Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

STAWKA dla pracownika na budowie - Norwegia

4 Posty
Dominika Omiko
(norwegiarekrutacja)
Wiking
Witam,
Chcialam sie dowiedziec ile wynosi stawka godzinowa dla pracownikow wykonawczych na budowie?

Serdecznie dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Marcin Marcin
(Drwal)
Wiking
Witam,
Odpowiem na podstawie osob ktore znam.

1.Najnizasza stawke mial szwagier mojego bardzo dobrego kolegi,pracowal w polskiej firmie w Arendal na czarno
za 70 koron na godzine,prace znalazl przez polski urzad pracy w Przemyslu

kolejni pracuja w norweskich malych kilkuosobowych firmach budowlanych:

2.Znajomy,mlody student bez doswiadczenia w budowlance pracuje od grudnia 2011 jako pomocnik malarza za 142 korony

3.do znajomego przyjechalo dwoch kuzynow,pracuja od 3 tyg. za posrednictwem agencji pracy z Kristiansand,pracuja przy wylewkach betonowych dostali po 158 koron na godzine

4.moj dobry przyjaciel pracuje jako malarz od 4 lat obecna jego stawka to 190 koron zaczynal
cztery lata temu od 150

5.ja pracuje od 4 lat na stolarnii,zaczynalem od 148 koron teraz mam 193

6.koledzy jeden elektryk 8 lat w norwegi ma 210 koron drugi hydrallik 5 lat w norwegii 210 koron

7.rekordzista jakiego znam pracuje 3 lata przy wykladzinach zaczynal od 145 koron teraz ma 215

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
doniaa napisał:
Witam,
Chcialam sie dowiedziec ile wynosi stawka godzinowa dla pracownikow wykonawczych na budowie?

Serdecznie dziekuje

są 3 kategorie:
1) polacy legalnie pracujacy za min 160nok
2)kołtuneria bez jezyka, trole zyjący na ADR-ch,którzy zadowolą sie 100nok
3)Aliens > ci jebia po 12h za jedyne 60/70nok

Dlatego ja ogólnie zaczynam odczuwac wstyd,że mam polski paszport....
A od zawsze byłem wielkim patriotą, ale chyba juz długo nie bede....
I musze zwrócic honor(korzystając z okazji) jankowi naszemu, bo kilka miesiecy temu miałem mu za złe pewne rzeczy, ale dzis czapka z głowy i pełen szacun!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
doniaa napisał:... ile wynosi stawka godzinowa dla pracownikow wykonawczych na budowie?
Legalnie i oficjalnie ...
Ależ Proszę

---
Kap. II. Lønns- og arbeidsvilkår

§ 4. Lønnsbestemmelser
Arbeidstakere som utfører bygningsarbeid, jf. § 2, skal minst ha en lønn per time på:
a)For faglærte: kr 159,00.
b)For ufaglærte uten bransjeerfaring: kr 143,00.
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: kr 149,00.
c)For arbeidstakere under 18 år: kr 96,00.

0Endret ved forskrift 3 mai 2011 nr. 455 (i kraft 1 april 2011).

§ 5. Regulering av lønn i forskriftens virketid
Satsene i § 4 i skal endres i samsvar med nye satser som måtte følge av eventuelle tariffrevisjoner mv.

§ 6. Utgifter til reise, kost og losji
For arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig, skal arbeidsgiver etter nærmere avtale dekke nødvendige reiseutgifter ved arbeidsoppdragets begynnelse og slutt, og for et rimelig antall hjemreiser.
Før arbeidsgiver sender arbeidstaker på oppdrag utenfor sitt hjemsted, skal det være avtalt ordninger vedrørende kost og losji. Arbeidsgiver skal som hovedregel sørge for kost og losji, men fast diettsats, betaling etter regning, e.l. kan avtales.

§ 7. Arbeidstøy
Arbeidsgiver holder nødvendig arbeidstøy og vernefottøy tilpasset årstiden og arbeidsplassen.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Drwal napisał:
6.koledzy jeden elektryk 8 lat w norwegi ma 210 koron drugi hydrallik 5 lat w norwegii 210 koron
no to maja taka dobra usredniona stawke na anleggu
przynajmniej el i vvs nie robi dumpingu )) i dobrze...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marianek73 napisał:

Dlatego ja ogólnie zaczynam odczuwac wstyd,że mam polski paszport....
A od zawsze byłem wielkim patriotą, ale chyba juz długo nie bede....
I musze zwrócic honor(korzystając z okazji) jankowi naszemu, bo kilka miesiecy temu miałem mu za złe pewne rzeczy, ale dzis czapka z głowy i pełen szacun!

ja tą drogą maryjanku przeszedłem kilkanaście lat wcześniej
a że nigdzie nie uda ci się na południe uciec jak zakładam
to jeśliś patriota to poświęć swój czas na otwieranie tej kołtunerii ślepi zarosłych mitami, brudem, odorem i święconą wodą
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomasz Jodłowiec
(jodlowiec)
Wiking
Stawka dla cieśli szalunkowych to ok 180 koron, a dla prowadzącego czyli dla brygadzisty lub majstra ok 200-220. Zbrojarz 160koron, prowadzący 180-200.
Jeśli nie chce pani mieć zbytniej rotacji w firmie to lepiej trzymać sie tych stawek, w przeciwnym razie bedzie następowała migracja robotników. A jak wiadomo takie ruchy powoduja tylko zamieszanie.
Zalezy jeszcze co pani jest w stanie zaoferować jeszcze, mieszkanie wyzywienie itd..
Ja od trzech lat pracuje na terenie Oslo i moj pracodawca stopniowo podnosił dla mnie stawke z początkowych 170 a na dzien dzisiejszy mam juz 230 ale pracuje w charakterze majstra a wiec awansowałem. Dziś nowo przyjęty do firmy ma stawke przek poł roku ok 160 koron, jezeli sie sprawdzi ok 180. Natomiast pomocnicy ok 140-150.
Za 120-140 koron raczej solidnych robotników pani nie znajdzie.
Tyle rad ode mnie, mam nadzieje ze pomogłem
Jeszcze zalezy kogo pani wogóle szuka, cieśli murarzy zbrojarzy itd.
Robotnik wykonawczy wykonuje rożne prace..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomasz Jodłowiec
(jodlowiec)
Wiking
znalazł prace na czarno w polskim urzedzie pracy??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
dlaczego nie 250nok dla fachowca.
czy on ma inny żołądek jak norek i dla tego musi mniej zarabiać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
koddi kodczak
(koddi)
Wiking
Pozwolę się wtrącić....

mam pytanie jaka jest stawka godzinowa mechanika...

z góry dziękuję bardzo za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok