Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przymusowe wolne a zarobki - Norwegia

Czytali temat:
(892 niezalogowanych)
17 Postów

(sztux)
Wiking
Mam pytanie, czy jak pracodawca ma z pracownikiem umowe na 160 godzin w miesiacu a ze wzgledu na rozne czynniki nie ma dla pracownika pracy np przez 2 tygodnie, lub pracownik przepracuje tylko 20 godzin w miesiacu to czy pracodawca moze zaplacic pracownikowi tylko za te 20 godzin i sie nie martwic ze pracownikowi na chleb nie wystarczy mimo ze to pracodawca ponosi wine za to ze nie mial zajecia dla pracownika a ten z kolei nie mial szansy by przepracowac wiecej. Jak to jest ujete w norweskim prawie, pracodawca musi zapewnic jakas stala pensje czy moze zaplacic za pare przepracowanych godzin bez zadnych konsekwencji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
sztux napisał:Mam pytanie, czy jak pracodawca ma z pracownikiem umowe na 160 godzin w miesiacu a ze wzgledu na rozne czynniki nie ma dla pracownika pracy np przez 2 tygodnie, lub pracownik przepracuje tylko 20 godzin w miesiacu to czy pracodawca moze zaplacic pracownikowi tylko za te 20 godzin i sie nie martwic ze pracownikowi na chleb nie wystarczy mimo ze to pracodawca ponosi wine za to ze nie mial zajecia dla pracownika a ten z kolei nie mial szansy by przepracowac wiecej. Jak to jest ujete w norweskim prawie, pracodawca musi zapewnic jakas stala pensje czy moze zaplacic za pare przepracowanych godzin bez zadnych konsekwencji.---
Tyle pisaniny a nic z niej nie wynika ...!!!
---
By cokolwiek napisać w odpowiedzi to trzeba trochę wiedzieć o danym problemie ...
Np.
- co to za praca ... zawód ...
-Jaka jest umowa o pracę ... stała ...czasowa ... zlecenie ...
-Kto jest pracodawcą .../ polska firma - Norweska firma /...
-Praca legalna ... Na czarno ...
-A jeszcze czy to jest Pośrednik ... / typu... adeko jobzone... manpower lub inny bemmaning /
lub firma bezpośrednia
---
Napisz coś więcej , to naprawdę nie boli ...ani nic dodatkowo nie kosztuje ..
A naprawdę , ułatwi trochę ... gdybanie ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(sztux)
Wiking
Praca legalna, umowa na 6 m-cy, pracodawca norweski (bezposredni) zawod-kierowca (C+E)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
sztux napisał:
Praca legalna, umowa na 6 m-cy, pracodawca norweski (bezposredni) zawod-kierowca (C+E)
CÓŻ nie za wiele tego ...!!!

Jak tak samo zachowujesz się w firmie , to nie ma dziwu , że szef traktuje ciebie tak jak opisałeś ...
---
Znaczy olewa ciebie jak tylko może i stara się dać tobie do zrozumienia , iż powinieneś zmienić firmę ...
---
Więcej już o nic nie będę się ciebie pytał , nie jesteś dzieckiem by zadawać jeszcze pytania dodatkowe/pomocnicze ...
---
Zastanów się dobrze , nad tym co napisałem powyżej i odnieś się konkretnie do pytań ... .
Wszak masz jakieś szkoły skończone ...
---
Tylko burek szczeka .... HAU... chcę wody....HAU...hau ... chcę na podwórko srać i lać ...
Hau hau hauuuu jeść proszę mi dać ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(sztux)
Wiking
zadalem proste pytanie i chce prostej odpowiedzi... jesli nie potrafisz zrozumiec pytania albo nie chcesz udzielic odpowiedzi to w ogole sie nie udzielaj. i nie wspomnialem slowem ze problem dotyczy mnie. z mojej wypowiedzi przynajmniej cos wynika a z twoich nic. zalosne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
Jezeli w umowie masz zapisane ,,vente på jobb,, oznacza ze pracodawca musi wyplacic tobie postojowe do 37.5 h tygodniowo w innym przypadku nie musi wyplacacpieniedzy za postojowe.zglos sie do NAV przedstaw sprawe ,poniewaz wedle prawa norweskiego jezeli masz stala prace na 100procent musisz miec wynagrodzenie tygodniowe za 37.5 h.czyli pracodawca daje tobie prace 20 godzinnom a reszte doplaca NAV,ale bedziesz musial sie zarejestrowac i wysylac medlekort.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(sztux)
Wiking
dzieki za info, i to jest normalna odpowiedz na pytanie, jeszcze raz dziekuje. moze inni sie czegos od Ciebie naucza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok