Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Jesteś chory?No to won na bruk! - Norwegia

Czytali temat:
Monika znajoma Norge 30 Norge 30 (2443 niezalogowanych)
6 Postów
Kamil Nowakowski
(piratmp)
Wiking
Witam,
proszę forumowiczów o pomoc.
Pracuję w polskiej firmie,która jest podwykonawcą norweskiej firmy,podatki oraz ubezpieczenie społeczne(NAV) płacę w Norwegii.
Mieszkam na stałe w Polsce,pracuję w systemie rotacyjnym,umowę o pracę mam podpisaną z polską firmą.
Od 7 miesięcy przebywam na Sykepenger w Polsce(płatnik NAV)-choroba przewlekła.
I nagle mój polski pracodawca oznajmił mi że jestem zwolniony(miałem wrócić do pracy za 4 miesięcy po zakończeniu leczenia czyli po 11 miesiacach Sykepenger) bo podobno Norwegowie nie mogą na mnie dłużej czekać.
Czy ktoś mi może pomóc i napisać czy to jest zgodne z prawem aby mnie zwalniać podczas przebywania na Sykepenger?
A jeśli nie to gdzie mam się zwrócić i złożyć ewentualną skargę lub odwołanie?
No i co będzie z moim dalszym Sykepenger jeśli jestem zwolniony i chyba automatycznie wypisany z NAV?

Liczę na pomoc forumowiczów
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Ales nakrecil..
To jestes na zwolnieniu czy nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
piratmp napisał:
Witam,
proszę forumowiczów o pomoc.
Pracuję w polskiej firmie,która jest podwykonawcą norweskiej firmy,podatki oraz ubezpieczenie społeczne(NAV) płacę w Norwegii.
Mieszkam na stałe w Polsce,pracuję w systemie rotacyjnym,umowę o pracę mam podpisaną z polską firmą.
Od 7 miesięcy przebywam na Sykepenger w Polsce(płatnik NAV)-choroba przewlekła.
I nagle mój polski pracodawca oznajmił mi że jestem zwolniony(miałem wrócić do pracy za 4 miesięcy po zakończeniu leczenia czyli po 11 miesiacach Sykepenger) bo podobno Norwegowie nie mogą na mnie dłużej czekać.
Czy ktoś mi może pomóc i napisać czy to jest zgodne z prawem aby mnie zwalniać podczas przebywania na Sykepenger?
A jeśli nie to gdzie mam się zwrócić i złożyć ewentualną skargę lub odwołanie?
No i co będzie z moim dalszym Sykepenger jeśli jestem zwolniony i chyba automatycznie wypisany z NAV?

Liczę na pomoc forumowiczów
pozdrawiam

Po pierwsze Firma nie ma prawa Cię zwolnić podczas chorobowego zgodnie z Polskim czy też Norweskim Prawem. Masz 100% Gwarancji, nie ważne co mówi Facet który jest twoim szefem, olej debila. Jest co prawda Nowy przepis z tego roku o współpracy lekarzy i pracodawców(lekarz i pracodawca muszą sie konsultować w twojej sprawie) ale nie wiem jak to sie ma do twojej sytuacji.
Co do reszty niestety nie mogę pomóc!
Głowa do Góry, walcz !!!!!!
pozd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kamil Nowakowski
(piratmp)
Wiking
Jestem w Polsce,nadal na zwolnieniu chorobowym,miałem wrócić do pracy za 3 miesiące.
Zadzwonili dzisiaj z firmy i powiedzieli że zwalniają mnie i świadectwo pracy przyślą do domu.
To co,mam nie odbierać tego zwolnienia czy też odebrać i iść do Sądu Pracy?
Co za łajdactwo!W norweskim kodeksie pracy stoi jak byk:

"Jeśli nie pracujesz z powodu wypadku lub choroby, nie możesz zostać z tego
powodu zwolniony w ciągu pierwszych 12 miesięcy od czasu, gdy zachorowałeś
lub uległeś wypadkowi."

To jakiemu ja prawu podlegam jeśli płacę podatki i ubezpieczenie w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Niestety nie pomogę może ktoś inny znajacy temat !!!!!
No mądrale który pomoże chłopakowi????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
jesli masz kontrakt z polskim pracodawcą, to podlegasz naszym(polskim) przepisom prawa pracy....
niestety od jakiegos juz czasu pracodawca moze cie zwolnic, nawet jesli przebywasz na zwolnieniuu.....
moze masz w umowie jakis okres wypowiedzenia?
wtedy pracodawca musi wypowiedziec ci umowe z jakims wyprzedzeniem (okres wypowiedzenia)/////
podejrzewam,ze zanim cie zwolnili, to sprawdzlili to dokładnie!
Tyle,ze skoro jestes ciagle chory, to nav bedzie płacił do czasu, az skonczy ci sie zwolnienie (chyba)....
a ze cie w miedzyczasie zwolnili, to inna bajka!
Na jak długi okres masz jeszcze zwolnienie?
jesli masz ciagiem np.3 mies, to za ten okres nav zapłaci, bo zwolnienie wysłałes mam nadz do nav utland osło (?)
skoro choroba jest przewlekła, to chyba daja zwolnienie na dłuzszy okres niz 30 dni (?)....
Mysle,ze potrzebny bedzie biegły specjalista, albo jakis papuga, bo gra warta swieczki.....
powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Art. 53.

§ 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:

1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:

a) dłużej niż 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,

b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową,

2) w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy z innych przyczyn niż wymienione w pkt 1, trwającej dłużej niż 1 miesiąc.

§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić w razie nieobecności pracownika w pracy z powodu sprawowania opieki nad dzieckiem - w okresie pobierania z tego tytułu zasiłku, a w przypadku odosobnienia pracownika ze względu na chorobę zakaźną - w okresie pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku.

§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić po stawieniu się pracownika do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kamil Nowakowski
(piratmp)
Wiking
Przed zwolnieniem chorobowym pracowałem rok,więc te przepisy chyba mnie nie dotyczą.
Zwolnienia wysyłam do NAV Utland,pośrednio przez polski ZUS z drukiem E115.
Przez cały czas jest ciągłość zwolnienia,zwolnienia są ok.30 dniowe.
Nie jestem chory na katar ani tez grypę lecz dość poważnie,więc na czworaka nie pójdę do pracy ani też o kulach.A ten polski cwaniak mnie zwalnia.
Chodzi mi o to kto będzie płacił Sykepenger po tym moim zwolnieniu przez tego zdziadziałego polskiego pracodawcę.
Dziękuję za wszystkie wskazówki,proszę o więcej.
Narazie napisałem maila do Arbeidstilsynet z zapytaniem czy mogli mnie zwolnić gdy jestem na zwolnieniu chorobowym ale oni odpiszą mi za kilka dni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
motasz sie kolego.....
co ma arbeitst. do kontraktu, który zawarłes z polskim pracodawcą?
Oni nic nie pomogą, bo co ich to.......
Kolega andre wkleił ci na jakich zasadach pracodawca moze cie zwolnic, nawet wtedy kiedy przebywasz na zwolnieniu....
jesli wiec kwalifikujesz sie chocby w jednym przypadku, to sorry ale pozamiatane.....
3maj sie i jesli zwolinili cie, a niepowinni to wygrasz w kazdym sądzie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
w najlepszym przypadku masz miesiąc wypowiedzenia ale kto to wie co ty w umowie podpisałeś .
jeżeli cię zwalniają ty chyba mają jakąś podstawę prawną do tego więc zadzwoń i zapytaj o nr artykułu albo punktu w umowie
a sykepenger w norge żeby otrzymać to trzeba by się teraz zameldować w norge i złożyć wniosek o zasiłek żeby przejść na chorobowe a potem starać się u lekarza żeby wyraził zgode na leczenie w pl ewentualnie .....ale to już jest moje prywatne zdanie
do takich komplikacji prowadzi praca przez polskich pośredników i firmy .... umowa w pl a podatki w norge . w razie kłopotów olewają cię i kombinuj sobie sam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok