Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Standardfradrag - Norwegia

Czytali temat:
(875 niezalogowanych)
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
Mam pytanie co do standardfradrag . Na stronie skateetaten napisano ze z odliczenia tego mozna korzystac bezterminowo jezeli nie przebywa sie na terenie norwegi w ciagu roku kalendarzowego nei wiecej niz 90 dni w ciagu roku kalendoarzowego lub nie wiecej niz 180 dni w ciagu ostatnich 12 miesiecy lub nie wiecej niz 270 dni w ciagu ostatnich 3 lat . Pytanie moje jest nastepujace pracuje 3 rok w norwegi standardfradrtag mozna odliczyc maksymalniue przez 2 lata pracy w norwegi jezeli pracuje sie w norwegi jako "bosatt" czyli tlumaczac na polski zamieszkany w norwgi . OPd 2 lat w norwegi mam staly kontrakt a pracuje 3 lata czy myslicie ze moge po raz 3 skorzystac ze standardfradrag poniewaz w pierwszym roku pracowale cos kolo 2 miesiecy ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
to powiedz mi jszcze jedno

osoba studiujaca w polsce zameldowana w polsce na stale i do tego posiadajaca od niedawna staly numer personalny i zameldowanie w norwegi (w roku 2011 jeszczenie posiadala praca dorywcza)
czytal;em ze ogolnie nie ma czegos takiego jak odfpisy dla studentow chyba ze w przewie miedzy semestrami (wakacje) osoba ta pracuje w miejscu poza miejscem zameldowania na stale .To tak jakby ta praca na okres wakacji oddziela te osobe od domu i na ten czas ma prawo ona ubiegac sie o status pendlera slyszales o cyzm stakim ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
pierwsze słyszę żeby wakacje oddzielały człowieka od domu a może wszystkie norki są pendlerami po wakacjach
niech grzel lepiej nie kombinuje tylko się ożeni , postara się o szóstkę dzieci , wyjedzie do norge i zostanie sobie pendlerem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
kolego chyba nie zrozumiales przyklad

mieszkasz w stavanger studiujesz w oslo pdo tego znalazles prace MNIEJSCU STUDIOW ktora jest poza miejscem twojego zamieszkanie (poza stavger) teoretycznie gdybys mieszkal w stavanger a pracowal w oslo otrzymalbysa prawdopodobnie status pendler jednak mimo to ze jestes poza domem to pracujesz w miejscu podjecia studiow czyli to nie praca oddziela cie od domu a studia prace podjeles z dala od domu tylko ze wzgledu na studia . teraz gdy mas zprzerwe w skzole teoretycznie moglbys wrocic do domu jednak ODDALA CIE OD NIEGO PRACA i wlasnie za ten okres prawdopodobnie mozesz ubiegac sie o status pendler

ops czekam na wypowiedz kogos obytegoz tematem a nie jakiegos WYŚMIEWKA
pozdr
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a to straszne
a może jako taki studiujący inteligencik wysilisz się żeby przestudiować jeszcze strony NAV i skatteetaten ...wszak jesteś mundrzejszy od innych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
jezeli myslisz ze wyciągnełem sobie te informacje z nosa to uświadamiam cię NIE JESTEM TAK GLUPI JAK TY wyciagnelem te informacje ze skateetaten . Tylko nie wszystko jest tam wypisane i nie wzzystko jest latwe do zinterpretowania takze iczylem tu na wyp[owiedz kogos madrzejszego od ciebie ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
jesli wpiszesz a nie nalezy ci sie to najwyzej ci tego nie uwzglednia i tyle
jesli nie wpiszesz to nie uwzglednia ci napewno.
z moja zona byla podobna sytuacja i pani w skatt powiedziala ze jej sie nie nalezy,
jednak zona wpisala i okazalo sie ze jednak sie nalezalo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Grzel napisał:
[quote]jezeli myslisz ze wyciągnełem sobie te informacje z nosa to uświadamiam cię NIE JESTEM TAK GLUPI JAK TY wyciagnelem te informacje ze skateetaten . Tylko nie wszystko jest tam wypisane i nie wzzystko jest latwe do zinterpretowania takze iczylem tu na wyp[owiedz kogos madrzejszego od ciebie ..[/quote]

www.skatteetaten.no/Upload/Brosjyrer%20o...adrag-11%20BM_LR.pdf

napewno nie jesteś TAK GŁUPI JAK JA według swojej miary
jak już przestudiujesz tego linka ta zastanów się na zdaniem du kan kreve standartfradrag de to første inntektsårene du skattlegges som bosatt i norge . dette gjelder selv om du for tidligere har fått krav på standartfradrag fordi du var skattepliktig til norge .
gdzie tu jest jakaś nie jasność albo można coś żle zinterpretować młotku ????? ucz się ucz bo narazie to jesteś tępy jak cep ......i nie klap pierdól po klawiturze bo znalezienie info zajęło mi 3 min .
ha det
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
kryss napisał:
jesli wpiszesz a nie nalezy ci sie to najwyzej ci tego nie uwzglednia i tyle
jesli nie wpiszesz to nie uwzglednia ci napewno.
z moja zona byla podobna sytuacja i pani w skatt powiedziala ze jej sie nie nalezy,
jednak zona wpisala i okazalo sie ze jednak sie nalezalo.

wpisać kryss to można wszystko , skatt z reguły uznaje . ale w razie kontroli żona odda co nienależnie sobie dopisała
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
jasne ze tak-tylko ze od jakiegos czasu o co nie zapytasz to sie nie nalezy,i obojetne czy w skatt czy nav. dopiero jak rzucisz im na ryj ich wlasne przepisy to wtedy uslyszysz - ; dobrze to my to sprawdzimy, i odpowiemy.
pisze o wlasnych doswiadczeniach i najblizszych znajomych.
a zona pracowala wtedy tutaj w sumie 20 mies,
a rzekomym powodem ,tego ze jej sie nie nalezy bylo to ze w miedzyczasie wzielismy slub,ale polegajac na info ze skatt -, nie napiszesz nie dostaniesz,bo niby dlaczego masz dostac jesli nie wpisales.
a oni tam juz dobrze sobie sprawdzaja zanim cos zwroca,to dla nich nie problem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok