Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Fotograf - FreeLance - Norwegia

Czytali temat:
Maja Baran Adam G. Łukasz Paszek judyta now Pawel H. malinski0805 malinski ArielA Warmuz jarek Tar. Patrycja Kll Robert R Wildmosses Iza.belaR (5793 niezalogowanych)
50 Postów
jaj haj
(che)
Nowicjusz
Witam,jestem od kilku dni w tm kraju,nie znam jezyka norweskiego ani zwyczajow tutaj panujacych,mam 28 lat,pochodze z Warszawy,mowie biegle po angielsku, z zawodu jestem fotografem.
Mam pytanie do Was ,przebywajacych juz troche czasu w tym kraju....czy prowadzenie dzialalnosci uslug fotograficznych
wesela/imprezy i.t.d wymaga zarejestrowania dzialanosci gospodarczej/uslugowej i co z tm zwiazane prowadzenie ksiegowosci ?
Czekam na Wasze odpowiedzi.
Ps.Mieszkam w Oslo na Bygdoey
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Tom Tom
(McBeth)
Nowicjusz
Tak, wymaga zarejestrowania jak kazda dzialalnosc szczegolnie ze pewnie trzeba czasem wystawic fakture.
Btw jesli jestes tu kilka dni to najpierw zorientuj sie czy mozesz liczyc na jakies zlecenia bo "wesela/imprezy" to troszke inaczej tu wygladaja niz w Pl ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
jaj haj
(che)
Nowicjusz
Mimo iz przebywam tutaj dopiero kilka dni, to udalo mi sie dostac kilka w miare niezlych zlecen , jedno z nich jest dla firmy meklerskiej sprzedajacej nieruchomosci, na razie bazuje na dzialalnosci zarejestrowanej w W.Brytanii, ale wiem ze jezeli "zabawie" dluzej, tutaj w tym kraju, to nie chcial bym sie narazac tutejszym wladzom podatowym,a zwlaszcza ze jak slyszalem "donosicielstwo" tutejszych mieszkancow jest na bardzo wysokim poziomie.
Z otrzymaniem zlecen to wyglada tak,jestes w stanie dostarczac wysokiej jakosci produkt, nie gorszy niz inni,ale za polowe ceny , to masz zlecen bardzo duzo, w koncu na zdjeciu nie stoi ze jest ono pstrykniete przez kogos kto sie nazywa Olsen czy Kowalski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...swietnie! moze zacznij dostarczac produkt za darmo.wtedy od zlecen sie nie opedzisz!

a tyle sie mowi o znizaniu stawek...i nie ma roznicy,czy chodzi o elektryka czy fotografa!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vanessa 30)
Wiking
właśnie, właśnie.....
ale nie do wszystkich to dociera!!!!
a nie możesz wziąć pasa, przełożyć przez kolano i........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Pewnie nastepne wołanie na puszczy
Oszczędź sobie gardło panładny
Ta rasa zwierza i tak nie usłyszy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
retier1 napisał:
...Ta rasa zwierza i tak nie usłyszy
TA RASA TO SŁYNNA FUNTOZA...na takich typów niema rady poza ignorancją...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
jaj haj
(che)
Nowicjusz
Nie chodzi tutaj zeby zanizac ceny i dostarczac produkt za darmo, z tego co sie zorientowalem, norwescy fotografowie operuja stawkami przec.1400-2000 kr. za godzine pracy,mnie satysfakcjonuje suma polowe tej stawki,chociaz wole z reg. pracowac za z gory ustalona sume.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vanessa 30)
Wiking
To było tam, tutaj będzie dla niego Koronoza ,hi,hi,hi.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...ewentualnie NOKKOZA

chociaz to brzmi troche jak,koza kupiona za korony...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok