Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

feriepenge za 2010 - Norwegia

Czytali temat:
(826 niezalogowanych)
12 Posty
Wiking
Witam!

I proszę o szanownych forumowiczów o pomoc.
W 2010 roku pracowałem wraz z kolegą w Norwegii przez 3 miesiące,Już po powrocie w 2011 roku złożyłem stosowne zeznanie podatkowe( na podstawie otrzymanych dokumentów) i otrzymałem zwrot podatku.
Nie otrzymałem jednak feriepenge... Z niewiadomych mi przyczyn.

Dziś tj. 26 marca otrzymałem selvangivelse za 2011rok czego nie rozumiem ponieważ w 2011 roku nie pracowałem w Norwegii...

I tu moje dwa pytania:

Co z zrobić z tym feriepenge są to w końcu jakieś pieniądze, których nie otrzymałem a mi się należą, czy jest szansa ich odzyskania?

Jak rozumieć rozliczenie za 2011 rok ,gdy się nie pracowało w Norwegii?

Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieję że temat pomoże również innym forumowiczom innym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
"Dziś tj. 26 marca otrzymałem selvangivelse za 2011rok czego nie rozumiem ponieważ w 2011 roku nie pracowałem w Norwegii..."

Nic nie napisałeś o kwotach jakie figurują na otrzymanym przez Ciebie selvangivelse za 2011rok Czy "przypadkiem" nie są tam Twoje feriepenger za 2010 rok wypłacone...w 2011 roku i tym samym "podlegające"opodatkowaniu w roku bieżącym???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Nikt19 napisał:
Jak rozumieć rozliczenie za 2011 rok ,gdy się nie pracowało w Norwegii?
co masz na lønnslipie ostatnim? moze dostales juz feriepenger z ostatnia wyplata razem juz z potraconym podatkiem, tylko o tym nie wiesz?? z kilku miesiecy minus podatek to ta kwota mogla Ci sie zgubic?? a za 2011 masz po prostu "zerowe" rozliczenie bo jestes w systemie ale nie miales dochodu...

albo sprawdz co masz na selvangivelsen - czy jest to kwota z FP (wysokosc FP sprawdzisz na ostatnim lønnslipie - gdzie bedzie napisane FP grunnlag - podstawa feriepenger i pozniej gdzies u dolu tez bedzie feriepenger til gode: i kwota czyli tyle ile powinno byc.. posprawdzaj te kwoty

no i jeszcze - masz dostep do norweskiego swojego konta? moze te pieniadze tam sa a Ty o tym nie wiesz??

jesli bedzie to na papierach skattu a Ty ich nie dostales to spokojn ie - wszystko da sie zalatwic... ale najpierw sprawdz lønnslipy no i konto - cala historie no i ostatnia wyplate tak dla pewnosci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
sprawdz slip za styczen 2011. Mozliwe ze feriepenger za 2010 zostaly przelane na konto w grudniu i masz je na slipie ze stycznia, chociaz generalnie feriepenger placi sie za rok biezacy nie za ubiegly. Jak ich niema to je odzyskasz w personalenheten u pracodawcy. Normalne ze dostales selenivelse za 2011 jesli pracowales pod koniec 2010,bo w systemie figurujesz jeszcze kilka miesiecy i system liczy cie jako bezrobotnego , bez prawa do zasilku .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
"chociaz generalnie feriepenger placi sie za rok biezacy nie za ubiegly."

...a nie odwrotnie generalnie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
a....moze i odwrotnie??? SORRY, cos mi sie chyba poprzestawialo;(
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
pochrzanily mi sie pieniadze za ferie z samimi feriami
Lepiej przycupne cicho pod miotla
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Wiking
hmmm. Na konto na 100% nie dostałem pieniędzy ,gdyż go w Norwegii nie posiadałem.
Na 100% nie dostałem również pieniędzy z ostatnią wypłatą(październik).

Kwota jaka widnieje to 7133NOK

jeszcze raz to sprawdzę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
"Lepiej przycupne cicho pod miotla"

A... NA miotle nie byłoby wygodniej? ...każdemu może się zdarzyć...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok