Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

korekta podatku - Norwegia

Czytali temat:
piotr langa majunia mala Wojciech Swies pawel kowalski (4128 niezalogowanych)
6 Postów
Monika Biskup
(Monia260)
Wiking
po rozliczeniu podatku przez osobę która sie tym zajmuje, mąż złożył dokumenty w skatt .problem tkwi w tym ze było to rozliczenie współmałzonków i nie zostały dołaczone odpowiednie dokumenty tj akt zawarcia zw. małzeń,akt ur dziecka , zaś o dochodach współmałzonka czyli moich. pan który rozliczał mąża, poinformował go zeby zgromadził te dokumenty tylko w razie kontroli.kontroli nie było a rozliczenie wpłyneło na konto ale o wiele mniejsze. czy w tej kwestii można ubiegać sie o korekte .prosze o pomoc w tej sprawie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Monia z tego co piszesz ciezko wywnioskowac dlaczego rozliczenie w domysle zwrot przyszedl nizszy niz oczekiwaliscie. To ze nie bylo kontroli wcale nie oznacza ze ulgi nie zostaly uwzglednione.Ostatecznie skatt wylicza ile jest zwrotu nie my czy ten kto nam pomaga(firma).Musicie sprawdzic rozliczenie najlepiej z tym kims kto was rozliczal i pisac zazalenie(klage),Spieszcie sie bo macie tylko 2 tygodnie na to od daty doreczenia Wam rozliczenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
2 klasa podatkowa

Wartość ulgi przypadającej na rok 2008 to 77 700 NOK.
Ulgę rozliczamy proporcjonalnie do czasu pobytu w Norwegii. Zatem na przykład za pół roku pracy wartość odliczenia wyniesie 38 850 NOK.
Dochód małżonka w 2008 roku nie może przekraczać wartości 60 000 NOK czyli 25 428 złotych.
Niezbędne dokumenty:

1.zaświadczenie z polskiego Urzędu Skarbowego o dochodzie małżonka za 2008 rok. Zaświadczenie to wydawane jest na podstawie złożonej deklaracji podatkowej PIT za rok 2008 na urzędowym druku ZAS-DF. Odebrane zaświadczenie należy przetłumaczyć na język angielski lub norweski.
2.zaświadczenie z Urzędu Miasta lub Urzędu Gminy o wspólnym zameldowaniu. Zaświadczenie należy przetłumaczyć na język angielski lub norweski.
3.odpis aktu małżeństwa.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Kzk,przecież ona pisze że wysłali rozliczenie,ale bez papierów poświadczających o prawie do odliczeń,to jak mogli je dostać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Powinni wysłać wszystko razem i tyle
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nie napisalas czy maz rozliczal sie jako pendler czy standardowo odbieral tylko 10% plus druga klasa podatkowa
jesli maz rozliczal sie jako pendler,to jeszcze oprocz tego co mowil kzk niech dolaczy bilety na prom/samolot,rachunki za prad/mieszkanie i zalezy co jeszcze odliczaliscie...
musisz to skonsultowac z ksiegowym,ktory Wam robil roliczenie,bo jest za malo danych,zebysmy wiedzieli czego Wam nie uwzglenili
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Monika Biskup
(Monia260)
Wiking
chodzi o te dokumenty których mąż nie dostarczył od razu, ponieważ wczoraj kontaktował się za znajomymi z pracy którzy rozliczali sie u tego samego pana i tez nie wysłali od razu tych dokumentów czyli aky mał, aktu urdz dziecka, zaświadczenie ze skarbowego o dochodach, a zostali powiadomieni pismem ze skatt , złozyli te dokumenty ale jeszcze przed 21.10, po czym dostali zwrot o ponad połowe wiekszy od męża. a sa w identycznej sytuacji jak mąż, taki sam dochód, cały rok pracy itd...
bilety za przejazdy i lotnicze też odliczał .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
czyli wychodzi na to ,ze rozliczyli męża w 1 klasie podatkowej bo zabrakło najwazniejszego czyli twoich zarobków...mialam podobna sytuacje w 2006 roku....ja osobiscie nie bardzo jeszcze orientowałam sie w tutejszych przepisach,co i jak...i odwołanie pisałam rok później przy rozliczeniu za 2007...i zostało uwzglednione...zwrot dostałam po jakichs 4 miesiącach...mieszkałam juz na terenie norwegii więc poza zarobkami nie chcieli zadnych innych dokumentów ale ty skompletuj akt ślubu i meldunek...akt urodzenia dziecka nie ma tu nic do rzeczy...w skacie jest niepotrzebny...

a swoja droga ksiegowy a nie wie o najprostrzych sprawach... uczony,szkolony ...a głąb
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
retier1 napisał:

Ja osobiscie sie nigdzie nie doczytalem aby trzeba bylo wysylac wszystkie dokumenty uprawniajace do znizek przy wysylaniu rozliczenia podatkowego.Oczywista sprawa jest ze trzeba je miec do kontroli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
krolestwo za konia napisał:
retier1 napisał:

Ja osobiscie sie nigdzie nie doczytalem aby trzeba bylo wysylac wszystkie dokumenty uprawniajace do znizek przy wysylaniu rozliczenia podatkowego.Oczywista sprawa jest ze trzeba je miec do kontroli.
Z swojego doświadczenia wiem że powinno. przepisy jedno a życie co innego mówi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok