Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Transfer zasilku do Polski - Norwegia

Czytali temat:
aleksander p Karol O Krzysztof J Maria Dwoj Daria Szymkowiak BOBRC (1162 niezalogowanych)
3 Posty
Slawomir Konkol
(slawkon)
Wiking
Witam

Mam pare pytan odnosnie transferu zasilku do Polski. Poczytalem troche na forum i wiem mniej wiecej jak wyglada procedura, ale chcialbym sie upewnic co do kilku rzeczy.

Podstawowe pytanie: z tego co wiem w Polsce po otrzymaniu wypowiedzenia jest 2 tygodnie czasu na zgloszenie sie po zasilek. A moze ktos wie jak to jest w Norwegi. Jesli powiedzmy otrzymalem wypowiedzenie z dniem 30.04.2012, maj jeszcze pracowalem bo mam miesieczny okres wypowiedzenia, w czerwcu powiedzmy ogladalem Euro , to moge zglosic sie po zasilek na poczatku lipca czy sie przyczepia o ten miesiac zwloki?

A poza tym:

1. Zasilek liczy sie od dochodu za 2011 czy za rok wstecz od momentu zlozeniu wniosku? (pytam bo od stycznia tego roku mialem spora podwyzke).

2. Jesli spelniam wszystkie wymogi i dostane zasilek w Norwegi (a spelniam), to czy bez problemu bede mogl go transferowac do Polski czy moga sie jeszcze do czegos przyczepic i odmowic transferu? (decyzje juz podjalem, ze wracam do Polski wiec jak mam tracic czas i na koncu sie dowiedziec, ze odmawiaja transferu to rezygnuje z zasilku)

3. Napierw musze zlozyc wniosek o zasilek w Norwegi i jak mi przyznaja to dopiero moge sie starac o transfer czy moge isc do NAVu z wypowiedzeniem i innymi dokumentami i od razu powiedziec, ze chce transfer?

4. Z tego co czytalem wynika generanie, ze cala pocedura moze potrwac 2 miesiace (miesiac na bezrobociu w Norwegi, a potem wniosek o transfer i kolejny miesiac czekania?). Rzeczywiscie tak to wyglada czy jest szansa, ze wsystko przebiegnie szybciej?

Sorry, ze tak sie rozpisalem, ale to moj pierwszy post wiec prosze o taryfe ulgowa .
Jak komus sie bedzie chcialo odpowiedziec na wszystko to z gory dziekuje.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Nastepny darmozjad, ktory przeklada dagpenger na wakacie, bo chce tam spedzic lato. Za 3 miechy znow sie tu pokaze z nowymi silami. Przeniesie do Norge zasilek od pazdziernika i bedzie pracowal na czarno. We wrzesniu przeczytamy cos takiego.

Witam, jestem tu nowy, chcialbym sie dowiedziec jak przenies zasilek ponownie do Norge?

Jak ja was kurwa nienawidze, z tymi malymi oczkami kretacza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Slawomir Konkol
(slawkon)
Wiking
Akurat w tym przypadku sie mylisz kolego, wracam na stale do Polski z powodow rodzinnych i nie zamierzam nigdy wracac do Norwegi, wiec rusz czasem zakutą łepetyną zanim cos napiszesz, a najlepiej nic nie pisz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok