Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Sprawy urzędowe, pomoc... - Norwegia

Czytali temat:
Mieszko Cedrowski Dawid SDS eldoNPMON Góral (1029 niezalogowanych)
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
Witam, więc mam do was kilka pytań dotyczących spraw "papierkowych" w Norwegii.

Więc sprawa wygląda tak. Mój ojciec wyjechał około 1.5tyg temu do pracy w Norwegii, do Drammen. Jest tam lakiernikiem, jego stawka miesięczna to ok. 18-19tys kr. Na początek dostał od pracodawcy mieszkanie z jednym pokojem, gdzie mieszkał razem z trzema innymi polakami. Pracodawca po tygodniu znalazł do niego mieszkanie za 10tys kr miesięcznie, więc nie jest to mało jak na takie zarobki, lecz niestety z tego co patrzyłem na finn.no to akurat w tym mieście ceny mieszkań nie są zbyt małe. Zapewnić też mieli oni mu sprawy papierkowe związane z "legalnym pobytem", lecz z tego co z nim rozmawiałem to ci dwaj polacy czekają już na nie 4-5 tydzień. I teraz mam tu kilka pytań do was...

1# Czy zgłaszając się do przykładowo NAV trzeba znać biegle język? Czy jest możliwość znalezienia tam pracy, gdzie również da się porozumieć mniej więcej w języku polskim, lub podstawowym Norweskim.

2# Jeżeli ja (16lat) chciałbym zacząć edukację w Norwegii, gdyż takie mam właśnie plany razem z ojcem to muszę znajdować się tam na miejscu, by złożyć podanie do szkoły, czy mogę również zrobić to z Polski? I czy muszę również posiadać papiery na legalny pobyt tam itd. Z językiem nie mam większego problemu, gdyż znam bardzo dobrze język Angielski, podstawowy Niemiecki, oraz od 2msc uczę się bardzo aktywnie Norweskiego i obecnie potrafię się mniej więcej dogadać po Norwesku, a do mojego wyjazdu w Lipcu jeszcze trochę czasu. Ahhh... Mam zamiar uczęszczać do szkoły o profilu elektromechanik (Chyba jest to odpowiednik Polskiego Liceum)

3# Ostatnie pytanie to takie, jak to wygląda z tym numerem Norweskim. Czy można to załatwić jakoś w miarę szybko, jak to wygląda i czy potrzebne są do tego jakieś papiery.

Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to bardzo dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Lizak napisał:
Witam, więc mam do was kilka pytań dotyczących spraw "papierkowych" w Norwegii.

Więc sprawa wygląda tak. Mój ojciec wyjechał około 1.5tyg temu do pracy w Norwegii, do Drammen. Jest tam lakiernikiem, jego stawka miesięczna to ok. 18-19tys kr. Na początek dostał od pracodawcy mieszkanie z jednym pokojem, gdzie mieszkał razem z trzema innymi polakami. Pracodawca po tygodniu znalazł do niego mieszkanie za 10tys kr miesięcznie, więc nie jest to mało jak na takie zarobki, lecz niestety z tego co patrzyłem na finn.no to akurat w tym mieście ceny mieszkań nie są zbyt małe. Zapewnić też mieli oni mu sprawy papierkowe związane z "legalnym pobytem", lecz z tego co z nim rozmawiałem to ci dwaj polacy czekają już na nie 4-5 tydzień. I teraz mam tu kilka pytań do was...

1# Co jest wymagane do samodzielnego załatwienia sobie świstka na legalny pobyt? Czy trzeba mieć zatrudnienie już tam na miejscu? I czy przysługuje ojcu jakiś tłumacz, gdyż nie ukrywam, że z językiem to mu idzie średnio, póki co zna jedynie podstawy i podejrzewam, że nie dałby rady sam tego załatwić.

2# Czy zgłaszając się do przykładowo NAV trzeba znać biegle język? Czy jest możliwość znalezienia tam pracy, gdzie również da się porozumieć mniej więcej w języku polskim, lub podstawowym Norweskim.

3# Jeżeli ja (16lat) chciałbym zacząć edukację w Norwegii, gdyż takie mam właśnie plany razem z ojcem to muszę znajdować się tam na miejscu, by złożyć podanie do szkoły, czy mogę również zrobić to z Polski? I czy muszę również posiadać papiery na legalny pobyt tam itd. Z językiem nie mam większego problemu, gdyż znam bardzo dobrze język Angielski, podstawowy Niemiecki, oraz od 2msc uczę się bardzo aktywnie Norweskiego i obecnie potrafię się mniej więcej dogadać po Norwesku, a do mojego wyjazdu w Lipcu jeszcze trochę czasu.

4# Ostatnie pytanie to takie, jak to wygląda z tym numerem Norweskim. Czy można to załatwić jakoś w miarę szybko, jak to wygląda i czy potrzebne są do tego jakieś papiery.

Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to bardzo dziękuję

po pierwsze to niech ojciec powie pracodawcy że 10000 to raczej bardzo dużo jak zarabia 19 tyś po drugie to byłoby dobrze by ktoś obcykany w drammen pomógł ojcu ,marne szanse ale może ktoś uczciwy się znajdzie

a poza tym buce uczcie się od 16 latka jak szukać pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
napisz też koniecznie czy ma Kontrakt już
lizak wyślij mi swój nr tel na pw powiem ci co i jak załatwić zanim znajdziesz kogoś w drammen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
Jeszcze chyba nie z tego co z nim ostatnio gadałem, ale zadzwonię dziś do niego i się upewnię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Lizak napisał:
Jeszcze chyba nie z tego co z nim ostatnio gadałem, ale zadzwonię dziś do niego i się upewnię.

więc spokojnie musi mieć kontrakt niech naciska by miał go jak najszybciej ,a pracodawcy niech powie że wolał by znalezć tańsze lokum ojciec ma doświadczenie i pewnie już to pokazał jeśli norweg szukał mu coś do wynajęcia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok