Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Zasiłek Z NAV - Norwegia

Czytali temat:
halina manka MonikaM2 Gonia St Krystian Gębala Grzegorz Makiewicz (963 niezalogowanych)
15 Postów
AGNIESZKA HOROSZKO
(agula1993)
Wiking
Witam
Jestem w Oslo od niedawna (6 miesięcy ). Posiadam już numer personalny ale nadal szukam pracy. Mój mąż pracuję ale ma niskie zarobki. Chciałam zapytać , czy przysługuje mi jakiś zasiłek z NAV jeśli nie przepracowałam ani jednego dnia w Norwegii, a jestem w trudnej sytuacji materialnej. Poszłam do NAV-u aby się czegoś dowiedzieć, ale moja znajomość norweskiego jest dopiero początkowa i odsyłali mnie od okienka do okienka , ponieważ jak się domyślam nie zrozumieli o co mi chodzi. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Nie przysługuje Ci ale możecie się ubiegać o dopłatę do mieszkania "
Bostøtte" wypełniacie formularz z www.husbanken.no ( www.husbanken.no/bostotte/ )
Albo pomoc ekonomiczna z Nav: www.nav.no/Sosiale+tjenester/Kvalifiseringsprogrammet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
AGNIESZKA HOROSZKO
(agula1993)
Wiking
Dziękuję bardzo za pomoc i zainteresowanie moim problemem na pewno skorzystam z tej rady.
Serdecznie pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
haninka napisał:
Witam
Jestem w Oslo od niedawna (6 miesięcy ). Posiadam już numer personalny ale nadal szukam pracy. Mój mąż pracuję ale ma niskie zarobki. Chciałam zapytać , czy przysługuje mi jakiś zasiłek z NAV jeśli nie przepracowałam ani jednego dnia w Norwegii, a jestem w trudnej sytuacji materialnej. Poszłam do NAV-u aby się czegoś dowiedzieć, ale moja znajomość norweskiego jest dopiero początkowa i odsyłali mnie od okienka do okienka , ponieważ jak się domyślam nie zrozumieli o co mi chodzi. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam.

Zamiast szukac zasilkow, zarejestruj sie w NAV jako poszukujaca pracy, zrob runde po przedszkolach, kantynach, szkolach itp. i sprobuj znalezc miejsce, gdzie przyjma Cie na praktyki jezykowe. Nav wtedy placi (nie sa ta wielkie pieniadze), a Ty uczysz sie jezyka i masz szanse na znalezienie pracy, chociazby na zastepstwo. To lepsza inwestycja w siebie i budzet rodzinny niz szukanie zasilkow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Lindemans jeśli jest okazja żeby skorzystać z takiego zasiłku to dlaczego nie po to one są.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
AGNIESZKA HOROSZKO
(agula1993)
Wiking
Zgadzam się z Tobą , że lepiej jest pracować niż szukać zasiłków ale ja nie staram się o dodatkowe pieniądze aby wykorzystywać to jako łatwe źródło utrzymania , bo nie chcę mi się pracować i wole siedzieć w domu i nic nie robić. Wręcz przeciwnie robiłam tak jak napisałeś chodziłam po McDonaldach, hotelach, barach itp. i roznosiłam Cv , ale jedynie słyszałam , że zadzwonią i nic więcej. Szczerze mówiąc nie słyszałam o płatnych praktykach językowych ale postaram się dowiedzieć coś więcej na ten temat( dzięki za radę). Codziennie także sprawdzam oferty pracy na Nav i rozsyłam Cv jednak też nie mam odpowiedzi. Zadałam to pytanie , ponieważ mam zamiar wybrać się na kurs z Nav dla bezrobotnych polskojęzycznych emigrantów ale on zapewne będzie w godzinach porannych i nie będę miała wtedy możliwości pójścia do pracy ,a będzie trwał aż 6 miesięcy. Trudno mi będzie przez ten czas regulować bieżące opłaty (szczególnie mieszkanie) dlatego też szukam czegoś przynajmniej na ten czas.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Anno,
juz Ci odpowiadam dlaczego nie, bo zasilki z socjalu maja jakby "dwa konce" i moze ta pomoc socjalna wyjsc bokiem (nie mowie o bostøtte).
Poza tym, uwazasz, ze to lepsze wyjscie niz proba wejscia na rynek pracy i otrzymywania pieniedzy za praktyki ? Na zasadzie "mozna cos wydoic, to sie doi" ? Twoja argumentacja tak wyglada. Jest szansa na socjal, to go ciagnac. Pamietaj, ze poki udziela takiej pomocy, to przeswietla rodzine na wylot i nawet takie feriepenger nakaza wykorzystac natychmiast, a nie z koncem czerwca, kazda korone znajda, samochod itp. To nie jest tak hop, bo jestesmy biedni...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
haninka napisał:
Zgadzam się z Tobą , że lepiej jest pracować niż szukać zasiłków ale ja nie staram się o dodatkowe pieniądze aby wykorzystywać to jako łatwe źródło utrzymania , bo nie chcę mi się pracować i wole siedzieć w domu i nic nie robić. Wręcz przeciwnie robiłam tak jak napisałeś chodziłam po McDonaldach, hotelach, barach itp. i roznosiłam Cv , ale jedynie słyszałam , że zadzwonią i nic więcej. Szczerze mówiąc nie słyszałam o płatnych praktykach językowych ale postaram się dowiedzieć coś więcej na ten temat( dzięki za radę). Codziennie także sprawdzam oferty pracy na Nav i rozsyłam Cv jednak też nie mam odpowiedzi. Zadałam to pytanie , ponieważ mam zamiar wybrać się na kurs z Nav dla bezrobotnych polskojęzycznych emigrantów ale on zapewne będzie w godzinach porannych i nie będę miała wtedy możliwości pójścia do pracy ,a będzie trwał aż 6 miesięcy. Trudno mi będzie przez ten czas regulować bieżące opłaty (szczególnie mieszkanie) dlatego też szukam czegoś przynajmniej na ten czas.
Pozdrawiam.

Zloz podanie o bostøtte (pierwszy post Anny) i pytaj wszedzie o praktyki, jest duzo latwiej na poczatku niz z praca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
AGNIESZKA HOROSZKO
(agula1993)
Wiking
Dziękuję bardzo za wszystkie rady rozwarze złoże tego podanie i będę pytała o te praktyki językowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Lindemans na pewno masz rację, wiesz więcej, ja nigdy z tego nie korzystałam więc się nie orientuje jak to jest w praktyce.
Niech dziewczyna złoży a nóż jej przyznają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok