kuss napisał:
Dzień dobry!
Dostałem pracę w Norwegii, na razie na okres próbny 2tyg., później na pół roku.
Wiem że powinienem załatwić pozwolenie na prace i pobyt, meldunek, numer personalny, karte podatkową.
Czy moge zrobić to już teraz w trakcie okresu próbenego gdy nie mam umowy o prace stałą?
I w jakiej kolejności? najpierw powinnenem postarać sie meldunek żeby załatwić reszte spraw?
Prosze o odpowiedz, dziekuje
Witam!
Musisz załatwić 3 rzeczy: 1. Rejestracja 2. Numer identyfikacyjny 3. Karta podatkowa.
1. zaczynasz od rejestracji. Poprzez stornę
selfservice.udi.no/en-gb/ wysyłasz swoje zgłoszenie. Umawiasz się na spotkanie w najbliższym UDI, czyli na tzw. Policji Imigracyjnej.
2. UDI (
www.udi.no) lub Centrum Obsługi Pracowników Zagranicznych (
www.sua.no/pl/sua/)
Udajesz się do 1 z tych dwóch urzędów. Centrów Obsługi jest tylko kilka w Norwegii, listę znajdziesz na stronie. Dlatego z reguły idzie się do UDI.
Tutaj musisz mieć ze sobą paszport, umowę o pracę. Otrzymasz potwierdzenie rejestracji. Jest to bezpłatne.
3. SKATTEETATEN (
www.skatteetaten.no)
To jest urząd podatkowy. Tutaj załatwisz numer indentyfikacyjny (D-nummer). Jest on wydawany pracownikom, którzy maja umowy na okres krótszy niż 6 miesięcy. Tutaj także złożysz podanie o kartę podatkową (na podstawie zarobków zostaniesz przypisany do odpowiedniej grupy podatkowej). Weź z sobą potwierdzenie rejestracji, paszport, umowę o pracę.
Karta podatkowa przyjdzie do Ciebie pocztą, musisz ją przekazać pracodawcy.
Zapraszam Cię na bloga
www.mywayofnorwa.blogspot.no
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to tam znajdziesz kontakt mailowy.
Pozdarwiam!