Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

feriepengen - Norwegia

Czytali temat:
(2184 niezalogowanych)
3 Posty
Dariusz Bradtke
(grotes)
Wiking
witam szyskich mam takie pytanie moja firma w ktorej pracuje opodatkowała 48% moje feriepenge za zeszły rok czy jest to zgodne z obowiązującym w norwegi prawem prosze o rade
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
grotes napisał:
witam szyskich mam takie pytanie moja firma w ktorej pracuje opodatkowała 48% moje feriepenge za zeszły rok czy jest to zgodne z obowiązującym w norwegi prawem prosze o radeZa mało logicznej wiadomości o tobie i twojej firmie , by cokolwiek rzeczowo napisać .
Wszystko zależy od tego , jaką podstawę prawną przedstawił księgowy , by od razu opodatkować tą należność .
---
Z tym pytaniem tylko do Księgowej/ księgowego .
Może być tak iż szef podał księgowej twoją wypłatę i feriowe jako jedną kwotę i z tego powodu jest teraz taki procent .
---
Co prawda teraz to "BOLI" niemniej w przyszłym roku podatkowym , będziesz miał o tyle mniej , do dalszego opodatkowania .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a dziwi mnie czemu nie 99% ??? coś mi się zdaje że z twoim kalkulatorem albo głowką nie tak ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
grotes napisał:
witam szyskich mam takie pytanie moja firma w ktorej pracuje opodatkowała 48% moje feriepenge za zeszły rok czy jest to zgodne z obowiązującym w norwegi prawem prosze o rade

za zeszly rok nie ma prawa opodatkowac twojego feriepenge.... ma czas do konca czerwca aby ci je wyplacic oczywiscie moze to zrobic w kazdej chwili ...kwestia dogadania sie miedzy wami.... moj szefo byly wyplacil mi juz w styczniu i nie wziol ani 1% podatku.... to sa twoje pieniadze ktore panstwo przelewa na konto twojej firmy jest to 12% od miesiecznego dochodu brutto.

Jezeli chcesz feriepenge za dany rok .... miedzy innymi ja mam taka sytuacje.... to wyglada to tak albo wezmie ci 50% albo tyle ile masz przyznane przez skatt np. 36% tak jak mi to policzyla za ten rok.

Oto cala filozofia jesli chodzi o feriepenge.... mały apel do polaków !!!
to sa wasze pieniadze i ani szef ani ksiegowa firmy gowno ma do tego .... jezeli cos wymyslaja to sciemniaja i trzeba to zglosic w odpowiednie miejsce... PROSTE !! nie dajcie sie dymac bo na to liczą !!!

Pozdro ludziska !!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Thor2000 napisał:za zeszly rok nie ma prawa opodatkowac twojego feriepenge.... ma czas do konca czerwca aby ci je wyplacic oczywiscie moze to zrobic w kazdej chwili ...kwestia dogadania sie miedzy wami.... moj szefo byly wyplacil mi juz w styczniu i nie wziol ani 1% podatku.... to sa twoje pieniadze ktore panstwo przelewa na konto twojej firmy jest to 12% od miesiecznego dochodu brutto.

Jezeli chcesz feriepenge za dany rok .... miedzy innymi ja mam taka sytuacje.... to wyglada to tak albo wezmie ci 50% albo tyle ile masz przyznane przez skatt np. 36% tak jak mi to policzyla za ten rok.

to sa wasze pieniadze i ani szef ani ksiegowa firmy gowno ma do tego .... jezeli cos wymyslaja to sciemniaja i trzeba to zglosic w odpowiednie miejsce... PROSTE !! nie dajcie sie dymac bo na to liczą !!!
Pozdro ludziska !![/quote]

OGÓLNIE i FILOZOFICZNIE to napisałeś bzdury ... zasłyszane gdzieś przy wódeczce !
---
Niemniej już dzisiaj , nie chce Mi się Wadzić ... Inni Przyjdą to naprostują !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
gabriel napisał:
Thor2000 napisał:[size=1]za zeszly rok nie ma prawa opodatkowac twojego feriepenge.... ma czas do konca czerwca aby ci je wyplacic oczywiscie moze to zrobic w kazdej chwili ...kwestia dogadania sie miedzy wami.... moj szefo byly wyplacil mi juz w styczniu i nie wziol ani 1% podatku.... to sa twoje pieniadze ktore panstwo przelewa na konto twojej firmy jest to 12% od miesiecznego dochodu brutto.

Pozdro ludziska !!
[/size]
OGÓLNIE i FILOZOFICZNIE to napisałeś bzdury ... zasłyszane gdzieś przy wódeczce !
---
Niemniej już dzisiaj , nie chce Mi się Wadzić ... Inni Przyjdą to naprostują !
[/quote]

no prosze.... tak wiec chetnie poslucham jak to jest z tym feriepenge... akurat to jest wazny temat ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Thor2000 napisał:
[b]
.. to sa twoje pieniadze ktore panstwo przelewa na konto twojej firmy jest to 12% od miesiecznego dochodu

1. Feriepenger wypłaca pracodawca, a nie żadne państwo
2. Feriepenger, to 10,2% albo 12,5% ( jeżeli masz ponad 60 lat) z brutto zarobków. Są firmy, które maja specjalne umowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
kur....a teraz to mnie wbilo w stołek... 5 lat w norwegii i nie wiedzialem ze to szef wyplaca ferie.... hehe ktos tu sie myli i to ostro ... sprawdze to dogłebnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Thor2000 napisał:
kur....a teraz to mnie wbilo w stołek... 5 lat w norwegii i nie wiedzialem ze to szef wyplaca ferie.... hehe ktos tu sie myli i to ostro ... sprawdze to dogłebnie...

Ludzie wy sobie sprawdcie przepisy, nigdy nie słuchaj Janka lub Mietka.
Ostatnio poznałem gościa ktory nie dał sie przekonać ze po 4 latach tu nie wolno mu jeździć samochodem na Pl rejestracjach. Twierdził on iż jest pendlerem podatkowym i ma
rownież prawo poruszać sie tym samochodem bez żadnych dodatkowych pozwoleń
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Dariusz Bradtke
(grotes)
Wiking
maniak prawda jest taka że jestes dętką i rurą jebaną tyle co mam ci prostaku do powiedzenia T.A.G. 1929
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok