Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Majowe Święta -płatne czy nie? - Norwegia

Czytali temat:
11 Postów
Norbert Rybak
(norbiryb2)
Wiking
Witam, kot się orientuje które dni świąteczne w maju powinny być ustawowo płatne.
Mieliśmy teraz 1.05
9.05
17.05
20.05
a także jak wygląda wielki czwartek i piątek przed Påske i 2 Påskedag(poniedziałek)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
leszek popłoński
(leszeknesna)
Wiking
Witam

Pracuje w prywatnej firmie jako stolarz i kazdy z tych dni o ktory pytasz nasz szef zaplacil po 7,5 godziny razy stawka roboczgodziny. Na LØNNSSLIPP widnieje to jako LØNNSART 310 HELLIGDAGSGODTGJØRELSE

Wiem rowniez ze swojego doswiadczenia ,ze ubieglym roku u tego samego pracodawcy majac wynagrodzenie miesieczne nie dostalem ani razu dodatku za dni swiateczne wypadajace w tygodniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
leszek popłoński
(leszeknesna)
Wiking
Zapomnialem dodac ,ze nie jestesmy objeci zadnym ukladem zbiorowym jezeli chodzi o regulamin pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
leszeknesna napisał:Witam
Pracuje w prywatnej firmie jako stolarz i kazdy z tych dni o ktory pytasz nasz szef zaplacil po 7,5 godziny razy stawka roboczgodziny. Na LØNNSSLIPP widnieje to jako LØNNSART 310 HELLIGDAGSGODTGJØRELSE

Wiem rowniez ze swojego doswiadczenia ,ze ubieglym roku u tego samego pracodawcy majac wynagrodzenie miesieczne nie dostalem ani razu dodatku za dni swiateczne wypadajace w tygodniu

Hi
A wytłumacz Mi , na czym polega różnica w Twoim przypadku , na zmianie Formy wynagrodzenia .
---
Wtedy miałeś wynagrodzenie miesięczne , a jakie masz teraz ? .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
leszek popłoński
(leszeknesna)
Wiking
W chwili obecnej moje wynagrodzenie jest wypłacane co dwa tygodnie w oparciu o ilość godzin przepracowanych w danym okresie rozliczeniowym razy stawka za godzinę pracy .
W tygodniu w którym jest zawarty dzień świąteczny nie ma możliwości uzyskania określonej liczby godzin pracy i to jest rodzaj rekompensaty .
Przy wynagrodzeniu miesięcznym dni świąteczne nie są dodatkowo wypłacane chyba ,że umowa o pracę ma zawarte dodatowe zapisy dotyczące takich dni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
leszek popłoński
(leszeknesna)
Wiking
Dodam jeszcze ,że mając na myśli miesięczne wynagrodzenie mowa o wynagrodzeniu określonym z góry co miesiąc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
leszeknesna napisał:

Hmm Jaki dodatek miales jeszcze dostac, za wolne dni, przy stalym wynagrodzeniu ?
Stala placa miesieczna, to stala, czy w danym miesiacu jest 5 dni swiatecznych, czy nie ma wcale, to placa jest niezmienna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lindemans napisał:Stala placa miesieczna, to stala, czy w danym miesiacu jest 5 dni swiatecznych, czy nie ma wcale, to placa jest niezmienna.
ANO właśnie ... !!! .
---
Jednymi słowy , Gość dostał po dupie ... i to pewnie , na własne doraźne żądanie ! .

---
Ciekawe tylko czy do końca zdaje sobie z tego sprawę !?.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
niekoniecznie wczesniej tez nie pracowal w dni swiateczne
a przestojow moglo nie byc zeby brac kase za darmo
za to byl walony w rogi w miesiacach nieparzystych bo za 23 dni pracy w styczniu dostawal tyle
samo co za 20 dni w lutym

teraz dostaje wiecej za styczen ,marzec ,maj, lipiec ,sierpien pazdziernik i grudzien
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Mnie nie obchodzi, czy stracil, czy zyskal, tylko nie rozumiem, jakich dodatkow za dni swiateczne oczekiwal, przy stalym wynagrodzeniu miesiecznym.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok