Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Male pytanko odnosnie vat-u - Norwegia

Czytali temat:
Jakub Maxon Mateusz Hopciaś Marcin Nenko (2640 niezalogowanych)
13 Posty

(DDiesel2)
Wiking
Witam.
Od niedawna prowadze wlasna dzialalnosc i przyszedl czas wystawic pierwsza fakture.
Faktura ta nie przekracza 50k wiec nie mam obowiazku placenia vat-u.
Pytanie brzmi:
Czy do faktury tej moge doliczyc vat i zatrzymac go dla siebie czy nie ma takiej mozliwosci.
Z gory dziekuje i pozdrawiam xD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
DDiesel2 napisał:
Witam.
Od niedawna prowadze wlasna dzialalnosc i przyszedl czas wystawic pierwsza fakture.
Faktura ta nie przekracza 50k wiec nie mam obowiazku placenia vat-u.
Pytanie brzmi:
Czy do faktury tej moge doliczyc vat i zatrzymac go dla siebie czy nie ma takiej mozliwosci.
Z gory dziekuje i pozdrawiam xD

zastanow sie co piszesz......DOLICZASZ VAT I ZATRZYMUJESZ GO DLA SIEBIE???? hahahaha, kurwa...biznesmen sie znalazl.....

do 50 tys nie doliczasz VATu, wystawiasz fakture z VATem 0%, powyzej 50 tys dodajesz VAT i w placisz do urzedu skarbowego....

jezeli masz ksiegowego to powinien cie o tym poinformowac a jezeli nie masz to go jak najszybciej poszukaj bo wpieprzysz sie w niezle bagno a wtedy skarbowka ......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(DDiesel2)
Wiking
Dzieki za odp. Ale po co te obelgi? Nie znam sie wiec zadaje pytanie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty

(AdrianL)
Nowicjusz
Witam, ja sama prowadze firme , wiec znam sie na tym.
Niestety nie mozesz doliczac VAT ,musisz wystawic fakture bez Vat-u

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(DDiesel2)
Wiking
Ok dzieki Adrian dobry z Ciebie chlop xD taki normalny
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
DDiesel2 napisał:
Dzieki za odp. Ale po co te obelgi? Nie znam sie wiec zadaje pytanie

Stary, skoro sie nie znasz, to MUSISZ miec ksiegowego, ktory Ci pomoze....

pytanie, ktore zadales, wogole nie powinno miec miejsca, ty MUSISZ wiedziec takie rzeczy odnosnie Vatu czy dochodowego..inaczej zginiesz tutaj....nie mowiac o PL, bo tam to Cie zgnoja w skarbowce...

znalem wielu ludzi, ktorzy zaczynali tak jak ty i teraz maja zajebiste problemy ze skarbowka.....i kilkusettysieczne dlugi....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(DDiesel2)
Wiking
Moje pytanie wyniklo z rozmowy z takim znajomym, ktory powiedZial ze jest taka mozliwosc niezaplacenia vatu, powiedzial mi ze to niby jest taka ulga dla poczatkujacych ze ten pierwszy vat zostaje w kieszeni na potrzeby firmy, czyli np. Narzedzia. Z tad ten post.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
DDiesel2 napisał:
Moje pytanie wyniklo z rozmowy z takim znajomym, ktory powiedZial ze jest taka mozliwosc niezaplacenia vatu, powiedzial mi ze to niby jest taka ulga dla poczatkujacych ze ten pierwszy vat zostaje w kieszeni na potrzeby firmy, czyli np. Narzedzia. Z tad ten post.

powiedz znajomemu zeby sie puknal kijem w czolo, pierwsze 50 tys jest bez Vatu ( CZYLI NIE DOLICZASZ VATU I GO NIE MASZ ), rozliczenie Vatu masz albo raz w roku albo w 6 terminach, czyli co dwa miesiace, jezeli postanowisz zarobic wiecej niz 50 tys w 2 miesiace to nie ma sprawy z odliczeniem vatu z narzedzi, bo kolejna faktura bedzie miala doliczony Vat, w przypadku kiedy bedziesz mial Vat do zwrotu skarbowka moze zrobic ci kontrole dokumentow i w przypadku kiedy nie masz ksiegowego, uwierz mi , ze beda cie trzepac dluugo. Ksiegowy jest obowiazkowy jezeli sam nie wiesz jak nalezy prowadzic tutaj rachunkowosc, najlepiej miec autoryzowanego i umowe, wtedy jest ow ksiegowy odpowiedzialny za to co robi z Twoimi rachunkami....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
AdrianL napisał:
Witam, ja sama prowadze firme , wiec znam sie na tym.
Niestety nie mozesz doliczac VAT ,musisz wystawic fakture bez Vat-u

Pozdrawiam

to samo napisalem wczesniej wiec po co powtarzasz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(DDiesel2)
Wiking
Stary, skoro sie nie znasz, to MUSISZ miec ksiegowego, ktory Ci pomoze....

A powiedz mi kolego znasz moze, lub masz namiar na jakiegos Polskiego ksiegowego?
Bylbym wdzieczny...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok