Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

narodziny dziecka a wymiar podatku - Norwegia

Czytali temat:
(346 niezalogowanych)
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
witam.czy orientuje sie ktos jak wyglada sprawa z karta podatkowa po narodzinach dziecka? Chodzi mi o to czy trzeba to zglaszac do skatt i czy sytuacja moze zmienic wysokosc pobieranej ode mnie zaliczki na podatek dochodowy?Tzn czy jest mozliwosc zmniejszenia jego wysokosci.Co prawda dziecko urodzilo sie w lipcu ale dopiero kolega mowil ze jemu pobieraja 25%.Moze ktos wie jak to zalatwic?z gory dziekuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Nie słyszałam, żeby wymiar podatku zmniejszał się tylko dlatego, że masz dziecko.Możesz sobie odliczyć od podatku wydatki poniesione na dziecko, udokumentowane, czyli np.SFO w szkole, ale do 25 tys. rocznie. I tak naprawdę nie wiem co jeszcze, bo moje dziecko chodzi na przykład do prywatnej szkoły, za którą sporo płacę, a nie mogę sobie tego odliczyć od podatku.Może się mylę, może są jakieś inne reguły których nie znam? Też bym sobie coś chętnie odliczyła,ale obawiam się, że to niemożliwe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
chodzi mi o wysokosc podatku.tak jak pisalem wczesniej kolega z pracy,przy tych samych zarobkach,ma odciagene 25% a ja 36.Prace rozpoczelismy mniejwiecej w tym samym okresie.Pozatym czy musze fakt narodzin zglosic w urzedzie?Dodam ze Małzonka wraz z dzieckiem mieszkaja w pl.z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
rozliczysz sie z podatku w przyszlym roku i odzyskasz troche z tego.Podstawa do tego jest,ze malzonka mieszka z dzieckiem w Polsce.Odliczysz sobie podroze do domu(koszty),diety,jesli zona nie pracuje to otrzymasz 2 klase podatkowa i jesli wynajmujesz tu mieszkanie to tez mozesz odpisac od podatku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Pewnie chodzi o to, że ma inną klasę podatkową ze względu na to, że ma rodzinę i dziecko.Jeśli napiszesz do skatteetaten o tym, że urodziło Ci się dziecko ( nie wiem czy musisz to dokumentować) i poprosisz o zmianę karty podatkowej, to dostaniesz nową, gdzie pewnie będziesz w innej tabeli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok