Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

OKRES PRÓBNY - pozwolenie o prace - Norwegia

Czytali temat:
Marek Marek Joanna Piórko Michał Kwiatkowski jedrzejwiezel adi i starczy Patrycja M Batka Paulina K (1233 niezalogowanych)
6 Postów

(kuss)
Wiking
Dzień dobry!
Dostałem pracę w Norwegii, na razie na okres próbny 2tyg., później na pół roku.
Wiem że powinienem załatwić pozwolenie na prace i pobyt, meldunek, numer personalny, karte podatkową.
Czy moge zrobić to już teraz w trakcie okresu próbenego gdy nie mam umowy o prace stałą?
I w jakiej kolejności? najpierw powinnenem postarać sie meldunek żeby załatwić reszte spraw?
Prosze o odpowiedz, dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(pawel.s)
Wiking
Witaj,

Ja osobiście rejestrowałem się na stronie UDI.no tam zapisałem się na dany dzień i godzinę i razem z umową o pracę, paszportem i adresem zamieszkania udałem się do SKAT'u(policja i urząd podatkowy) przy Schweigaards gate 17.

Załatwiłem kartę podatkową, pozwolenie na pobyt stały oraz numer personalny też stały.

Z tym że po 1-sze umowę miałem już wtedy na czas nieokreślony i taką dostałem od razu a po 2-gie było to prawie rok temu więc mogło się teraz pozmieniać.

Natomiast kolega który pracował w innej branży miał umowę na czas określony dokładnie na rok otrzymał numer personalny tymczasowy i z tego co kojarzę ostatnio musiał starać się ponownie i otrzymał stały.

Radzę sięgnąć informacji na forum jest tego sporo - sam kiedyś posilałem się wiedzą z tego źródła

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
okres na 2 tygodnie?? a pozniej na pol roku?? czyli kontrakt okreslony czasowo??

a moze 2 tygodnie wypowiedzenia w polrocznym okresie probnym??

no wiec jak bedzie??

a co do zezwolen i tak dalej.. zapytaj moderatora - kasuje posty to pewnie wie lepiej... narka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiola M
(MyWayOfNorway)
Wiking
kuss napisał:
Dzień dobry!
Dostałem pracę w Norwegii, na razie na okres próbny 2tyg., później na pół roku.
Wiem że powinienem załatwić pozwolenie na prace i pobyt, meldunek, numer personalny, karte podatkową.
Czy moge zrobić to już teraz w trakcie okresu próbenego gdy nie mam umowy o prace stałą?
I w jakiej kolejności? najpierw powinnenem postarać sie meldunek żeby załatwić reszte spraw?
Prosze o odpowiedz, dziekuje

Witam!
Musisz załatwić 3 rzeczy: 1. Rejestracja 2. Numer identyfikacyjny 3. Karta podatkowa.

1. zaczynasz od rejestracji. Poprzez stornę selfservice.udi.no/en-gb/ wysyłasz swoje zgłoszenie. Umawiasz się na spotkanie w najbliższym UDI, czyli na tzw. Policji Imigracyjnej.

2. UDI (www.udi.no) lub Centrum Obsługi Pracowników Zagranicznych (www.sua.no/pl/sua/)
Udajesz się do 1 z tych dwóch urzędów. Centrów Obsługi jest tylko kilka w Norwegii, listę znajdziesz na stronie. Dlatego z reguły idzie się do UDI.
Tutaj musisz mieć ze sobą paszport, umowę o pracę. Otrzymasz potwierdzenie rejestracji. Jest to bezpłatne.

3. SKATTEETATEN (www.skatteetaten.no)
To jest urząd podatkowy. Tutaj załatwisz numer indentyfikacyjny (D-nummer). Jest on wydawany pracownikom, którzy maja umowy na okres krótszy niż 6 miesięcy. Tutaj także złożysz podanie o kartę podatkową (na podstawie zarobków zostaniesz przypisany do odpowiedniej grupy podatkowej). Weź z sobą potwierdzenie rejestracji, paszport, umowę o pracę.
Karta podatkowa przyjdzie do Ciebie pocztą, musisz ją przekazać pracodawcy.

Zapraszam Cię na bloga www.mywayofnorwa.blogspot.no

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to tam znajdziesz kontakt mailowy.

Pozdarwiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok