Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

co zrobić po przyjeździe do Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Makumba Garage Sandra Rogińska Monika B Damian W. Redone Przemko S b.gierczycki lukaasz Gabbi Bastek Szymon Paw darek47 ... Grzegorz Sikora Damian Kępa piotr wała (6212 niezalogowanych)
19 Postów
Katarzyna U
(ludozerka)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów i mam pytanie, co trzeba zrobić po przyjeździe do Norwegii jeśli planuje się tu pozostać i pracować? Chodzi mi o pierwsze kroki, rejetrację itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Tutaj wszystko załatwiasz na Policji , weź ze soba wszystkie dokumenty , oni Ci już tam wszystko powiedzą , na miejscu otrzymasz również pozwolenie na pracę . Powodzenia ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Katarzyna U
(ludozerka)
Wiking
Dzięki alma, pisząc dokumenty co masz na myśli? Czy chodzi o paszport, czy coś więcej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
hej.pozwolenie na prace moze rowniez zalatwic twoj pracodawca jezeli upowaznisz go do tego. zabralb ym wszystkie dokumenty jakie masz tzn.swiadectwa,dyplomy,wszystko co dokumentuje twoja wiedze i praktyke itp.przetlumaczone na angielski.to tak na przyszlosc.znajdziesz bez trudu jakis post lub artykul jak siebie zarejestrowac tutaj wiec nie bede sie rozpisywal.dodam tylko ze od 1 maja zaczna obowiazywac nowe przepisy zwalniajace polakow mn.od zezwolenia na pobyt gdy mamy prace.szczegolow nie znam,nie czytalem tego przepisu jeszcze ale podejrzewam ze bedziemy na tych samych zasadach jak inni pelnoprawni czlonkowie eu.pozdrawiam i powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(JanKo)
Wiking
Pierwsze kroki nalezy skierowac na policje aby rozpoczac starania o pozwolenie na prace. Pierwsze pozwolenie jest przyznawane na rok. Po roku trzeba znowu skladac dokumenty o kolejne pozwolenie.
Nalezy zlozyc wypelniony formularz sciagniety ze strony UDI i kopie kontraktu o prace z pracodawca norweskim.

Na pozwolenie czeka sie do 3 miesiecy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Katarzyna U
(ludozerka)
Wiking
Dziękuję wszystki za info, żeczywiście to wszystko można przeczytać na tej stronce ... Tylko, że ja przyjechałam tu niedawno i nie mam pracy, właściwie chodzi mi o to czy muszę się rejestrować w sytuacji gdy nie mam pewnego zatrudnienia w Norwegii i jak najskuteczniej szukać pracy... Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(JanKo)
Wiking
Jesli nie masz pracy to nie otrzymasz pozwolenia, chyba ze maz ma kontrakt. Wtedy to co innego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
michal karpinski
(Michas)
Wiking
jakie masz konkretnie pytanie bo mozliwosci jest wiele
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Katarzyna U
(ludozerka)
Wiking
Przyjechałam do Norwegii, nie mam jeszcze pracy, jestem w trakcie poszukiwania, czy powinnam się zarejestrować przed podjęciem pracy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
wszystko zalezy teraz od ciebie,od twoich kwalifikacji,wyksztalcenia,doswiadczenia zawodowego i no wlasnie jezyk.napewno poslugiwac sie chcesz angielskim ale to dobre na poczatek(moze sie myle to twoj plus).proponuje umiescic ogloszenie w najwiekszej lokalnej i ogolno krajowej gazecie.dostaniesz duzo glupich propozycji ale moze trafic sie ktos powaznie szukajacy pracownika.szczegolnie jezeli chodzi o osobe do prac domowych.przetestowane przez dziewczyny w oslo-dobrze napisane,nie przesadzone ogloszenie daje efekty,niestety po norwesku znowu.mysle ze jednak w twoim otoczeniu znajdzie sie osoba ktora ci pomoze w tym.powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok