy
(ktostam)
Wiking
Pracowalam w sklepie spozywczym, wiec praca ciezka. Niestety mi sie dziwne przypadki zdarzaja caly czas. Tak juz niestety pech mnie nie opuszcza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
320 Postów
65 78
(6578)
Stały Bywalec
Nie boj nic...sa bardziej wredne,np: homoseksualizm!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
kobieto !! odchudż się trochę . jak będziesz nosić nadal 100 kg na sobie to nie pomoże na choroby kręgosłupa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
xxxxx yyyyy
(ktostam)
Wiking
Tak sie sklada ze przy wzroscie 176cm waze 55 kg wiec chyba niebardzo mam sie z czego odchudzac...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok