Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a co masz na umowie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Ol_tol napisał:
A jak będzie w przyszłym roku? urlop będzie mi się należał normalnie czy też za każdy wykorzystany dzień urlopu nie dostane kasy?tak jak Ci wcześniej napisałem: urlopy są zazwyczaj w norge bezpłatne

...chociaż są wyjątki, ja np. jak sie przyjąłem do swojej firmy po miesiącu poprosiłem o tydzien urlopu, dostałem bez większego problemu z tym że za ten tydzien kaski nie dostałem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Jan B.
(boxii)
Wiking
Ol_tol napisał:
Hej może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi feriepenge?
Z tego co zrozumiałam to dostanę pół pensji w czerwcu bo w lipcu idę na urlop, a jak zrezygnuję z urlopu to dostanę całą pensję? a te pół pensji z czerwca jest do odzyskania?
pomóżcie bo nie wiem o co chodzi w tym.

Dzięks

A jaki masz kontrakt? Ze stala pensja miesieczna czyli fastlønn czy masz platne za przepracowane godziny? (timelønn)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jakby nierobila o ile robi na bialo to ma prawo do wyplaty minimum 10,2 % od tego co zarobi w ciagu calego roku 2013stego jako feriepenger w 2014stym. I prawo do 25 dni urlopu (o ile nadal bedzie pracowac, ale nawet jak nie bedzie to feriepenger i tak musi dostac) jesli calego niewykorzysta to oczywiscie ma prawo takze do pensji w kazdym przepracowanym miesiacu w 2014stym niezaleznie od wyplaty feriepenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Olcia Tolcia
(Ol_tol)
Wiking
Mam umowę na biało w której jest napisane, że zarabiam rocznie kwotę: xxx koron która będzie płatna w dwunastu co miesięcznych równych ratach do 24-go każdego miesiąca począwszy od stycznia 2013.

Mam też napisane że mam urlop 25 dni w roku

Pracowałam przez kilka lat w Pl i czytając umowę jak powyżej nie spodziewałam się że te 25 dni urlopu są bezpłatne. W Pl jak idziesz na urlop wypoczynkowy (którego Ci się należy 20 lub 26 dni) dostajesz normalnie pensje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Tutaj dostajesz feriepenger wypracowane rok wczesniej na urlop w kolejnym roku. Ale nie musisz brac tego urlopu mozesz pracowac jesli pracodawca sie zgadza to dostaniesz i pensje i feriepenger w 2014stym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Olcia Tolcia
(Ol_tol)
Wiking
Imperator1988 napisał:
Tutaj dostajesz feriepenger wypracowane rok wczesniej na urlop w kolejnym roku. Ale nie musisz brac tego urlopu mozesz pracowac jesli pracodawca sie zgadza to dostaniesz i pensje i feriepenger w 2014stym.

Czyli po prostu jeśli rok wcześniej tutaj nie pracowałam to jak mam urlop to nie dostaję za niego kasy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Dokladnie tak jak napisalas.

Jest jeszcze taka opcja ze mozesz ewentualnie pracowac nadgodziny (overtid) i wziac avspassering + overtidstillegg (jesli szef sie zgadza) lub jesli twoje miejsce pracy ma flexitid to nabic flexi tid i potem miec z niego do 24 dni wolnego platnego jakbys normalnie pracowala w tym czasie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
625 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Ol_tol napisał:
Mam umowę na biało w której jest napisane, że zarabiam rocznie kwotę: xxx koron która będzie płatna w dwunastu co miesięcznych równych ratach do 24-go każdego miesiąca począwszy od stycznia 2013.

Mam też napisane że mam urlop 25 dni w roku

Pracowałam przez kilka lat w Pl i czytając umowę jak powyżej nie spodziewałam się że te 25 dni urlopu są bezpłatne. W Pl jak idziesz na urlop wypoczynkowy (którego Ci się należy 20 lub 26 dni) dostajesz normalnie pensje.

ja tak masz napisane to o co pytasz? idż na urlop i tyle, przecież zgodnie z umową należy Ci się xxx/12 na miesiąc. myślisz że pracodawca nie uwzględnił urlopu? przecież to bez sęsu. a jak masz wątpliwości to najlepiej spytać tego który Ci płaci
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Pracodawca uwzglednil ze 25 dni ma dac wolne a to czy poprzedni pracodawca z 2012stego zaplaci feriepenger czy moze zadnego pracodawcy w 2012stym nie bylo to go nieobchodzi. Ale niech sie zapyta to bedzie miec to potwierdzone czarno na bialym od pracodawcy.

Kazdy ma prawo do 25 dni (roboczych nieliczac weekendow) urlopu ale czy mu za to zaplaca czy nie to juz zalezy od tego czy robil w 2012stym czy nie robil. A od tego ile ewentualnie zarobil zalezy ile wyplaca feriepenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok