Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

potrzebuje informacji ogólnych - Norwegia

Czytali temat:
(323 niezalogowanych)
5 Postów

(robixxl1036)
Wiking
Witam wszystkich. jestem tutaj nowy w Norwegi. mam kila pytań. czekam na sensowne odpowiedzi a nie złośliwość. 1 po zakończeniu kontraktu, jakie papiery powinienem dostać od mojego pracodawcy. 2 czy po przepracowaniu 8 miesięcy należy mi się jakaś odprawa? 3 mam numer tymczasowy czy w następnym roku muszę na nowo wyrabiać pozwolenie na policji i nowy numer. dziękuje za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
1. Referencje i atest z pracy.
2. Odprawa z jakiego tytułu ????
3. Nie ma już pozwolenia na pracę jest tylko registreringbevis które wydawane jest na czas nie określony, tak długo jak masz pracę jest ono ważne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(robixxl1036)
Wiking
przepraszam za dociekliwość znam tylko angielski. wiesz może jak nazywają się te papiery po norwesku. a druga sprawa to wracam 15 grudnia do domu i zamierzam wrócić tutaj na początku lutego więc muszę na nowo iść na policje i do skattu po nową karte podatkowa. dziękuje za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
referanse og attest to po norwesku.
Dostałeś papier Registreringsbevis z policji?
Co do karty podatkowej to będziesz musiał mieć nową na 2013 rok.
Jeśli kończysz pracę to szef powinien wypłacić Ci feriepenger z ostatnią wypłatą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(robixxl1036)
Wiking
Dostałem papier Registreringsbevis z policji. pieniądze za wakacje wezmę w styczniu to mi podatku nie policzą / prawda? dziękuje za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Dokładnie tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(robixxl1036)
Wiking
mam jeszcze jedno pytanie. jak rozliczać się w mojej sytuacji . jestem samotnym ojcem i sam wychowuje 2 dzieci. mieszkają one teraz z moją mamą w irlandii bo tam wyjechałem 7 lat temu, chodzą tam do szkoły. ja też tam mieszkam. obywatelstwo mam jednak Polskie dalej.przyjechałem tutaj na początku roku.... na jakie zniżki mogę liczyć tutaj. wynajmuje sam mieszkanko 30 m kw mam umowę i pracodawca mi odciaga z pensji wynajem. mam to na peyslipach. w Irlandii też wynajmuje dom. mam tabele podatkową z Oslo 7300 a mieszkam teraz i pracuje na dalekiej północy od 7 miesięcy. tutaj są inne stawki podatku z tego co wiem. mogę rozliczyć się jako samotny rodzic lub wziąść 10 procent za pierwszy rok. sam nie wiem co wybrać. a może zostawić to w spokoju i czekać jak państwo mnie rozliczy i tyle. jaka opcja będzie lepsza w moim przypadku. dziękuje jeszcze raz za podpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
poswiec jeden dorby wieczor i zrob sobie symulacje

zobaczysz jak Ci wyjdzie najlepiej.. na liczbach ogolnych to mozesz sobie przyklady matematyczne w podstawowce robic....

kokretne liczby, dokladnie tyle a tyle podatku, tyle a tyle odliczen i tak dalej..
www.skatteetaten.no/no/Selvbetjening/Ska...katteberegning-2012/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok