Mam pomysł na działalność kurierską na terenie mojej miejscowości. Poza taxi nie mamy tutaj firmy świadczącej takich usług, czyli dostarczanie towaru z pkt A do pkt B. Nie myślę o przewozie ludzi tylko usłudze transportowej. Nie wiem na jakich zasadach taka działalność opiera się w tym kraju. Jak dokumentować dochody, jak rozliczać koszty i amortyzować wydatki. Czy potrzebuję wydawać paragony i musze mieć czytnik kart, czy muszę mieć osobne konto firmowe i jak najlepiej rozliczac sie z opłat? Myślę o jednoosobowej firmie coś jak enkeltpersonforetak. Wiem że za usługi transportowe jest tylko 8 procent vatu. Jak rozliczać paliwo gdyby zachodziła potrzeba użycia samochodu? Co z ubezpieczeniem auta firmowego? Czy mozna wziąć kredyt na rozwój, tzn na zakup srodka transportu lub wyposazenie "siedziby firmy"? Podobno można na północy starac się o dotacje przy otwieraniu działalności. Czy ktoś coś o tym wie?Wiem że do tych "50tys" na początku nie muszę się rozliczać z podatku ale żadnych faktów na temat jak to funkcjonuje niestety nie znam. Dodam że to dodatek do zatrudnienia na etacie w norweskiej firmie. Mam możliwość spisania kilku kontraktów na usługi kurierskie tutaj gdzie mieszkam ale wiecej przewiduje kursów na telefon, typu zakupy, dokumenty, jedzenie z restauracji do domu itp. Może ktoś coś doradzić jak taki biznes zacząć dobrze i w zgodzie z prawem ale i bezbolesnie dla wlasnej kieszeni?

Pozdrawiam.