Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

rozłąkowe - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Banaszczyk Madziaxxx Larysa Kaliuta Advokatfullmektig kaczozaurus Piotr Albertusiak (4857 niezalogowanych)
4 Posty
tomasz jasinski
(wiiss)
Wiking
pracuje w norwegii od 3 lat na stalym kontrakcie czy nalezy mi sie rozłąkowe ,firma zaczela miplacic od niedawna co z zaleglosciami naleza sie czy nie ,prosze opomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Masz pytanie odnośnie życia, pracy i przepisów w Norwegii?

Skontaktuj się z nami!

www.multinor.no
Zgłoś wpis
1 Post

(tosia3)
Wiking
Co masz na myśli, pisząc,, rozłąkowe,,???Czy masz na myśli ulgi i odliczenia podatkowe pracując tutaj a mając rodzinę w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
tomasz jasinski
(wiiss)
Wiking
nie chodzi mi o rozliczenie podatku,pracuje w firmie norweskiej od 3lat na kontrakcie ze wszystkimi swiadczeniami nie mieszkam na stale w norwegii,od miesiaca dostalem 20% do pensji dodatku rozlakowego(addition for working away/bortetillegg,czy moge domagac sie wyplacenia tego dodatku od poczatku kontraktu,prosze o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
niestety nie jestem w temacie, nawet nie wiedziałam ,że takie coś istnieje jak ,,rozłąkowe,,? ale może ktoś udzieli Ci odpowiedzi lub wejdz na

www.forum-norwegia.pl/index.php
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(@.CZ)
Wiking
Niema czegoś takiego mój mąż pracuje kilka lat w Norwegii ja do niedawna mieszkalam sama z dziećmi w polsce i nigdy nic takiego niedostaliśmy za dobrze by było
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Ewa XXX
(ewka)
Nowicjusz
Pierwsze słyszę o rozłąkowym w Norwegii! Moim zdaniem nie ma czegoś takiego i mój mąż nigdy nic takiego nie dostał. Zgadzam się z adaczu, że za dobrze by było...Oczywiście, może coś się zmieniło w ostanim czasie, ale wątpię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
wpisalem ten twoj dodatek w wyszukiwarke norweskiego prawa
pracy i nic mi nie znalazlo. moze to byc wewnetrzny dodatek w twojej firmie za prace poza miejscem zamieszkania np.mieszkasz w oslo a pracujesz w drammen.bortetilleg przetlumaczylbym jako dodatek zamiejscowy bardziej niz rozlakowe.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
@ @
(majoliwit)
Początkujący
mi też nic nie wiadomo o rozłąkowym płaconym przez norweskiego pracodawcę, chyba, że masz kontrakt podpisany z polską firmą i jesteś wydelegowany do Norwegii do pracy, to co innego. Ale jeśli taka jest Twoja sytuacja to musisz dowiadywać się w Polsce. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
tomasz jasinski
(wiiss)
Wiking
znam 2 firmy w ktorych to jest;langset i wis,my dostalismy korekty umow w tymmiesiacu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
"Bortetillegg" czyli rzeczone rozłąkowe to dodatek do stawki godzinowej dla tych pracowników zatrudnionych w przemyśle stoczniowym, którzy ze względu na pracę muszą mieszkać poza domem.

Jest on umocowany prawnie w upowszechnionej umowie zbiorowej dla przemysłu stoczniowego.

Odnośny fragment umowy zbiorowej brzmi jak następuje:

"Za wyjątkiem pracowników zatrudnionych/przyjętych do pracy w miejscu pracy, w przypadku zleceń wymagających nocowania poza domem, należy wypłacić dodatek do stawki godzinowej w wysokości:

a) 25,32 koron – w przypadku pracowników wykwalifikowanych

b) 24,18 koron – w przypadku pracowników niewykwalifikowanych"

Nie wiem, czy coś takiego istnieje również w jakiejś innej branży.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok