Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Nowa praca, pytania - Norwegia

Czytali temat:
(372 niezalogowanych)
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Otrzymałem ofertę pracy jako kierowca (kat CE), monter balustrad (autostrady, tunele), podpisałem kontrakt (fast). Praca jest bardzo często w innych regionach niż siedziba firmy, pracodawca zapewnia zakwaterowanie. Otrzymałem stawkę 180 NOK/h przez pierwsze 6 mies. Dodatkowo za nadgodziny +40%, za pracę w nocy +130% (dużo pracy w nocy - podobno). Mam pytanie, czy w związku z wyjazdami służbowymi należy mi się jakiś dodatek do pensji a jeśli tak to kiedy i w jakiej wysokości. Praca często jest 200 km od domu. Jeśli ktoś się orientuje, proszę o ewentualną odpowiedź lub linki. Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Witam,
dziękuje bardzo za kodeks pracy, ale mam go od początku jak jestem w Norge, niestety nic tam nie ma na temat wyjazdów służbowych, diet itp.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
NorgeMatrix napisał:
Witam,
dziękuje bardzo za kodeks pracy, ale mam go od początku jak jestem w Norge, niestety nic tam nie ma na temat wyjazdów służbowych, diet itp.
Pozdrawiam

Jak to niema nic na ten temat ...!? .
---
A jak ty to sobie wyobrażasz , że w tych Gabarytowych Przepisach Prawa Pracy , będą opisane w szczegółach zasady postępowania w Każdej z tysięcy Firm !!! .
---
Jest przypis do diet i na tej podstawie , Każda Firma tworzy Własny Regulamin Pracy .
---
Jaki masz problem w tym , by poprosić firmę o Kopię tego wewnętrznego dokumentu !?!. To twoje prawo i obowiązek by wiedzieć jak postępować w firmie zgodnie z wewnętrznymi postanowieniami dotyczącymi tak pracy , płacy jak i wypoczynku .
---
Weź się gościu Ogarnij i nie zgrywaj zawodowego Przygłupa .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jesli pracodawca nic Ci nie bedzie doplacal to bedziesz to mogl sobie odpisac dodatkowo w rozliczeniu podatkowym w nastepnym roku )) wiec spisuj sobie na kartce ilosc dni wyjazdowych gdzie spales w miejscu gdzie byla mozliwosc gotowania, gdzie byly sanitariaty a gdzie tego nie bylo z zalozenia jesli nie ma kuchni to dostaniesz wiecej bo jedzonko musisz sobie kupic juz zrobione albo jestes zmuszony zjesc na miescie )) i tak dalej.... diety z kolei sa czesciowo oblozone taxem - tzn. wchodza w sklad dochodu... widzialem to juz kilka razy w gotowym rozliczeniu.... wiec tak czy siak pracodwaca placi czy nie: zawsze dostaniesz swoja dietke

nie chce mi sie teraz tego szukac..... gdzies to tu bylo: www.skatteetaten.no/pl/International-Polska/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
www.skatteetaten.no/no/Handboker/Ligning.../?mainchapter=178382

i wszystko jasne, pozdrawiam i dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok