Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Dokumety od byłego pracodawcy. Feriepenger. Pomocy - Norwegia

Czytali temat:
Tomas R... slawomiro furmanik gosia xyz Roman Zarzycki Przemek Przemek Karol Palichleb JoannaVaskehjelpAS Ewa Witkowska wojniuszmichal M57 (3376 niezalogowanych)
6 Postów

(anom)
Wiking
Witam. Moja sytuacja wygląda tak. W zeszłym roku pracowałem w Oslo przez dwa miesiące potem stan zdrowia zmusił mnie do powrotu do kraju po czym już nie wróciłem do pracy w norwegi (powody zdrowotne). Pracowałem w firmie która dała mi umowę o prace ale odsyłała do innych pracodawców od których miałem aneks do umowy ze pracuje na danym projekcie. Nie doczekałem się na załatwienie zielonej karty itp. Kontakt z pracodawca się urwał. Minął prawie rok a ja nie dostałem do dnia dzisiejszego żadnych dokumentów typu świadectwo pracy czy czegoś w tym stylu (nie wiem jak to się odbywa w norwegi). Prawdopodobnie należą mi się pieniądze z "Feriepenge" (może nie dużo ale zawsze) dostawałem "PaySlip" dlatego tak wnioskuje. Czy może mi ktoś obeznany w temacie wyjaśnić jak się to odbywa.

Pytania:
1; czy pracodawca powinien mi wysłać jakieś dokumenty?
2; czy należą mi się jakieś pieniądze?
3; czy pracodawca ma prawo wypłacić z jakiś przyczyn tylko 50% Feriepenge (znajomy tak twierdził).
4; co zrobić jeśli pracodawca jest zobowiązany do pewnych czynności a nic nie robi?

Proszę o pomoc nie bardzo wiem co z tym wszystkim zrobić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
W jaki sposob zostala rozwiazana umowa o prace ? Zlozyles wypowiedzenie ? Feriepenger powinny byc wyplacone wraz z ostatnia wyplata (wtedy 50% podatku). Jesli nie zostaly wyplacone, to powinny byc akurat teraz, standardowo koniec czerwca. Swiadectwo pracy moze byc wystawione na Twoja prosbe. Jesli masz lønnslippy, to jest to potwierdzenie, ze pracowales. W Norwegii, to najwazniejszy dokument potwierdzajacy prace. Z jakich innych "czynnosci" nie wywiazuje sie pracodawca ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(anom)
Wiking
umowa teoretycznie nie została wypowiedziana czy zerwana. wróciłem do polski na zabieg a potem miałem wracać do pracy. (nie miałem urlopu płatnego czy innych świadczeń. ustaliłem z szefową to że lecę na jakiś czas do polski i wrócę.) niestety okazało się że nie mogę pracować po tym zabiegu fizycznie i nie poleciałem już do norwegi. kontakt z pracodawca się urwał i nie odpisuje na mayle i nie odbiera tel.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Nie wypowiedziales umowy o prace, to ja poprostu porzuciles
Trzeba bylo wyslac wypowiedzenie ze wzgledu na stan zdrowia. Teraz oczekujesz jeszcze czegos od pracodawcy, ale niby czego ? Jedyne, to feriepenger. Co do ich wyplaty, to napisalam Ci wczesniej. Wiec jesli z ostatnia wyplata nie otrzymales feriepenger, i nie otrzymasz ich teraz (masz nadal norweskie konto? ), to napiszesz do pracodawcy z zadaniem wyplaty. Jesli nie odpowie na Twoje monity, to pozostaje inspekcja pracy - arbeidstilsynet. Masz lønnslippy wiec latwo udowodnic, ze pracowales i nie otrzymales nalzenych feriepenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Lindemans napisał:
Nie wypowiedziales umowy o prace, to ja poprostu porzuciles
Trzeba bylo wyslac wypowiedzenie ze wzgledu na stan zdrowia. Teraz oczekujesz jeszcze czegos od pracodawcy, ale niby czego ? Jedyne, to feriepenger. Co do ich wyplaty, to napisalam Ci wczesniej. Wiec jesli z ostatnia wyplata nie otrzymales feriepenger, i nie otrzymasz ich teraz (masz nadal norweskie konto? ), to napiszesz do pracodawcy z zadaniem wyplaty. Jesli nie odpowie na Twoje monity, to pozostaje inspekcja pracy - arbeidstilsynet. Masz lønnslippy wiec latwo udowodnic, ze pracowales i nie otrzymales nalzenych feriepenger.

dokladnie.... umawiasz sie ze wrocisz a potem olewasz i dziwisz sie ze ktos inny ma Cie w dupie...

mimo to:
Jeśli wyraźnie nie wywiązujeszsięzeswoich obowiązków lub w inny oczywisty
sposób naruszasz umowę o pracę, pracodawca może Cięzwolnić,żądając, abyś
natychmiastzakończył pracę. W takich wypadkach zachowujeszjednak prawo
do otrzymania należnego Ci wynagrodzenia i świadczenia urlopowego.

www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=93006

ps. sprawdz tego cholernego lønnslipa...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(anom)
Wiking
po pierwsze nie olałem tylko nie mogłem! po drugie jakieś dokumenty powinienem dostać. a po trzecie to nie ja urwałem kontakt. czy porzuciłem prace czy nie coś pracodawca powinien zrobić. zgadza się?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
anom napisał:
po pierwsze nie olałem tylko nie mogłem! po drugie jakieś dokumenty powinienem dostać. a po trzecie to nie ja urwałem kontakt. czy porzuciłem prace czy nie coś pracodawca powinien zrobić. zgadza się?
nie moze to facet urodzic dziecka.... zawsze wszystko mozna... winne sa tylko checi... taka prawda... nawet glupi sms na bank rozwiazal by sprawe...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
anom napisał:

Nie mogles ? Dorosly juz jestes, czy jeszcze w przedszkolu ?
Tak jak Yatsek napisl , nawet smsem mogles wyslac wypowiedzenie.

Domagasz sie widze na sile tego, ze pracodawca ma jeszcze cos dla Ciebie zrobic. Poradze Ci - popros o swiadectwo pracy, a w nim pracodawca moze Ci wpisac "porzucenie pracy". Moze to zrobic absolutnie w swietle prawa

Mozesz tylko zadac wyplacenia feriepenger (jesli takowe nie zostaly Ci wyplacone, bo widze, ze nie masz pewnosci ). To wszystko w temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(anom)
Wiking
kur........ zadałem konkretne pytanie a wy tu robicie wywody. to co zrobiłem to moja sprawa i nie tego dotyczy temat. nie pasuje to się nie wypowiadać! to czy będę miał napisane na świadectwie tak czy tak to mnie wali. zajeb.... obowiazkiem pracodawcy jest wystawić taki papier i mi go dostarczyć. ci co maja coś więcej do powiedzenia nich się nie udzielają!! spamujcie inne tematy jak nie umiecie czytać!! "a po trzecie to nie ja urwałem kontakt"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
anom napisał:
kur........ zadałem konkretne pytanie a wy tu robicie wywody. to co zrobiłem to moja sprawa i nie tego dotyczy temat. nie pasuje to się nie wypowiadać! to czy będę miał napisane na świadectwie tak czy tak to mnie wali. zajeb.... obowiazkiem pracodawcy jest wystawić taki papier i mi go dostarczyć. ci co maja coś więcej do powiedzenia nich się nie udzielają!! spamujcie inne tematy jak nie umiecie czytać!! "a po trzecie to nie ja urwałem kontakt"

brakuje i tu tylko.... swistaka

jestes głupi, wiec głupi norek cie wykreci i chwała mu za to!
Takim kołtunom chwd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok